Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

21 november 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har David Sklenicka förlängt sitt avtal med Brynäs och Herman Hansson har skrivit nytt kontrakt med HV71.


Hansson förlänger med HV71

Herman Hansson kom till HV71 från Kristianstad inför den här säsongen. 28-åringen har imponerat under sin debutsäsong i SHL och i helgen kom belöningen. Hansson och HV71 är överens om ett nytt tvåårskontrakt.

– Vi är naturligtvis glad över att Herman fortsätter i HV71. Han har varit en härlig injektion i laget och varit en av våra bästa forwards under hösten med sitt hårda jobb och uppoffrande spel, säger HV71:s sportchef Kent Norberg till klubbens hemsida.

Inför säsongen gjort SHL.se ett längre reportage med Hansson, och det kan du läsa här.

... och Sklenicka stannar i Brynäs

Den tjeckiske landslagsbacken David Sklenicka, 26, har fått en flygande start i Brynäs. På 19 matcher har han gjort 17 poäng och med det är han Brynäs bäste poängplockare. Han är dessutom en av spelarna i ligan som snittar mest istid per match. Nu står det klart att Sklenicka blir kvar i Brynäs över säsognen 2024/25.

– Vi är otroligt nöjda med det David presterat hittills. Vi visste att han var en bra spelare och att han skulle vara bra i SHL. Vi hade höga förväntningar men han och till och med överträffat dem. Inte bara sportsligt, utan vi har fått lära känna människan David också, säger Brynäs sportchef Johan Alcén till klubbens hemsida.

I vår engelska serie "SHL Spotlight" var Sklenicka den sensaste spelaren att intervjuas, och den kan du läsa här.

Matteau och LHC går skilda vägar

Stefan Matteau har inte fått det att lossna i Linköping och i veckan gick parterna skilda vägar. Den 28-årige forwarden, med nästan 100 NHL-matcher på meritlistan, noterades för en poäng på 16 SHL-matcher.

– Det är alltid tråkigt när man behöver ta den här typen av beslut. Vi önskar Stefan lycka till i hans fortsatta hockeykarriär, säger Linköpings GM Niklas Persson till klubbens hemsida.

Matteau har i stället skrivit på för tyska ERC Ingolstadt.

Heineman åter i Leksand

Emil Heineman sod för elva mål och fem assist i Leksand förra säsongen. Han belönades med ett NHL-kontrakt med Montreal Canadiens. Det har dock inte blivit någon NHL-match för 21-åringen. I stället kom parterna överens om att han skulle återvända till Leksand. En skada har dock gjort att återkomsten till Leksands dröjt, men i lördags gjorde Heineman säsongsdebut för dalaklubben.

– Vi hade en bra dialog, och för min utvecklings skull kom vi fram till att det bästa var att återvända till Leksand, säger Heineman till Falu-Kuriren.

Två spelare lånas ut till HockeyAllsvenskan

Leksand medddelade i veckan att backen Alexander Lundqvist lånas ut till AIK. 21-åringen har spelat 15 SHL-matcher den här säsongen och snittat en bit över tre minuters istid per match. Lånet gäller tills vidare.

– Med den situationen vi har hos oss just nu där vi har svårt att ge Alexander istid så har Leksand och AIK, tillsammans med Alexander och hans agent, kommit överens om att en temporär utlåning är en bra lösning för alla tre parter. Det är viktigt att unga spelare får matchtid för att fortsätta sin utveckling, säger Leksands IF:s GM Thomas Johansson till klubbens hemsida.

Även Frölunda har lånat ut en spelare till HockeyAllsvenskan. Det handlar om den 19-årige forwarden Liam Dower Nilsson. Han har gjort fyra poäng på 18 SHL-matcher, men resten av säsongen kommer han att spela i Västerås.

– Eftersom vi inte kan erbjuda Liam den istid och roll han är i behov av har vi har hittat ett bra samarbete med Västerås som gynnar hans fortsatta utveckling, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.