Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

11 oktober 2021 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Matt Caito förlängt sitt kontrakt med Leksand och Petter Emanuelsson har gjort klart med en ny klubb.


Caito stannar i Leksand

Matt Caito anslöt till Leksand förra säsongen. Den amerikanske backen noterades för 31 poäng (4+27) på 55 matcher under sin debutsäsong i SHL. Den här säsongen har han snittat över 22 och en halv minuts istid per match – mest i Leksand. Nu står det klart att Caito blir kvar i Dalarna. 28-åringen har skrivit på ett kontrakt till 2024.

– Matt har vuxit ut till en viktig pusselbit på vår backsida. Han tillhör en av SHL:s bästa tvåvägsbackar och är en spelare som gör andra bättre. Matt är en underbar person som sprider glädje och trygghet i vårt omklädningsrum, och han bidrar också med ett positivt ledarskap som betyder mycket för hela vår grupp, säger Leksands GM Thomas Johansson till klubbens hemsida.

Eliasson nämnges för Almtuna

Färjestad värvade nyligen målvakten Dominik Furch. Det i sin tur har gjort att Färjestasmålvkaten Jesper Eliasson namnges för allsvenska Almtuna, vilket innebär att han kan spela för båda föreningarna under säsongen. 21-årige Eliasson har under karriären gjort tre SHL-matcher. Förra säsongen var han utlånad till österrikiska EC Salzburg.

Irving lämnar Malmö

Malmö skrev korttidskontrakt med målvakten Leland Irving, 33, eftersom Oscar Alsenfelt har saknats på grund av skada. Nu är Alsenfelt tillbaka i matchtruppen och då har Irving lämnat. Den kanadensiske målvakten har i stället skrivit på för HC Lugano.

SHL-profil flyttar till Finland

Petter Emanuelsson har gjort klar med en ny klubbadress. 30-åringen har skrivit på för finska Kärpät. Emanuelsson har vunnit två SM-guld med Skellefteå och de fem senaste säsongerna har han spelat i Luleå, men nu flyttar Emanuelsson alltså österut.

Bibic stärker Rögles säljsida

Almen Bibic finns redan i Rögle organisation. Nu är även brodern Alen Bibic, 30, tillbaka i Rögle. Han är nämligen ny säljare inom klubbens företagsförsäljning.

– Det fanns intresse från olika klubbar att ha mig som spelare, men efter att Kari (Litmanen, kommersiellt ansvarig) och Daniel Koch (klubbdirektör) hörde av sig kändes det som att det här var det mest intressant just nu, säger Bibic.

I och med det väljer Alen Bibic att avsluta sin aktiva karriär. Bibic debuterade i SHL i just Rögle säsongen 2015/16. Totalt blev det över 170 SHL-matcher med Rögle. Förra säsongen spelade Bibic i finska TPS, en säsong som alltså blev hans sista.

– Det är klart att det är någonting nytt, men samtidigt tror jag att om en människa ska utvecklas så måste en hoppa in i nya saker och det här är en helt ny värld för mig. Jag har alltid varit nyfiken på den civila karriären. Men det är klart att jag har tänkt, det har varit några sömnlösa nätter nu, om det är rätt att göra. Man förstår att det kommer någon gång, men man funderar på om man ska skjuta fram det eller inte, säger Alen Bibic till Rögles hemsida.

Växjö lånar ut Hugo Pettersson

Hugo Pettersson, 19, bytte Södertälje mot Växjö inför den här säsongen. Han har noterats för fyra SHL-matcher så här långt, men nu står det klart att han lånas ut till allsvenska BIK Karlskoga.

– Hugo är en lovande forward som behöver mycket speltid. Det kommer han att få i Karlskoga, vilket kommer att hjälpa honom i utvecklingen, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till Lakers hemsida.