Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

25 juli 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Tom Nilsson skrivit på för Frölunda och Växjö har värvat en back.


Tom Nilsson till Frölunda

Tom Nilsson är tillbaka i Frölunda. Den 28-årige backen represeneterade klubben både 2013/14 samt 2015/16. Därefter har han gjort en säsong i AHL samt fem år i Djurgården. Efter den gångna säsongen skrev Nilsson på för Örebro, men Närkeklubben gick nyligen ut med att klubben och Tom Nilsson går skilda vägar. I stället blir det alltså Frölunda för Nilsson, som har över 270 SHL-matcher på meritlistan. Kontraktet gäller kommande säsong.

– Vi väljer att ta in Tom för en säsong. Vi behöver bredda backsidan eftersom det är lite oklar status på Borgman (Andreas) och Grönlund (Anders). Vi känner Tom sedan tidigare och har bra koll på honom, han är en backtyp som passar oss, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till Frölundas hemsida.

Lakers stärker backsidan

Växjö har under värvat Keegan Lowe. En 29-årig back som den gångna säsongen tillhörde italienska Bolzano. Där gjorde han 20 poäng på 44 matcher. Dessförinann hade han nio raka säsonger i AHL. Under den här perioden fick han även chansen i NHL under fyra matcher.

– Vi har i och med Keegan fyllt vår backsida. Till sista platsen har vi sökt en back som är defensivt viktad och det är precis vad vi får i Keegan. Stark och oöm med defensiven som sitt absoluta fokusområden så kompletterar han övriga backar på ett bra sätt. Avtalet är skrivet på 1+1 år, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till klubbens hemsida.

Sjögren avslutar karriären

Den sjätte semifinalen mot Färjestad i våras blev Mattias Sjögrens sista som hockeyspelare. Den 34-årige centern har nämligen bestämt sig för att avsluta karriären.

– I grunden känner jag att kroppen inte håller för mer spel. Jag spelade med en skada under förra säsongen och har under sommaren känt att det inte blir någon skillnad när jag tränar. Den kommer inte försvinna och kommer inte hålla för att spela på elitnivå. Kroppen säger nej och huvudet accepterar det. Det har fått sjunka in de här månaderna efter säsongen och jag känner att jag inte kan fortsätta spela, säger Sjögren till Rögles hemsida.

Sjögren debuterade i Rögles a-lag säsongen 2005/06, i HockeyAllsvenskan. Han var med och spelade upp klubben i SHL 2008. Totalt har han gjort över 400 matcher i SHL och 2011 vann han SM-guld med Färjestad. Förutom Rögle och Färjestad har Sjögren representerat Linköping i den svenska högstaligan. På meritlistan finns också fyra VM-turneringar, ett schweiziskt ligaguld och en säsong i KHL.

Två spelare förlänger sina kontrakt

Filip Sandberg och Daniel Zaar har förlängt sina avtal med Skellefteå respektive Rögle.

Sandberg kom till Skellefteå under den gångna säsongen från TPS. 28-åringen gjorde fem poäng på 22 SHL-matcher. Nu står det klart att Sandberg, som under karriären har spelat 331 SHL-matcher, skrivit på ett kontrakt för kommande säsong.

Daniel Zaar har skrivit på ett nytt fyraårskontrakt med Rögle. Den offensivt skicklige forwarden inledde den gångna säsongen i Torpedo Nizhny Novgorod, men återvände sedan till Rögle. Han gjorde 15 poäng på 16 grundseriematcher och därefter elva poäng på 13 slutspelsmatcher.