Hemma
Frölunda
FHC
Borta
Oskarshamn
IKO

"Spelar med större trygghet än för några veckor sedan"

8 december 2022 10:00
#FHCIKO

Sedan det förra landslagsuppehållet har Frölunda vunnit fem av sex matcher. Här berättar Patrik Carlsson om göteborgarnas lyft. ”Vi spelar med större trygghet än för några veckor sedan och då blir tålamodet också bättre”, säger Carlsson inför kvällens match mot Oskarshamn.


Frölunda har fått upp farten rejält efter Karjala Tournament i början av november. Frölunda gick in i uppehållet med tre förluster på de fyra senaste matcherna. Efter uppehållet är göteborgarna är ett av ligans formstarkaste lag. De har nämligen fem vinster på de sex senaste matcherna och har på dessa matcher tagit 15 av maximala 18 poäng.

– Framförallt är vi lite smartare utan puck. Vi ligger tätare mellan varandra, och rusar inte bara på. Vi spelar med större tålamod, framförallt utanpå. Det smittar av sig när vi spelar med pucken. När vi vinner den ligger vi närmare varandra och ger varandra mer alternativ. Lite smartare och lite större tålamod skulle jag säga är två anledningar till att det ser bättre ut, säger Patrik Carlsson.

Är det något ni har tryckt på tidigare under säsongen?

– Ja, det är något vi har pratat om. Så det är inga större grejer egentligen, men känner man att det klickar i ger det självförtroende i truppen. Vi spelar med större trygghet än för några veckor sedan och då blir tålamodet också bättre. Det är något vi vill bygga vidare på och hålla i, säger Patrik Carlsson.

Formstark kedja

Hans kedja med Joel Lundqvist och Max Friberg är en stor anledning till Frölundas lyft. Sedan uppehållet har trion tillsammans svarat för 13 poäng och de ligger etta (Friberg), tvåa (Lundqvist) samt trea (Carlsson) i den interna poängligan under den här perioden. I den återkommande panelen på SHL.se sa Hockeysveries chefredaktör Måns Karlsson så här i tisdags:

– Jag såg Brynäs-Frölunda på plats i lördags och imponerades galet mycket av förstakedjan med Joel Lundqvist, Max Friberg och Patrik Carlsson. Visst, de gjorde tre mål. Men även utöver de hade de fullständig kontroll över matchen och checkade fast Brynäs gång på gång på gång. De hade lekstuga.

Patrik Carlsson om kemin i kedjan:

– Det har klickat i från början. Vi spelar med stort tålamod och ligger nära varandra. När vi vinner tillbaka pucken vill alla ha den. Alla kan göra alla roller på isen. Vi behöver inte tänka på isen. Där man är på isen, den rollen har man. Vi litar på varandra. Det känns bra. Jag spelar med två skickliga gubbar, som jobbar hårt. En bra kemi vi har hittat där, säger han.

Hyllar Loui Eriksson

En annan som Carlsson vill ge beröm åt är återvändande Loui Eriksson, som har gjort två mål sedan comebacken i Frölunda.

– Han har kommit in med massa rutin och erfarenhet, som han delar med sig av. En skicklig spelare och det är kul att ha honom i laget. Han bidrar stort både på och utanför isen. En härlig förstärkning och han är en stor del i framgången de senaste veckorna, säger Carlsson.

För Frölunda väntar i kväll hemmamatch mot Oskarshamn. Ett lag som Frölunda är tio poäng före i tabellen men i säsongens första möte mellan lagen vann Oskarshamn efter övertid.

– Oskarshamn spelar lite annorlunda jämfört med andra lag. De spelar upp mycket centeralt i egen zon och ställer lite andra frågor till motståndaren. Det är en utmaning. Vi vill inte förändra alltför mycket i vårt spel, men vissa bitar får man anpassa, men det tror jag att vi kommer att göra på ett bra sätt, säger han.