Möt människan: Maciej "Masken" Szwoch

29 januari 2020 11:00

Den halvdana spelarkarriären la han åt sidan redan som 20-åring för att satsa på en bana som målvaktstränare. Där har han jobbat med målvakter som Viktor Fasth, Tex Williamsson, Linus Ullmark, Mikael Tellqvist, Adam Werner och Markus Svensson. I veckans Möt människan får vi stifta bekantskap med Maciej ”Masken” Szwoch, målvaktstränare i Färjestad BK, som bland annat berättar vem av hans adepter han aldrig trodde skulle nå SHL.


Historien om Maciej Szwoch börjar i Gdańsk, staden som för många svenskar mest är känd för sitt färjeläge. I slutet av 1980-talet flyttade familjen Szwoch från den polska hamnstaden till Trollhättan, egentligen enkom för att ge barnen, Maciej och hans syster, bättre förutsättningar i livet.

– På den tiden var Polen fortfarande en kommuniststat, och när pappa fick ett jobb i restaurangbranschen i Sverige rev de upp familjen, lämnade relativt högt uppsatta jobb, övergav sitt sociala nätverk och flyttade. Det har jag alltid haft en oerhörd respekt för, säger Maciej.

Uppväxten i Trollhättan var lugn och trygg. I området familjen bosatte sig i fanns det få andra med utländsk bakgrund, och Maciej (uttalas ungefär Maa-check, men om du tycker att det låter krångligt är du inte ensam, vilket vi återkommer till) var liksom så illa tvungen att assimileras in i svenskheten. Det gjorde han så till den milda grad att han snart nog tjatade på föräldrarna om att få börja spela ishockey.

– Och precis som de flesta i min generation satt jag trollbunden framför sändningarna från OS i Lillehammer 1994. Efter Salos slajdräddning på Paul Kariyas straff var jag såld. Därefter var jag keeper, skrattar Maciej.

"The Dominator" var största idolen

1990-talet var en guldålder för en ung målvakt i behov av förebilder. I NHL huserade stora profiler som Patrick Roy, Martin Brodeur och Dominik ”the Dominator” Hasek.

– Hasek var min stora idol, berättar Maciej. Han hade en otrolig karriär, men det häftiga är att jag i efterhand förstått att han var en föregångare till det vi i dag kallar modernt målvaktsspel. Man ansåg då att han hade en flaxig spelstil men det han gjorde var egentligen att ta bort yta för skyttarna.

Hasek introducerade alltså box control ante litteram. Men Hasek var en föregångare på fler plan.

– Han spelade med vit fångstficka för att visuellt upptäcka pucken snabbare, exemplifierar Maciej. Såna små detaljer tycker jag är häftiga och det gör honom bara ännu större i mina ögon.

Juniortiden spenderade Maciej i lilla hockeyfästet Tingsryd, och efter en fin seniorsäsong i division 2 med Grästorp blev han värvad av Tyringe (eller Töjringe, om vi ska fortsätta ljudhärma).

– Jag minns att jag mötte upp laget för första gången i Mariestad, där de skulle spela bortamatch. Jag hann inte bli spelklar till den matchen utan satt på läktaren, men noterade att motståndarna hade en målvakt jag kände igen. Han hette Markus Svensson.

"Masken från och med nu"

Vi får anledning att återkomma till den Mariestadsmålvakten senare, men först återvänder vi till skånska Tyringe och Maciej. Eller Maa-check.

– Den assisterande tränaren i Tyringe kom fram till mig en dag, och så sa han ”hörrudu…”, och så stakade han sig några gånger innan han gav upp och sa: ”Äh, du får kallas Masken från och med nu”. Och så var det med den saken, skrattar Maciej.

Den ambitiöse, unge hockeymålvakten Maciej ”Masken” Szwoch gjorde fyra skakiga framträdanden i Tyringe i division 1 innan han vände åter till Grästorp. Det lossnade varken där eller hos division 2-konkurrenten Alvesta och 2007 tvingades han inse att det han strävade mot hade förvandlats från en dröm till en utopi.

