KANDIDATER MÅNADENS SPELARE

3 januari 2023 15:00
Månadens spelare

Hela säsongen kommer Månadens spelare i SHL att utses i samarbete med huvudsponsorn Svenska Spel. Här är kandidaterna till Månadens spelare för december.


Svenska Spel är huvudsponsor till SHL. Tillsammans med ligan utser Svenska Spel Månadens Spelare där vinnaren tilldelas Hejapriset på 10 000 kronor som ska gå till ett projekt som ska stärka svensk ishockey.

– Genom Hejapriset till Månadens Spelare tillför vi viktiga medel till projekt som utvecklar svensk ishockey. För oss är det viktigt att också visa vår uppskattning till de klubbar som bedriver en enormt betydelsefull verksamhet runt om i landet, och genom Hejapriset gör vi just det, säger Mats Einarsson, sponsringsstrateg på Svenska Spel.

Här är kandidaterna för december:

Rodrigo Abols, Örerbro

Örebro var ett av ligans bästa lag i december. De vann fem av sex matcher och det var framförallt kaptenen Rodrigo Abols som visade vägen. Med sina elva poäng på sex matcher hade han bäst poängsnitt i december. Han gjorde 1,83 poäng/match. Abols poängmässigt bästa match hade han mot HV71 där han han gjorde två mål och tre assist. Totalt gjorde Abols åtta asssist, och med det toppar han assistligan under december.

Dennis Hildeby, Färjestad

Av Färjestads sju matcher fick Dennis Hildeby chansen mellan stolparna i fyra. Av dessa vann Färjestad tre. Han höll nollan i hälften av matcherna han stod och totalt släppte Hildeby endast in fyra mål. Vilket ger ett snitt på 1,01 insläppt mål per match samt att han hade en räddnignsprocent på imponerande 95,6. Endast Linus Söderström hade bättre siffror än så under december.

Linus Söderström, Skellefteå

Skellefteå har 15 raka vinster och sju av dessa kom under december. I fem av dessa spelade Linus Söderström och släppte endast in två mål. Han höll nollan i tre raka matcher och eftersom han spikade igen i en och en halv period mot Luleå i fredags slog han rekordet för längsta nollan i SHL:s historia. Det nya rekordet lyder 228:39 minuter. Söderströms räddningsprocent landade på 97,67 under december.

Kalle Kossila, Växjö

Kalle Kossila har kommit in som en avgörande faktor för Växjö. Under lagets åtta matcher i december gjorde Kossila två poäng eller fler i fem av matcherna. Totalt gjorde Kossila tolv poäng, fördelat på fem mål och sju assist. Med den noteringen var han poängbäst i hela ligan tilsammans med Rögles Adam Tambellini. Ett ytterligare bevis på Kossilas betydelse är att han har var på isen vid tolv av Lakers 27 mål i spel fem mot fem under december.

Hardy Häman Aktell, Växjö

En annan Växjöspelare som har bidragit till att klubben vunnit sju av åtta matcher under december är backen Hardy Häman Aktell. Ofta snackas det om att Lakers har sina offensiva backtoppar i Joel Persson och Lukas Bengtsson, men under december är det Häman Aktell som har gjort flest poäng av Växjös backar. Han noterades för tio poäng (4+6) och faktum är att ingen annan back i ligan gjorde fler poäng än honom under 2022 års sista månad.