Kronwall imponeras av Leksand och tror på ett lyft för Luleå

10 november 2021 11:00
Intervju

SHL har uppehåll för Karjala Tournament. Då lät vi C Mores expert Staffan Kronwall sammanfatta säsongen så här långt. Den förre storbacken hyllar Anton Bengtsson, berättar varför han imponeras av Leksand samt att han står fast vid sitt tips att Luleå vinner SM-guld.


Inför förra säsongen klev Staffan Kronwall, som har meriter som VM-guld, nio säsonger i KHL samt 66 NHL-matcher, in som expert på C More. Då fick han följa SHL på nära håll, men som bekant var det en säsong där det knappt tilläts några åskådare på läktarna. Nu är publiken tillbaka och det är det som Kronwall framförallt tänker på när han ska blicka tillbaka på säsongsinledningen.

– Det är förstås den stora grejen. Det är en helt annan grej nu och det tror jag att alla inblandade som följer hockeyn håller med om. Det var ett jobbigt år i fjol, även om spelarna gjorde det otroligt bra. Men med det sagt är det otroligt skönt att publiken är tillbaka, säger Kronwall och fortsätter:

– Sedan är det som vanligt lag man hade förväntat sig mer av och andra klubbar som har gått bättre än vad man hade trott, säger han.

"Trodde inte Leksand skulle få ihop det så snabbt"

Den klubb som framförallt har imponerat på Kronwall är Leksand. Dalalaget ligger trea i tabellen med 34 poäng efter 18 spelade matcher.

– Jag trodde inte att de skulle få ihop det så snabbt. Att Björn Hellkvist är en bra tränare har han visat tidigare, men jag trodde att det skulle ta längre tid att få ihop grejerna. De inledde med tre raka förluster, men jag minns att de spelade bra i Skellefteåmatchen (omgång tre). Där kände jag att det inte var något att oroa sig för och därefter tog de poäng i 13 raka matcher. Med tanke på att de var tvungna att ersätta spelare som Hrivik och Cehlarik tycker jag att Leksand har imponerat mest. De har en bredare spets den här säsongen. Max Veronneau har verkligen imponerat, likaså Kaskisuo i målet och Mikael Ruohomaa. Jag trodde inte att de skulle ligga där uppe efter 18 matcher. Sedan tror jag inte att de kommer att landa på tredje plats när grundserien är slut. Det är för tuff konturens där uppe, säger han.

Samtidigt som han tror att Leksand får svårt att försvara sin tredjeplats tror han att det finns ett lag som kommer att börja klättra.

– Att Luleå kommer upp på topp sex är jag rätt övertygad om. Jag tror att de får ihop det till slut, säger Kronwall.

Varför tror du det?

– Jag gillar värvningen av Sami Lepistö. Jag har spelat med och mot honom i många år. Väldigt kompetent spelare. Han kommer att lyfta backsidan. Dessutom finns det sparkapital i Luleå. Linus Omark har inte varvat upp än och då ligger han högt upp i poängligan ändå. Det säger lite om vilka krav jag har på Omark. Han kommer bara att bli bättre. Jag tycker Brendan Shininmin och Omark har fungerat bra, men kanske inte att de har hittat kemin med Linus Fröberg. Det finns mer att hämta av den kedjan, som ändå har varit bra. En annan jag gillar är Pontus Andreasson. Däremot har Joonas Rask har varit en besvikelse för mig, men i slutspelet kan han bli jätteviktig. Jag har tippat SM-guld för Luleå, och det står jag fast vid. De är byggt för ett slutspel, med två bra målvakter, det finns erfarenhet och ungdomlig entusiasm. Jag håller Luleå högt. Det ändrar jag inte på, säger Staffan Kronwall.

Om Luleå tar sig in på topp-sex, vilken klubb tror du kommer att ramla ur topp-6?

– Jag tror inte att Örebro kommer att vara topp-6. De såg jäkligt fina ut på försäsongen. De har bra facit på slutet, men nja. Jag var mer imponerad av dem i fjol. Men återigen, konkurrensen är tuff. Örebro är ett bra lag, med bra målvakt och backar. Men Luleå, Färjestad och Malmö har alla kraft att ta sig in topp-6. Ska jag knuffa ut ett lag från topp-6 i dagsläget blir det Örebro, säger Staffan Kronwall.

Hyllar Bengtsson

Samtalet fortsätter och vi glider in på vilka spelare som har gjort det bra i säsongsinledningen. Då är den första Kronwall vill lyfta fram Rögles 28-åring Anton Bengtsson.

– De som har hört mig kommentera vet att jag flera gånger har överöst Anton Bengtsson med komplimanger. Han är en komplett spelare i mina ögon och kommer till jobbet varje dag. Jag vet att Cam Abbott var rörd när han pratade om Bengtsson i slutspelet i fjol och det säger en del om hans betydelse. Anton Bengtsson fortsätter att imponera på mig. Jag gillar honom jättemycket. Sedan är det svårt att undkomma Lasch. Frölunda hade problem i powerplay och med effektiviteten i fjol. Sedan får de tillbaka Lasch och powerplayet blir världsklass. Det är häftigt. I Matt Tomkins har Frölunda hittat en bra målvakt. Carl Söderberg har varit loket i Malmö. Han spelar med en sådan tyngd och kraft. Det är ytterligare några spelare man kan lyfta fram, säger Staffan Kronwall.

Staffan Kronwalls All Star-lag, baserat på prestation under säsongsinledningen.

Målvakt: Målvakt: Strauss Mann/Gustaf Lindvall, Skellefteå

”Det har varit extremt många bra målvakter. Jag gillar Matt Tomkins i Frölunda. Gustaf Lindvall har varit bra och även Jesper Wallstedt i Luleå. Men jag tar tar Skellefteås målvaktspar, Strauss Mann och Gustaf Lindvall, om man kan göra så? En liten gardering, med Tomkins som bubblare."

Backar: Christian Folin, Frölunda, samt Jonathan Pudas, Skellefteå

”Allroundmässigt gillar jag Christian Folin. Han betyder otroligt mycket för Frölunda. Han och Simon Edvinsson ser jag som ligans kanske bästa backpar när de är friska. Jag sätter ihop Folin med Jonathan Pudas, som toppar backarnas poängliga.”

Forwards: Ryan Lasch, Frölunda, Carl Söderberg, Malmö, Anton Bengtsson, Rögle.

”Lasch är helt omöjlig att undkomma. Sedan finns det otroligt många spelare man kan ha med. Men jag måste ha med Carl Söderberg och Anton Bengtsson, två spelare som har gjort det väldigt bra och som jag lyfte fram tidigare. Det känns nästan taskigt att utesluta spelare som Richard Gynge, Robert Rosén och Max Veronneau, men så får det bli nu.