"Att det är så tajt i tabellen är underbart"

16 februari 2022 15:00
Intervju

Fem veckor återstår av grundserien och det är tajt kring många platser i tabellen. Vi ringde upp Patrik Westberg, kommentator på C More, för att höra vad han tror om säsongsavslutningen. ”Det kommer att bli mängder av intressanta matcher framöver. Vi har det göttigaste kvar”, säger Westberg.


Tre fjärdedelar av grundserien har spelats och lagom till slutspurten har restriktionerna släppt. Vilket betyder att det kan bli publikfester på arenorna runt om i landet i vår.

– Senast publiken var det absolut starkaste ögonblicket den här säsongen. Det var som julafton, men när restriktionerna kom tillbaka var det förstås väldigt tungt, säger Patrik Westberg, kommentator på C More.

– Men jag är lite överraskad att det betydde så mycket för mig att publiken kom tillbaka. Man visste förstås att det skulle känns, men inte så mycket. Jag hade rysningarna stundtals, säger Westberg.

Med ungefär en fjärdedel kvar av grundserien kan vi konstatera att det är väldigt jämnt kring många streck, vilket förstås ger avslutningen på grundserien en extra krydda.

– Ingen match känns avgjord på förhand, som det kan vara i nästan alla andra ligor. Varenda match kommer att bli så jäkla rolig att se på. Sedan har du publiken som grädde på moset. Bara jag pratar om säsongsavslutningen börjar det pirra i kroppen, säger Patrik Westberg och skrattar.

Tror Karlkvist vinner skytteligan

I toppen av SHL-tabellen återfinns Skellefteå, Rögle och Luleå. Där bakom ser sex klubbar ut att göra upp om de sista platserna platserna till kvartsfinal. Mellan fyran Frölunda och nian Oskarshamn skiljer det sju poäng.

– Att tippa det känns nästan hopplöst. Jag tror ändå Frölunda tar topp en plats bland topp-sex. De har några matcher färre spelade än övriga lag. Men sedan är det svårt. Jag tror ändå att Färjestad och Leksand grejar det. Med Örebro som sjua, säger Patrik Westberg, samtidigt som han inser att han har Växjö och Oskarshamn utanför topp-6.

– Men kolla? Vilka lag det är utanför. Skulle Oskarshamn ta sig in på topp-6 är det naturligtvis en knallsensation, med tanke på vilka lag de slåss mot. Men jag räknar inte alls bort dem i det här racet, säger Westberg.

Vad säger du om att det skiljer fyra poäng mellan de här sex lagen just nu?

– Att det är så här tajt är underbart såklart. Supportrarna kanske inte tycker att det är underbart, utan mer ett form av lidande kanske. Det kommer att bli mängder av intressanta matcher framöver. Vi har det göttigaste kvar, säger Patrik Westberg.

Vilket lag tror du kniper den sista åttondelsfinalplatsen?

– Jag trycker att Linköping har blivit stabilare. Jag tror att Linköping grejer det ändå, säger Westberg.

Ytterligare ett snäpp ner i tabellen står Malmö på 42 poäng poäng, Timrå har 37 och yttelrigare fyra poäng bakom återfinns jumbon Djurgården.

– Djurgården har plockat in många nya spelare och jag tycker inte helt att man kan räkna ut dem. Jag tror ändå att det kommer att sluta som det ser ut nu, alltså att Timrå och Djurgården får kvala, säger Westberg.

Om vi går över på individuella prestationer. Vilken spelare har överraskat mest på dig den här säsongen?

– Veronneau kan man inte säga är en överraskning, även om han har gjort det jättebra. Men Patrik Karlkvist är absolut en överraskning, och att han har presterat över så lång tid. Pressen har ökat allteftersom, man han har ändå fortsatt att ösa in mål, säger Westberg.

Då vill jag ha ett sista tips från dig. Både Karlkvist och Veronneau står på 23 mål. Vem tror du vinner skytteligan?

– Jag skulle tycka att det vore kul om Patrik Karlkvist tar det. Jag säger att Karlkvist vinner, och gör han det är det en ruggig knall, säger Westberg.

Patrik Westbergs all star-lag, baserat på prestation den här säsongen

Målvakt: Gustaf Lindvall, Skellefteå

”Någonstans hade man inte trott att Skellefteås målvakter skulle vara så pass bra. Det gör att de får ett extra plus. Lindvall har gjort det orolig bra. Jag går på honom.”

Backar: Christian Folin, Frölunda, och Joel Persson, Växjö

”Folin är en klippa och med honom har Frölunda fått ett annat försvar över hela banan. Hans tajming i tacklingarna är bland de ruskigaste jag sett. Dessutom bidrar han framåt. Joel Persson har kommit igång och ser så sådär bra ut igen. Det är en skön lirare. Han har blicken och det ser så lugnt och behärskat ut. En väldigt duktig spelare.”

Forwards: Max Veronneau, Leksand, Fredrik Olofsson, Oskarshamn, Leon Bristedt, Rögle.

”Veronneau har varit löjligt bra. Tittar man på andra halvan av säsongen tycker jag Leon Bristedt ska in. Han har fått ett lyft. Han hade det jobbigt med coviden och det syns att är tillbaka. När han spelar på topp är han en av ligans bästa spelare. Det händer saker kring honom. Fredrik Olofsson gör en otroligt bra säsong, igen. Han är nog den jag är mest imponerad av i Oskarshamn, även om Patrik Karlkvist också har gjort det väldigt bra.