20 FRÅGOR MED VILMOS GALLO

18 november 2022 11:00
20 frågor

Vilmos Gallo är näste spelare vi ska lära känna bättre med hjälp av 20 frågor. Här berättar Linköpings ungerske forward att han lärde sig att åka skridskor i ett köpcentrum, varför han alltid säger "god morgon" på matchsamlingar samt om skräcken när han sprang på en lös schäfer i skogen.


1. Om du inte hade varit hockeyspelare, vilket yrke hade du haft då?

– Skulle jag inte ha spelat hockey skulle jag inte ha varit ha varit i Sverige. Någon typ av kock kanske. Lagat ungersk traditionell mat.

2. Är du intresserad av matlagning?

– Nej, men som liten trodde jag att jag skulle bli kock. Jag gillade att titta på matprogram. Sedan dess har jag jag tappat intresset. Nu är det mycket foodora. Jag skulle ha varit en usel kock.

3. Vilka rutiner har du en matchdag?

– Jag har ganska mycket för mig. Jag ska alltid ta en stor kopp kaffe en timme innan samling. När jag kommer till hallen säger jag alltid ”god morgon”, även om klockan är 18 på eftermiddagen. Alla tycker att jag är världens största idiot, men jag förbereder mig alltid på samma vis. Matchfika brukar det också bli ibland.

4. Hur kommer det sig att du började säga ”god morgon”?

– För kanske fem år sedan sa jag fel en gång. Jag tänkte inte på att det var sen matchstart. Jag tyckte att det var kul när alla reagerade. Jag vet inte, det är konstigt.

5. Vem av medspelarna du har haft genom åren har reagerat starkast på det?

– Alla brukar reagera. Sebastian Strandberg har varit på mig ganska mycket. Han tycker att jag borde sluta, men det kommer nog aldrig att hända.

6. Vilken är den värsta utskällningen du har fått av en tränare?

– Jag brukar få en hel del. Jag har otroligt svårt att fokusera när tränarna går igenom övningarna. Jag kan inte stå först i kön när det är en ny övning för då gör jag alltid fel. Ibland gör jag fel tre, fyra gånger i rad. Då brukar jag får skäll, men efter ett tag ger tränarna bara upp. De tänker nog ”äh, det är bara han.” De tycker nog lite synd om mig då. Klas (Östman, LHC:s nuvarande tränare) har nog gett mig den största utskällningen.

7. Har du svårt att fokusera även vid exempelvis matchgenomgångar eller är det just övningar?

– Det är många som påstår att jag har adhd, men jag har aldrig gjort någon utredning. Flera i laget skulle nog vilja att jag gjorde det. Ofta blir det att jag börjar tänka på något annat när tränaren börjar rita på tavlan. Jag vet inte vad det är som händer. Det är alltid svårt med nya övningar. Gamla övningar är inga problem alls, men vid nya övningar ställer jag mig sist.

8. Vem i laget åker du helst på semester med?

– Jesper Pettersson. Han har mycket energi hela tiden. Jag vet inte hur han kommer på alla skämt. Han är otroligt rolig. Vi skulle inte ha tråkigt tillsammans på en semester.

9. Vad var det senaste du googlade?

– Jag ska kolla… Restauranger i närheten, som hade öppet i morse. Jag var för trött för att äta frukost och gick direkt på lunch. Det blev Subway, det enda som var öppet en söndag klockan 11.

10. Vilka podcasts lyssnar du på?

– Alex och Sigges har jag lyssnat på länge. Historiepodden gillar jag. Nu har jag hittat en podcast om Game of Thrones. When We Were Kings lyssnar jag också på. Jag gillar historier och Erik Niva är otroligt bra på att berätta.

11. Vad är det närmaste du har kommit att dö?

– Jag hade körtelfeber och då trodde jag att jag skulle dö. Jag mådde så otroligt dåligt. I somras var jag i Ungern och sprang i skogen. Då mötte jag två hundar som inte hade koppel. De sprang mot mig och en av hundarna var en stor schäfer. Jag trodde att jag skulle dö, för i Ungern kan du inte lita på lösa hundar. Han sprang allt vad han kunde mot mig. Sedan kom en liten hund bakom. Det var läskigt.

12. Vad hände sedan?

– Jag stod bara stilla och tre meter från mig stannade hunden. Sedan sprang hunden tillbaka till sin ägare. Då backade jag långsamt bakåt och då såg jag att hundägaren också var rädd. Jag hade panik och sprang därifrån. Det var sista gången jag sprang i skogen kan jag säga.

13. Hur orolig blev det att karriären skulle påverkas negativt när du har körtelfeber?

– Jag missade halva försäsongen (2021) och gick ner nio kilo. Jag låg i sängen två, tre veckor. Jag trodde aldrig att det skulle gå över. Jag blev lite orolig för karriären när jag började googla på det. Någon cyklist hade fått lägga av på grund av det och Robin Söderling också. Jag tänkte: ”Det är inte så här det ska sluta”. Det var tråkigt, men som tur var lyckades jag komma tillbaka rätt snabbt. Men hela förra säsongen kände jag att jag inte riktigt hade konditionen. Efter elva minuter var jag helt slut.

14. Hur många kaffekoppar dricker du per dag?

– Bra fråga. Det blir en hel del ändå. Fem koppar snittar jag nog. Jag drack aldrig kaffe innan jag flyttade till Sundsvall, men det gick inte att umgås med norrlänningarna utan att dricka kaffe.

15. Tar du något sött till eller blir det bara kaffe?

– Det är gott med något till, men jag försöker hålla ner det. I Ungern har vi mycket efterrätter i kulturen, men eftersom jag idrottar äter jag inte så mycket.

16. Om du skulle vara med i ett tv-program. Vilket skulle du välja?

– Wikegård vs. Det skulle var kul att ta hem honom till Ungern och visa runt lite. Ishockeytraditionen är inte stor där. Jag började åka skridskor i ett köpcentrum. Visa det och lite allmänt hur det är att vara hockeyspelare i Ungern.

17. Du började med hockey i ett köpcentrum alltså?

– Vi hade en liten, liten is i ett köpcentrum. Den var inte större än en zon på en vanlig plan. Det var jag och 20 killar till där. Det fanns inte mycket is annars när jag växte upp. Att det var sådana förutsättningar, med en väldigt liten isyta, kan man se på min skridskoåkning, haha. Jag kunde inte åka mer än tio meter för sedan var väggen där.

18. Är det många skridskotränare som har försökt lära om din skridskoteknik?

– Med åren har det blivit mycket bättre. När jag flyttade till Linköping fick jag skola om mig lite. Innan dess var det mycket energi åt skogen när jag åkte skridskor. Det är det fortfarande och det är något jag fortfarande försöker att jobba med.

19. Vem var du i skolan?

– Jag var den stökige. Jag hade mycket energi.

20. Om du ska unna dig något, vad köper du då?

– Nesquik. Chokladflingorna du vet? Det och en skål med mjölk tar en tillbaka till barndomen. Det kan jag köpa ibland. Erkänn att du nästan hade glömt bort Nesquik? Men om du köper kommer du att inse hur gott det är, haha.