Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

24 januari 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Djurgården värvat Tim Söderlund, Henrik Törnqvist har skrivit på ett nytt kontrakt med Linköping och Brynäs har förlängt med sin poängkung.


Söderlund klar för Djurgården

Tim Söderlund är tillbaka i SHL. Han debuterade i den svenska högstaligan säsongen 2015/16 i Skellefteå. Han har gjort ytterligare två och en halv säsong i Skellefteå samt en halv säsong i Frölunda. Nu ska dock varken representera Skellefteå eller Frölunda, utan Djurgården.

– Vi får in en skridskostark spelare som är offensivt skicklig och som har stora kvaliteter i anfallszonen. Tim är även en stor Djurgårdare och har alltid haft en önskan att spela här på Hovet i våra färger, säger Djurgårdens tf. sportchef K-G Stoppel till klubbens hemsida.

Söderlund, som fyllde 24 år i går, har de tre senaste säsongerna spelat i Nordamerika, bortsett från en lånesejour i Almtuna under förra säsongen. Det har dock inte blivit någon NHL-match för forwarden utan han står noterad för 59 matcher i AHL samt 15 ECHL-matcher.

Kontraktet med Djurgården är skrivet för resten av säsongen.

Fem spelare har förlängt sina kontrakt

SHL-klubbarna fortsätter att bygga inför kommande säsonger och den gångna veckan har fem spelare förlängt avtalen med sina befintliga klubbar. Här ska vi gå igenom dem en och en.

Henrik Törnqvist, 25, har skrivit på ett nytt treårskontrakt med Linköping. Han återvände till klubben 2019 efter en säsong i Timrå. Den här säsongen står han noterad för nio mål och nio assist på 36 matcher. Motalasonen, som totalt har gjort 310 matcher i LHC:s a-lag, har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till 2025.

– Henrik har gjort resan som vi vill och hoppas att spelarna ska göra när de är i vår verksamhet. Han kom som en blyg 15-åring från Motala och har jobbat sig hela vägen till att bli ett fullblodsproffs i alla lägen. Han har byggt på sin erfarenhet och har vuxit ut till en spelare som kan spela både anfall och försvar och som vi alltid kan lita på, säger Linköpings huvudtränare Klas Östman till klubbens hemsida.

Djurgården och Tom Nilsson är överens om ett nytt kontrakt som gäller över säsongen 2023/24. Nilsson är inne på sin femte raka säsong i Djurgården. Han kom till klubben från en säsong i AHL och han har även två säsonger i Frölunda på meritlistan. Där var han med och vann SM-guld 2016.

– Vi är väldigt glada över den här förlängningen på två nya år. Tom är Djurgårdare i grunden med ett hjärta som slår för skölden. Han har varit här i ett antal år och är en viktig pusselbit att bygga vidare på för framtiden, säger Djurgårdens tf. sportchef K-G Stoppel.

Leksand har skrivit rookiekontrakt med den schweiziske talangen Lian Bichsel, 17. Backen som kom till dalalaget den här säsongen har gjort 15 matcher i Leksands a-lag. Eftersom Bichsel, som kan draftas av NHL-klubbarna i sommar, har gjort över 100 minuter i SHL belönas han också med ett nytt kontrakt. Avtalet gäller till 2023.

– Lian är en oerhört talangfull spelare som har ett brett spektra av kvalitéer. Jag gillar hans storlek och rörlighet. Han spelar fysiskt och är inte rädd för att hålla i pucken och spela kreativt. Det ska bli oerhört spännande att följa Lians fortsatta resa och utveckling hos oss i Leksands IF, säger klubbens GM Thomas Johansson.

Precis som Bichsel har Brynästalangen Theo Lindstein, 17, skrivit på ett seniorkontrakt. Han och Gävleklubben är överens om ett avtal som sträcker sig till 2024. 17-åringen debuterade i SHL den här säsongen och totalt har han gjort tio match i högstaligan.

– Theo har tagit stora kliv och fortsätter att ta ytterligare kliv i sin utveckling. Vi ser en stor framtid i Theo och att skriva kontrakt med honom har varit viktigt för oss. Jag är glad över att vi nu har ett kontrakt som gäller den här säsongen och sen två säsonger till, säger Brynäs sportchef Johan Alcén.

Nämnde Alcén har även kommit överens med den finske stjärnan Oula Palve om en förlängning. Den spelskicklige centern kom till SHL förra sösongen, men han fick det inte att lossna i Linköping. I stället bytte han till Brynäs och där har det gått betydligt mycket bättre. Han gjorde 17 poäng på 30 matcher förra säsongen (inklusive kval). Den här säsongen toppar Palve den interna poängligan med 26 poäng. Nu är det klart att Palve stannar i Brynäs till 2024.

– När jag först kom hit var jag inne i något av en mörk period. Jag uppskattade inte hockeyn och kände mig inte glad. Men när jag kom till Brynäs fick jag sitta bredvid Alcén i omklädningsrummet och det blev som en nystart för mig. Jag började gilla hockeyn igen och tyckte att det var roligt att komma till rinken. Nu när han är sportchef känns det toppen att få ge tillbaka och spela för honom, säger Palve till klubbens hemsida.

Örebro värvar amerikansk forward

Nick Halloran. Där har ni Örebros senaste värvning. Det är en högerskjutande amerikansk forward. Han kommer närmast från spel i finska SaIPa. Där blev det 17 poäng på 25 matcher. Tidigare i karriären har 24-åringen även gjort åtta poäng på 15 AHL-matcher.

– Jättekul att kunna välkomna Nick. Vi får in en högerfattad forward som kommer hjälpa oss i det offensiva spelet. Det som sticker ut i Nicks spel är hans snabbhet och förmåga att läsa spelet. Vi tycker att Nick är en intressant spelare även för framtiden och det ska bli spännande att följa honom i vår miljö, säger Örebros sportchef Niklas Johansson.

Kontraktet gäller resten av den här säsongen.