Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

21 juni 2021 10:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Carl Söderberg skrivit på för Malmö, Timrå har värvat två spelare och Marcus Högberg har återvänt till Linköping.


Amerikan till Djurgården

Paul Carey är Djurgården senaste värvning. Det blir första gången 32-årige forwarden spelar i Europa. Den gångna säsongen var han lagkapten i Bruins farmarlag Providence Bruins. Totalt i karriären har han gjorde 100 NHL-matcher och på dessa har han noterats för 16 poäng. Dessutom har det blivit 428 AHL-matcher, men nu blir det alltså Djurgården och kontraktet gäller över kommande säsong.

– Det känns väldigt bra att ha kommit överens om ett ettårsavtal med Paul Carey. Paul har mångårig erfarenhet av spel i Nordamerika med 100 NHL-matcher och över 400 AHL-matcher på sitt konto. Vi har fått goda referenser från Bostons organisation om Paul som person och hans informella ledarskap, vilket matchar vår ambition om att stärka upp laget med fler spelare som kan bidra med informellt ledarskap, kommenterar Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson.

Frölunda värvar från Färjestad

Jacob Nilsson skrev på för Färjestad inför den gångna säsongen efter att ha spelat två säsonger i Nordamerika (två NHL-matcher). I Färjestad gjorde han 13 mål och tio assist, men det blir ingen fortsättning i Karlstadslaget för Nilsson. I stället har 27-åringen kommit överens om ett ettårskontrakt med Frölunda.

– Det dök upp en möjlighet och vi hittade en lösning. Jacob är en skicklig och skridskostark spelare, en leftare med offensiv spets, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.

Frödén flyttar till Boston

Jesper Frödén, 26, anslöt till Skellefteå från allsvenska AIK 2019. I Västerbotten har haft fin utveckling. Den första SHL-säsongen gjorde han 29 poäng och den gångna säsongen noterades han för 40 poäng (22+18). Han tog även plats i den svenska VM-truppen och där blev det tre mål på fem matcher. Nu väntar nästa äventyr för den offensivt skicklige forwarden, nämligen NHL-spel. Frödén har skrivit på ett ettårskontrakt med Boston Bruins.

– Jesper har kommit hit och hjälpt laget, tränat hårt och velat bli bättre varje dag, och det har han blivit och nu får han chansen att spela i NHL så han har gjort ett bra jobb, säger Skellefteås GM Erik Forssell till klubbens hemsida.

Dahlén skriver på för Sharks

I två säsonger i rad han Jonathan Dahlén gjort över 70 poäng i HockeyAllsvenskan. Den gångna säsongen gjorde han 71 poäng, fördelat på 25 mål och 46 assist. I kvalet till SHL gjorde han 22 poäng på 15 matcher och var en stor anledning att Timrå kvalificerade sig för SHL. Men Dahlén följer inte med klubben upp i högstaligan. I stället har han skrivit på ett ettårskontrakt med San José Sharks.

Dahlén har under karriären gjort 59 matcher i AHL, men det har inte blivit några matcher i NHL.

Finsk VM-back klar för Rögle

Rögles GM Chris Abbott fortsätter att göra klart med pusselbitar inför kommande säsong. Den senaste värvningen är Tony Sund, som närmast kommer från HC Davos. Den 25-årige backen tog plats i det finska VM-laget och vann således en silvemedalj. Han gjorde fyra poäng (2+2) på tio VM-matcher. Sund och Rögle är överens om ett ettårskontrakt.

– Han är en väldigt lovande ung back som senast spelat VM med Finland. Han har en bra skridskoåkning och är en stabil tvåvägsback som kan spela både i powerplay och i boxplay, säger Chris Abbott till klubbens hemsida.

Johansson stannar i Färjestad

Albert Johansson var den förra säsongen utlånad till Färjestad från Detroit Red Wings. 20-åringen gjorde 19 poäng på 44 matcher och tog även plats i det svenska JVM-laget. Han fick även göra Tre Kronor-debut under den gångna säsongen. Nu står det klart att Red Wings lånar ut den talangfulle backen till Färjestad i ytterligare en säsong.

Carl Söderberg återvänder till Malmö

Senast Carl Söderberg spelade i Mamö var säsongen 2010/11 (i allsvenskan). Då gjorde han 46 poäng på 52 matcher. Därefter har det blivit två säsonger i Linköping (35 samt 60 poäng) och de åtta senaste säsongerna har han spelat i NHL. Totalt har det blivit 597 matcher i världens bästa hockeyliga. På dessa har han gjort 297 poäng (110+187). Nu väljer dock Söderberg, 35, att flytta hem till Malmö Redhawks.