– Som hockeymänniska var det en tuff tid. Jag ville ta kliv uppåt i karriären men lyckades inte. Jag hade ingen annan att skylla på än mig själv. Jag hade någonstans inställningen att ”Allsvenskan måste jag väl åtminstone klara”, men när jag tittar på videoupptagningar från den tiden är det ganska uppenbart att det fanns tydliga begränsningar i mitt spel, skrattar ”Masken”.

"Naturligt att bli kvar i ishockeyns värld"

Historien om Maciej Szwoch tog i stället en vändning när han blott 21 år ung la målvaktsutrustningen på hyllan och flyttade till Växjö, där han blivit antagen till utbildningen Coaching och Sport Management på Linnéuniversitetet.

– Det var naturligt för mig att bli kvar i ishockeyns värld, jag har nog alltid sett framför mig att sporten på ett eller annat sätt skulle vara involverad i mitt liv, berättar han.

– Studierna gav ganska stor frihet att göra andra saker, och på vinst och förlust ringde jag han som var junioransvarig för Växjö Lakers och sa att jag gärna kunde komma och träna deras målvakter om jag fick.

"Värvad" av Fasth

Tanken var att ”Masken” skulle träna målvakterna i Växjös U16-lag, men det slutade med att han var ansvarig för samtliga målvakter från U16 till J20 och ett år senare även för målvakterna i A-laget.

– Det var Viktor Fasth som tjatade in mig i A-laget, avslöjar Maciek. De hade ingen målvaktstränare där uppe och vi kände varandra sedan tiden i Tingsryd.

Bland målvakterna i Macieks Växjö-stall fanns förutom Fasth en förstaårsjunior vid namn Tex Williamsson.

– Jag hade honom egentligen under hela hans juniortid, fram tills han tog studenten, berättar Maciej. Det är en jättehärlig kille och bra människa, jag är verkligen glad å hans vägnar att han nått hela vägen till SHL.

Men…?

– Ska jag vara ärlig såg jag inte den potentialen hos honom där och då. Jag hade inte förväntat mig att han skulle göra den resan han har gjort. På det sättet är han ett bevis för att om du bara fortsätter jobba hårt kommer det att hända bra saker.

Flera exempel på polskfödda målvakter

Maciej och Tex Williamsson skiljdes som sagt åt när den senare tog studenten på försommaren 2010. Ett par månader dessförinnan, och ungefär tio mil norrut, hade HV71 vunnit SM-guld med en målvakt i högform. Den målvakten var Stefan Liv. Född i Gdynia, två mil från Gdańsk.

– Stefan var en jättestor förebild för mig, säger Maciej. Inte bara för att han också var målvakt och född på nästan samma ställe som jag, han hade precis som jag aldrig spelat tv-pucken men lyckats ändå.

– En gång provspelade jag med Brynäs juniorlag och just då var HV71 där och spelade bortamatch. Då sprang jag på Stefan på hotellfrukosten, och eftersom han var som han var stannade han och pratade med mig och bjöd verkligen på sig själv. Senare, när jag blivit målvaktstränare, fick jag faktiskt nöjet att jobba med honom på Målvaktsverkstaden uppe i Luleå.

De polskfödda spelare som gjort avtryck i svensk ishockey är lätträknade. Alla födda på 1980-talet eller tidigare minns förmodligen Mariusz Czerkawskis gästspel i Djurgården (och Hammarby), men bortsett från ”Marre” är det idel målvakter: Stefan Liv och Maciej Szwoch, men också Michal Zajkowski.

– Fast trots att han slog igenom i Modo har vi aldrig haft någon nära kontakt, säger ”Masken” apropå Zajkowski.

Utvecklades i Modos "NHL-miljö"

Och varför är det värt att påpeka? Jo, för att ”Masken” jobbade som målvaktstränare i Modo i fyra säsonger.

– Det var där jag tog mina största steg som ledare, slår han fast. En av förutsättningarna när jag skrev på för Modo var att jag skulle få mycket stöd från Ian Clarke, världens i mina ögon bästa målvaktstränare. Han har jobbat med målvakter som Marc-Andre Fleury, Roberto Luongo, Cam Ward, Cory Schneider, Sergej Bobrovskij… you name it.

– När Markus Näslund tog över som general manager för Modo plockade han in Ian som konsult och då jobbade vi nära varandra. Jag flög även över till Nordamerika flera gånger och jobbade med honom där. Att vara i den NHL-miljön var otroligt utvecklande.

