Matchguider: Han träffar målramen oftast

17 januari 2012 17:40

Tycker du att ditt lag har mer otur än något annat? Du lär inte vara ensam, men det finns statistik som åtminstone kan bevisa vilka supportrar som tvingats gräma sig åt ett visst metallklingande ljud oftare än andra. Ett av sex lag som är i farten på onsdag har nämligen prickat målramen vid flest tillfällen.


Laget kommer från Gävle och heter Brynäs IF. 106 mål har det blivit, men det kunde ha varit fler. Av totalt 1542 skott har nämligen 24 tagit i målramen, vilket är flest noteringar i hela Elitserien. Om man plussar på ramträffarna på totalt antal skott på mål (stolp- och ribbträff räknas i normalfallet inte som skott på mål) får man ett snitt som säger att cirka var 45:e skott tar i stolpen eller ribban, att jämföra med Brynäs snitt på cirka 28 skott på mål per match.

Försprånget till konkurrenterna var större för några veckor sedan men på senare tid har lagen där bakom knappat in. Närmast jagar HV71, som med sina 23 ramträffar bara är en bakom. Faktum är att Jönköpingslaget har ett nästan identiskt snitt med bara några decimaler högre än Brynäs.

Ytterligare två ramträffar där bakom finns Djurgården och Frölunda på 21, följda av MODO på 20. Matchen mellan Skellefteå och Växjö Lakers får ursäkta då fyra lag inom topp-fem på denna något annorlunda lista alltså ställs mot varandra inbördes på onsdag: MODO mot HV71 och Frölunda mot Brynäs. Definitivt värt att hålla koll på för den statistikintresserade!

Minst ramträffar i hela Elitserien har för övrigt Luleå som bara fått höra det metallklingandet ljudet vid nio tillfällen på 38 matcher. Norrbottenslagets snitt är ramträff på ungefär var 122:a skott på mål.

Silfverberg toppar bland spelarna

Om vi tittar på spelarstatistiken sett till ramträffar stämmer den överens med vad vi tidigare konstaterat: att Brynäs helt enkelt träffar den mest. Lagets poängkung Jakob Silfverberg står nämligen noterad för fem ramträffar och Sebastian Lauritzen, tvåa i lagets poängliga, har två färre.

Bakom Silfverberg skuggar Linköpings Jan Hlavac som trots betydligt färre matcher än konkurrenterna redan är uppe i fyra ramträffar. På samma antal återfinns även Oscar Möller (SAIK), Johan Davidsson (HV71) och Thomas Pöck (MODO). Av dessa herrar har Davidsson den lägsta snittsiffran: ungefär var 19:e skott som HV-kaptenen avlossar tar i ribban eller stolpen.

Pöck missar mål oftast

Att MODO:s Pöck finns med på listan kanske inte är så konstigt med tanke på att österrikaren är den elitseriespelare som skjuter utanför vid flest tillfällen. Backen har missat mål 67 gånger, 40,85 procent av tillfällena han gått på avslut.

Lindström effektivast

Att bedöma vem som är Elitseriens mest effektiva spelare blir svårare med tanke på att vissa aktörer spelat färre matcher, men av dem som deltagit i fler än 30 återfinns två HV71-spelare i topp. Det handlar om Johan Lindström som gör mål på 23,26 procent av sina skott på mål och Daniel Grillfors som har procentsiffran 22,58.

Onsdagens matcher är:

Frölunda-Brynäs
MODO-HV71
Skellefteå-Växjä Lakers

Följ matcherna via Elitserien Arena

Matcherna följer du i textform via vår tjänst Elitserien Arena, som du enklast kommer till genom att klicka på den aktuella matchen överst här på Hockeyligan.se.

Under respektive flik i Elitserien Arena samlas information av olika karaktär, exempelvis samlas alla relaterade inför-artiklar och inför-videoklipp under "Inför match".