Jonsson: "Kul att vårt PP har blivit en snackis"

7 februari 2012 15:05

48 PP-mål på 191 försök och en utdelning på 25,13 procent. Vilket kan jämföras med tvåan Linköping, som för tillfället står på 20.26 procent. Brynäs statistik i powerplay är inte bara överlägsen just nu, utan gävlelagets spel i numerärt överläge har stått i särklass under större delen av säsongen. "Det är bara att tacka och ta emot att vårt powerplay har blivit en snackis" säger Brynäs tränare Tommy Jonsson till Hockeyligan.se.


Jakob Slifverberg, Johan Larsson, Calle Järnkrok, Daniel Widing, Ryan Gunderson, Mattias Ekholm, Sebastian Lauritzen, Jonathan Granström och Mats Lavander tillhör alla toppen av Elitseriens PP-liga. Många elitserietränare har med andra ord all anledning att vara lite avundsjuka på Tommy Jonssons powerplay-trupper.

– Vi har väldigt skickliga och kreativa spelare, som dessutom har en enorm spelglädje. Där har du den största bidragande orsaken till att vi har lyckats så bra i vårt powerplay. Min roll är att välja spelarna, men det är spelarna som är orsaken till framgången, säger BIF-tränaren Jonsson och fortsätter:

- Vi har två uppställningar, där den ena har producerat mer än den andra, men båda uppställningarna är unika i sig. Vi har Gunderson som är oerhört vass i just PP och på kassen har vi Lavander, Widing, Larsson, Granström och även Silfverberg, som alla gör ett enormt jobb framför mål.

"Självförtroendet har följt med hela vägen"

Som lag har alltså Brynäs så här långt mäktat med 48 mål i numerärt överläge, något som är 16 mål fler än näst bästa lag, som i nuläget är Skellefteå.

- Vi har flera spelare som är extremt skickliga med pucken och även vill ha mycket puck. Nu har vi även fått tillbaka Lauritzen som också är väldigt viktig i vårt PP-spel. Så det finns hela tiden alternativ, där alla är skickliga powerplay-spelare och där det hela tiden händer grejer. När vi har haft skador, och när Johan Larsson var på JVM, har de som har kommit in gjort det på ett bra sätt och därför har vi också kunnat hålla vår höga nivå, säger gävlelagets coach och tillägger:

- En stor anledning till att det har rullat på så bra är att vi fick utdelning och självförtroende i PP tidigt på säsongen. Och det självförtroendet har sedan följt med hela vägen.

"Vi får inte slå oss till ro"

Det känns nästan som att ert giftiga powerplay alltid nämns av varenda kommentator eller journalist som bevakar era matcher. Det måste vara rätt sköna att höra som tränare?

- Det kan ju vara så att motståndarna kanske blir lite extra oroliga mot oss och visst är det kul att vårt PP uppmärksammas så mycket som det gör. Det är bara att tacka och ta emot att vårt PP har blivit en snackis. Men nu får vi absolut inte slå oss till ro. Vi måste fortsätta att vara ödmjuka och fortsätta att lägga ner samma hårda jobb.

Kör ni mycket PP-träning, eller är det helt enkelt så att årets upplaga av Brynäs kort och koncist är sylvassa i powerplay?

- Jag tror inte att vi kör ovanligt mycket PP-träning. Vi går nog mer på känsla, men visst försöker vi kontinuerligt repetera och träna på det vi är bra på. Vi har en bra bredd i PP och jämfört med i fjol har vi annorlunda uppställningar och de har som sagt verkligen funkat så här långt.

"Luleå - mest aggressiva i boxplay"

Skellefteås boxplay-specialist Pierre-Edouard Bellemare säger att ert PP är klart jobbigast att möta i Elitserien. Vilket lags boxplay är svårast att möta?

- Ska jag verkligen avslöja det, säger Jonsson med ett skratt och fortsätter:

- Många lag, speciellt Luleå och Skellefteå, sätter hög press mot vårt powerplay och Luleå är nog mest aggressiva. Men vi lyckas ju rätt bra ändå.

Hur högt värderar du ert powerplay?
- Med tanke på hur jämnt det är i Elitserien värderar jag det väldigt högt. Special teams är som alla vet väldigt viktigt, inte minst i ett slutspel och det är verkligen roligt att vårt PP har funkat så bra hittills.

"Väldigt bra på att skymma i rätt läge"

Vilken/vilka spelare sätter du helst in när ni får ett PP-läge?
- Alla mina PP-spelare har varit stabila. "Jacke" (Silfverberg), Järnkrok, Gunderson och Ekholm är väldigt skickliga och framför mål har Lavander och Larsson en väldigt bra timing i att skymma i rätt läge och det är minst lika viktigt som alla tekniska nummer.

Just trion Ekholm, Silfverberg och Järnkrok får också chansen med Tre Kronor i Oddset Hockey Games. Hur ser du på deras deltagande där?

- Alla tre är otroligt duktiga spelare som alla verkligen förtjänar sina platser i Tre Kronor.

PP-vapnet Dackell på väg tillbaka

Annars då med läget i truppen, senast kom ni till spel utan Simon Bertilsson, Jonathan Granström och Andreas Dackell?

- Granström är den som är längst ifrån en comeback och det är svårt att säga när han kan spela igen. Förhoppningsvis om någon/några veckor. Bertilsson är också ett frågetecken, men han känns ändå närmare spel än Granström.

Men snart kan ni alltså få in ännu ett PP-vapen i Dackell?
- Precis, Dackell var ju tänkt i att ingå i en av våra PP-uppställningar, men han hann ju inte spela många matcher innan han blev skadad (red anmärkning; 11 matcher och Dackells senaste elitseriematch var den 12 oktober).

– Men nu är han med och kör för fullt och en pigg Dackell kan bli som ett nyförvärv för oss. Dackell är en produktiv spelare och jag hoppas verkligen på att han kan spela igen efter landslagsuppehållet, avslutar tränaren som förfogar över Elitseriens klart mest effektiva PP-uppställningar.

Mer läsning:

11-12-14 Sudrets stolthet - Elitseriens bäste junior
11-12-02 Silfverberg: "Vill inte stirra mig blind på poängen"
11-11-24 Daniel Widing är Elitserieprofilen
11-11-23 Dackell: "Ska testa på is senare i veckan"
11-10-25 Ekholm: "Vill visa att förra säsongen inte var en engångsföreteelse"
11-09-28 "Järnkrok kan gå hur långt som helst"
11-09-14 Mårts: "Jag tror på Järnkrok och Silfverberg"
11-08-24 Nordquist: "Vi siktar på SM-guld"