Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

9 januari 2023 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Malmö värvat en målvakt och backstjärnan Henrik Tömmernes har skrivit ett kontrakt med Frölunda som gäller från och med nästa säsong.


Malmö har värvat målvakt

Malmö har Daniel Marmenlind på skadelistan och nu har klubben hittat en ersättare. Amerikanen Brandon Maxwell, 31, har skrivit ett korttidskontrakt med Malmö och kommer att spela i klubben under den tid som Marmenlind är skadad.

– Under flera års tid har Brandon visat prov på att han är en skicklig målvakt på den europeiska scenen och för vår del känns det skönt att vi kan bredda målvaktssidan, nu när vi kommer att sakna Daniel en tid framöver. Brandon kommer kunna hjälpa oss på ett bra sätt, säger Malmö Redhawks sportchef Björn Liljander till klubbens hemsida.

Maxwell kommer närmast från spel i tyska Fischtown Pinguins. Där har han spelat i två och en halv säsong och haft över 90 i räddningsprocent samtliga säsonger. Han har även gjort fyra säsonger i den tjeckisa högstaligan, spelat en säsong i HockeyAllsvenskan (med Rögle 2013/14) och 2018 var han med i den amerikanska OS-truppen.

Tömmernes klar för en återkomst i Frölunda

Senast Henrik Tömmernes spelade i Frölunda var säsongen 2016/17. Då vann han backarnas poängliga och prisades som ligans bäste back. Därefter har han gjort sex raka säsonger i schweiziska Genève-Servette HC. Förra säsongen gjorde han hela 58 poäng på 51 matcher och fick pris som ligans MVP. Den här säsongen har han gjort 27 poäng på 35 matcher, men det här blir hans sista i Schweiz – i alla fall för den här gången. För från och med nästa säsong kommer han att tillhöra Frölunda igen.

– Vi har varit intresserade av att få hem Henrik länge och nu var tajmingen rätt. Det var ingen tvekan från oss. Vi håller Henrik högt. Det är en klassback som varit en toppback i Schweiz i många år. Han kommer att bli en kärn- och stjärnspelare för oss, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.

På Tömemrnes meritlista finns också två VM-turneringar, ett OS samt ett SM-guld med Frölunda.

Avtalet mellan Tömmernes och Frölunda gäller till våren 2027.

Linus Lindström stannar i Skellefteå

Linus Lindström, 25, är inne på sin sjunde SHL-säsong i Skellefteå AIK, och det kommer att bli fler. Lindström har nämligen skrivit ett nytt tvåårskontrakt med moderklubben.

– Det känns riktigt kul att göra klart med en egen kille som Linus. Han har fortsatt att ta kliv de senaste åren och vi tror att det finns ännu mer att hämta de närmaste åren. Hans sätt att alltid spela för laget i alla lägen sticker verkligen ut och gör att han är väldigt viktig för vårt lag, säger Skellefteås GM Erik Forssell till klubbens hemsida.

Lindström har den här säsongen gjort sex poäng på 21 matcher. Totalt står han noterad för 309 SHL-matcher under karriären.

Kruse till Oskarshamn

Med tanke på att Oskarshamn har Joe Cannata på skadelistan har klubben skrivit kontrakt med Västerviks Emil Kruse. Avtalet innebär att Kruse kan gå mellan klubbarna den här säsongen.

27-åringe har den här säsongen stått 15 matcher i Västervik och har på dessa 89,4 i räddningsprocent.

Färjestad lånar ut Berglund

Backen Anton Berglund, 20, har under de två senaste säsongerna gjort 49 SHL-matcher och sex matcher i CHL med FBK. Men nu lånas 20-åringen ut till allsvenska Östersund. En klubb han spelade för innan han skrev på för Färjestad 2018.

– Vi tror att det här är det bästa för Anton och hans personliga utveckling just nu. Spelare som är där Anton är i karriären behöver spela matcher, och Östersund har gett honom en möjlighet att göra det. Det är istid som krävs för att ta nästa steg, och att spela så mycket seniorhockey som möjligt för att sedan etablera sig och kunna ta en plats i SHL på sikt, säger Färjestads sportdirektör Rickard Wallin till klubbens hemsida.