Under sin första säsong som målvaktstränare i Modo hade han en ganska spektakulär grupp målvakter att jobba med: Mikael Tellqvist, Gustaf Lindvall, Anton Forsberg och Linus Ullmark. Men det som kanske sticker ut mest var den sista målvakten på Modos roster den säsongen – Maciej Szwoch.

– Haha, ja, det är en ganska kul story bakom det, säger Maciej och lägger ut texten.

– Vi var i Luleå för bortamatch och på bussen upp började ”Tellan” känna sig krasslig. Anton Forsberg var iväg på JVM i Nordamerika, Modos juniorer på bortamatch i södra Sverige och Linus Ullmark var med oss i A-laget för första gången någonsin och skulle sitta på bänken. Lagom till matchstart hade ”Tellan” fått 40 graders feber och Linus fick göra sig redo att starta. Men vi hade ju bara en målvakt och jag minns hur Uffe Samuelsson utbrast ”vad fan gör vi nu?” i omklädningsrummet. Så jag räckte upp handen och sa att jag kunde backa upp Linus. Jag tänkte inte så mycket mer på det förrän jag stod på isen för att värma upp. Till saken hör att jag och ”Tellan” är ganska lika till det yttre. Vi har ungefär samma kroppsform och mörka ögonbryn, så jag tänkte att Luleå kanske inte såg skillnad och trodde att det var han som värmde upp. Efter ett tag åkte jag och satte mig bredvid David Rautio vid mittlinjen och sa ”jag har scoutat sönder dig” för att göra honom lite nervös, men han tittade bara på mig och sa ”men Masken, vad håller du på med?”

"Jag höll på att svimma"

Matchen drog igång och Maciej stod lugnt på bänken och öppnade båsdörren för lagkompisarna. Plötsligt ser han hur tvillingarna Chris och Cam Abbott störtar på kassen och ramlar över debutanten Linus Ullmark som blir liggande kvar på isen ett tag.

– Vår matris kom fram till mig och sa ”nu är det nog dags” och sträckte fram plocken, säger Maciej.

– Jag höll på att svimma, så nervös blev jag! Det var det närmaste jag kom en SHL-debut.

Påverkades av tragedin

Historien om Maciej Szwoch går inte att berätta utan att stanna upp vid det smärtfyllda datumet 9 april 2018. Då påträffades nämligen den då 20 år gamla Modo-målvakten Markus Olsson död i vattnet i Örnsköldsviks hamn.

– Det var jobbigt… jättejobbigt, säger Maciej och blir tyst en stund.

– Det finns glädjespridare som gör spralliga grejer för att få folk omkring sig på gott humör. Markus var också en glädjespridare men mer för att han hade en värme omkring sig som gav energi. Han var en otroligt fin människa som ville alla i sin omgivning väl.

– Jag har de fina minnena kvar, och det är jag oerhört tacksam för, men det var en jobbig tid. Jag kan inte ens föreställa mig vad hans familj gick igenom.

Sammanstrålade (äntligen) i Färjestad

Maciej var inte kvar i Modo och Örnsköldsvik när det hände. Sommaren 2015 flyttade han nämligen till Karlstad och blev målvaktstränare i Färjestad BK. Där fick han jobba med Adam Werner, bördig från Mariestad. Och just Mariestad får tjäna som något av en knutpunkt i (den här) historien om Maciej Szwoch, för det var ju just där, i anrika Katrinhallen, han satt på läktaren och såg Markus Svensson möta hans då nya lagkompisar i Tyringe 2005. Efter lite kringelikrokar hamnade Svensson i SHL, där han bland annat vann SM-guld två år i rad i Skellefteå, innan också han, på hösten 2018, anslöt till Färjestad och därmed slöt cirkeln.

– Ja, jag och Markus har följts åt länge. Först den där matchen i Mariestad, sedan mötte vi varandra när han spelade i Malmö och jag jobbade i Växjö, och likadant när jag jobbade i Modo och han spelade i Skellefteå.

– Dessutom har vi båda jobbat med den mentale coachen Andy Svärd, vilket gett oss ett gemensamt språk. Skulle någon utomstående höra oss ute på isen skulle de förmodligen tro att det var nåt fel på oss, men det språket förenklar och förtydligar mycket i vårt arbete.

