Lista: Tre saker att ta med sig till final tre

3 maj 2022 13:00
Lista

Färjestad kammade hem den andra finalmatchen när man besegrade Luleå i Karlstad med 4-0 och därmed är serien utjämnad. Ikväll väntar rond tre lagen emellan, uppe i Coop Norrbotten Arena. Här följer tre saker att hålla ett extra öga på.

Hittar Luleås förstalina luckorna igen?

Linus Omark fick inte iväg något skott på mål under den andra finalmatchen. Det är blott sjätte gången den här säsongen som Omark kliver av isen utan att ha registrerat ett skott på mål. Senast han gick utan poäng i två raka matcher var den 1-3 mars (mot Djurgården och Brynäs). Därefter har han gjort poäng i 17 av 20 matcher. Kedjekompisarna Juhani Tyrväinen och Pontus Andreasson hölls också i schack och faktum är att Luleås dynamiska förstakedja enbart stod för två skott på mål (Andreasson noterades för båda) i matchen.

Producerar Färjestads powerplay på nytt?

Färjestad bröt en tre matcher - och åtta försök - lång måltorka i powerplay när Theodor Lennström gjorde det som skulle visa sig bli det matchvinnande 1-0-målet i den första perioden. Färjestads powerplay landade på 21,64 procent i grundserien. Men värt att notera är att sedan Thomas Mitell, lagets nye tränare, tog över i slutet av januari hade laget en utdelning på 30,77 procent på 18 matcher i grundserien. Det är näst bäst i ligan under den tidsperioden. I slutspelet har man "bara" en utdelning på 22,22 procent. Har Lennströms mål öppnat dörren för fler eller kan Luleå stävja Färjestads PP på nytt`?

Ökar tränarna arbetsbördan ikväll?

Alla lag har arbetshästar som spelar många och tunga minuter. I Luleå är det Erik Gustafsson (26:28 minuter per match i slutspelet) och Sami Lepistö (26:21). Jesse Virtanen (24:19 minuter per match) är den i Färjestad med mest istid.. Bland de 15 spelare med mest istid per match i slutspelet har Luleå ytterligare två i Linus Omark (22:48, 13:e mest) och Oscar Engsund (22:30, 14:e mest). Theodor Lennström (22.17) är enda andra Färjestadspelare på topp-15. Under måndagen matchade tränarna dessa pjäser mer sparsamt: Gustafsson spelade 21:04 igår, Lepistö 22:53. Omark klockade in på 20:35 och Engsund på 19:30. Virtanen spelade 23:42 och Lennström 19:33. Efter kvällens match väntar en dags vila: Får vi se tyngre minuter på arbetshästarna ikväll - och vilken inverkan har detta i så fall?