Historien om Raoul Le Mat och Le Mat-pokalen

14 mars 2014 09:05

Ishockey var ett i stort sett okänt begrepp i Sverige i början på 1900-talet. Det skulle behövas en cigarrökande amerikansk filmdirektör för att få fart på sporten - Raoul Le Mat. Amerikanen fick med hjälp av sponsorer fram en pokal till Svenska mästerskapen 1926 vilket innebär att Le Mat-pokalen delats ut lika länge som Stanley Cup tilldelats vinnaren av NHL-slutspelet.


Till OS i Antwerpen 1920 fick Raoul Le Mat den Svenska Olympiska Kommittén att satsa på ett svenskt ishockeylag. Laget, med Le Mat som coach, bestod av bandyspelare som trots orutin i den nya sporten slutade på en fjärdeplats i turneringen. Här föddes den svenska ishockeyn och året efter, 1921, började man spela matcher i Sverige.

Pokalens tillkomst 1926

Året 1922 spelades svenska mästerskapen i ishockey för första gången, med IK Göta som mästare. Domare i den första finalen var - Raoul Le Mat!

I fyra säsonger skulle finalen spelas utan någon riktig SM-pokal till det segrande laget. Men det skulle komma att ändras. Till mästerskapen 1926 hade Raoul Le Mat, med pengar från filmbolaget Metro Goldwyn Meyer AB, tagit fram ett pris.

Till en början var MGM/Le Mat-pokalen inte alltför märkvärdigt, snarare en högst alldaglig pjäs. I omgångar har den ursprungliga silverbägaren kompletterats med det numera välkända locket med de korsade klubborna, samt eksockeln i botten. Klubborna på locket har dessutom restaurerats i omgångar och locket har lötts fast vid pokalen för att inte kunna ramla av när mästarna firar ordentligt.

Rejäl utmaning med två inskriptioner i följd

Raoul Le Mat-pokalen är något av en vagabond när det visat sig vara oerhört svårt för ett lag att vinna pokalen två år i följd. Det är endast tre lag i historien som lyckats med bedriften: Brynäs, Djurgården och Färjestad.

Brynäs IF tog hand om Le Mat 1976 och även här, 1977. (Foto:Bildbyrån)

Brynäs var första laget ut att ta hand om Le Mat-pokalen två säsonger efter varandra. I den allra första upplagan av dåvarande Elitserien var det Brynäs som säkrade titeln inte bara i premiärupplagan utan även säsongen där efter. Noterbart är att båda finalsegrarna kom mot Färjestad när Brynäs vann båda finalserierna med 2-0 i bäst av tre matcher.

Djurgården tog tre raka titlar

Det skulle sedan dröja fram till säsongen 1988/1989 innan Djurgården blev de riktiga dominanterna i svensk ishockey. När Djurgården fyllde 100 år säsongen 1990/1991 vann klubben även sin tredje raka SM-titel och gick obesegrade genom hela SM-slutspelet. Det här tillfället är första och hittills enda gången ett lag vunnit tre raka mästerskap sedan premiärupplagan 1975/1976.

Färjestad var nästa lag att upprepa den fantastiska prestationen med två raka mästerskapstitlar då de säsongen 1997/1998 återupprepade prestationen från säsongen innan. Djurgården besegrades i SM-finalen 1998 och året innan var det Luleå som fick bita i isen när "Vargarna från Värmland" blev ett topplag och skulle samla mänger av mästerskapstitlar många säsonger framöver.

Färjestad tog två raka titlar, 1996/1997 och 1997/1998. (Foto: Bildbyrån)

Den senaste gången ett lag vunnit ett svensk mästerskap i ishockey två säsonger i rad var när Djurgården, som enda lag någonsin, upprepade sin bedrift säsongerna 1999/2000 samt 2000/2001. Säsongen vid millennieskiftet var det MODO som fick se sig besegrade i SM-finalen och den efterföljande säsongen var det Färjestads tur.

Regerande mästarna Skellefteå är inför SM-slutspelet 2014 favoritstämplade och frågan är om laget ska bli det första på hela tio säsonger att vinna Le Mat två år i följd?