Speciell – på ett bra vis

Maciejs andra adept i Färjestad är Arvid Holm, som nyligen skrev på ett nytt kontrakt med Bollklubben från Karlstad.

– Om jag skulle beskriva Arvid skulle jag säga att han är speciell. Fast på ett bra vis, säger ”Masken” och garvar innan han berättar bakgrunden till varför Färjestad värvade Holm till att börja med.

– I mitt andra jobb, som konsult åt Detroit Red Wings, följer jag i princip alla målvakter som är aktuella för draften, och när hans namn dök upp gick jag tillbaka och tittade på mina anteckningar på honom. Jag kom inte ihåg det, men i princip varje gång jag sett honom hade jag tyckt att han såg bra ut.

Det ledde till ett kontrakt, och när han väl fick möjligheten att jobba nära Holm upptäckte Maciej en annan god egenskap hos den Ljungby-bördige 21-åringen.

– Han har en förmåga att bara plocka upp saker i sitt spel utan att tyckas behöva anstränga sig för det. Den egenskapen visste jag inte om innan vi började jobba tillsammans, men det är så klart en värdefull egenskap att ha som ishockeyspelare.

Målvakter håller ihop

Det är inte ovanligt att man får höra att målvakterna i ett lag hänger ihop och har en nära relation, trots att de faktiskt befinner sig i en konkurrenssituation med varandra. Något som stämmer ypperligt väl, om du frågar ”Masken”.

– Det är ju ingen annan i omklädningsrummet än den andre målvakten som vet vad du går igenom under en säsong, så det är väl inte så konstigt att målvakterna brukar ha en bra relation. Hos oss i Färjestad handlar mycket om att Markus Svensson har en approach där han bjuder mycket på sig själv och delar med sig av sin erfarenhet.

– Han och Adam Werner hade en väldigt stark relation och nu börjar han och Arvid bygga upp en liknande relation vilket är fantastiskt att se.

Med dryga dussinet år som målvaktstränare är det en ganska stor bank av adepter ”Masken” samlat på sig, och på frågan om han följer någon lite extra skrattar han till innan han svarar.

– Nästan alla! Jag bryr mig om dem och vill veta hur det går för dem. Även målvakter jag haft som juniorer och som kanske aldrig nått elitnivå.

– Men det är klart, medger han efter en stund, det finns några stycken jag har ett lite extra starkt band till.

Mikael Tellqvist är en sådan. ”Tellan” var en ungdomsfavorit för ”Masken” och under säsongen de jobbade ihop i Modo blev de nära vänner.

– Vi åker på semestrar ihop, spelar golf, pratar i telefon… gör sånt vänner gör, helt enkelt, säger Maciej.

#Youcanplay

En målvakt Maciej däremot aldrig har jobbat med är Jon Lee Olsen, men det hindrade honom inte från att skicka en videohälsning till den norske målvakten där Maciej, tillsammans med Markus Svensson, uttryckte sitt stöd för Olsens beslut att komma ut som homosexuell.

– I svensk ishockey finns inga offentliga exempel på homosexuella spelare och det är synd. Oavsett vem du är har du rätt att spela ishockey. Vi spelade in videon för att visa att vi backar honom och jag hoppas att den kan stötta andra som befinner sig i samma situation.

"Att jobba i Färjestad är ingen rättighet"

Nyligen förlängde Maciej sitt kontrakt med Färjestad BK i ytterligare tre år, ett beslut han inte har speciellt svårt att motivera.

– Jag befinner mig i en förening med samma värderingar kring människor som jag har, med en positiv, tillåtande och utvecklande miljö. Karlstad är en bra stad att bo i och det är dessutom nära till familjen i Trollhättan.

– Att få jobba i en förening som Färjestad är ingen rättighet, och jag är väldigt ödmjuk inför det förtroende som ålagts mig. Det medföljer ett stort ansvar och det ställs höga krav på alla som jobbar i föreningen. Jag gillar det.

Och vem vet, kanske innehåller nästa kapitel i historien om Maciej Szwoch den där SHL-debuten? Trots sin långa tränarbana är han bara 34 år gammal – ett år yngre än sin adept Markus Svensson.