Tre beslut från Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd

13 februari 2015 19:20

Disciplinnämnden meddelar att alla i trion Jonathan Sigalet, Martin Sevc och Daniel Widing stängs av efter de förseelser som SHL.se tidigare idag rapporterade om. Både Sigalet och Sevc stängs av fyra matcher varav en omvandlas till böter medan Widing blir avstängd i två matcher.


Efter torsdagens match mellan Luleå och Skellefteå anmäldes Luleås Jonathan Sigalet och Skellefteås Martin Sevc till Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd för varsin knätackling. Därtill anmäldes Skellefteås Daniel Widing för att efter matchen ha gjort en oanständig gest mot luleåspelarna.

Disciplinnämnden har nu kommit med sitt beslut i dessa avgöranden och låter meddela att Sigalet och Sevc får samma straff, avstängning fyra matcher varav en omvandlas till böter.

Utdrag ur beslutet angående Sigalet:
Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Genom att skjuta ut sitt högra ben i riktning mot motspelaren och med benet tackla denne har Jonathan Sigalet gjort sig skyldig till en otillåten knätackling som ska föranleda avstängning. Nämnden finner att avstängningens längd ska bestämmas till fyra matchers avstängning. En av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. SHL.

Utdrag ur beslutet angående Sevc: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Händelsen är att bedöma som en otillåten knätackling som Martin Sevc bär ansvar för och som ska föranleda avstängning. När det gäller avstängningens längd beaktar nämnden att denna typ av tackling generellt medför en hög skaderisk. Nämnden finner att avstängningens längd ska bestämmas till fyra matchers avstängning. En av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. SHL.

Daniel Widing tilldöms å sin sida två matchers avstängning.

Utdrag ur beslutet angående Widing: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan om att Daniel Widing utfört en obscen gest i form av en onanirörelse i riktning ut mot banan. Mot Daniel Widings förnekande är det dock inte styrkt att gesten varit riktad mot en enskild individ. Att utföra denna typ av gest på en idrottsarena i detta sammanhang är emellertid i sig klandervärt och sådant som enligt nämnden kan påverka tilltron till idrottens anseende negativt och bör därför beivras och föranleda en kortare tids avstängning. Nämnden finner att avstängningens längd ska bestämmas till två matchers avstängning.