– Det är självklart en enorm glädje för oss, att vi får hem Carl. Han brinner för det här och har stora ambitioner, att han vill vara med och ta klubben till en ny nivå. Spelaren Carl Söderberg håller yppersta klass, han är väldigt bra tränad och i min bok är han en av SHL:s främsta, säger Malmö Redhawks sportchef Patrik Sylvegård till klubbens hemsida.

Så här kommenterar Söderberg beslutet att skriva på för två säsonger med Redhawks.

– Det skall bli väldigt roligt att komma hem igen och att få vara med på den resan som Malmö är på väg att göra. Jag tror att vi har chansen att vinna med Redhawks, vilket vore fantastiskt. Beslutet att flytta hem har vuxit fram under en längre tid och det känns rätt i tiden för mig som spelare.

...som även värvar Bouma

Patrik Sylvegård har inte bara fått in Carl Söderberg i truppen under veckan. Han har även signerat Lance Bouma, som under karriären har gjort 357 matcher i NHL. Som mest gjorde han 34 poäng under en NHL-säsong, 2014/15 i Calgary Flames. Den kanadensiske forwarden anslöt till Oskarshamn under den förra säsongen och gjorde där 13 poäng på 21 matcher, men nu går flyttlasset alltså söderut.

– Vi ser Lance som en viktig pusselbit för oss. Vi har haft chansen att följa honom på nära håll och vi gillade det vi såg av honom i SHL under vintern och våren. Att han spelat i ligan tidigare är en fördel och i honom får vi in en kraftfull forward som är stark på pucken och jobbig att möta. Han är dessutom en ledare så väl ute på isen som inne i omkädningsrummet, säger Malmö Redhawks sportchef Patrik Sylvegård.

Bouma är klar för två säsonger i Malmötröjan.

Timrå värvar två spelare

Timrå förstärker truppen med den finske målvakten Sami Rajaniemi samt den tjeckiske centern Robin Hanzl.

Rajaniemi stod 45 matcher för sitt Jukurit förra säsongen, och han debuterade i det finska landslaget. Totalt i karriären har han gjort 308 matcher i den finska högstaligan, men nu flyttar 28-åringen för första gången utanför den finska gränsen. Kontraktet med Timrå är över kommande säsong.

–  Sami är en väldigt rörlig och atletisk målvakt som läser spelet bra. Han har bra rörliga händer och är rekationssnabb som är viktigt i dagens målvaktsspel. En målvakt som är väldigt bra skolad som de flesta finska målvakter är. Vi är väldigt nöjda med att Sami valde att komma till Timrå för sin fortsatta utveckling, säger Timrås sportchef Kent Norberg till klubbens hemsida.

Även Robin Hanzl har skrivit på ett ettårskontrakt. 32-åringen har de fyra senaste säsongerna spelat i KHL, varav de tre senaste i Spartak Moskva. Förra säsongen noterades han för 31 poäng på 48 matcher och han tog plats i den tjeckiska VM-truppen. Det var andra gången han spelade VM.

–  Robin är en center med vassa egenskaper som har gjort mycket poäng i KHL. Han kommer att bli otroligt viktig för oss under säsongen, kommenterar Kent Norberg.

Högberg tillbaka i Linköping

Marcus Högberg debuterade i SHL säsongen 2012/13 med Linköping. Efter ytterligare fyra säsonger i LHC-tröjan flyttade Högberg till Nordamerika 2017. Den första säsongen blev det spel i AHL och ECHL, men 2018/19 debuterade han i NHL med Ottawa Senators. Totalt har det blivit 42 matcher i världens bästa hockeyliga. Den senaste säsongen stod han 14 matcher för Senators, men nu väljer den 26-årige målvakten att återvända till Linköping. Kontraktet är på fyra år.

– Jättekul att komma hem och få spela för LHC. Jag känner mig väldigt taggad och ser fram emot vintersäsongen, säger Marcus Högberg till Linköpings hemsida.

Palve stannar i Brynäs

Oula Palve anslöt till Linköping inför den förra säsongen. Han fick det dock inte att lossna i den östgötska klubben. Efter 31 matcher där blev han utlånad till Brynäs. Där gjorde han 14 poäng på 21 grundseriematcher och följde upp det med att göra tre poäng på fem kvalmatcher. Nu står det klart att Palve fortsätter i Brynäs. Parterna är överens om ett ettårsavtal.

– Oula är en bra kille som har egenskaper för att producera poäng. Han är en skicklig passningsspelare och stark i puckhanteringen. Vi är riktigt glada att han väljer att fortsätta spela hos oss i Brynäs, säger huvudtränaren Mikko Manner till klubbens hemsida.

Växjö plockan in back

Arvid Lundberg är tillbaka i Växjö. Efter två raka säsonger i Skellefteå återvänder Lundberg, som ursprungligen är från Skellefteå, till Lakers. Han spelade där mellan 2016 och 2019. Nu har Lundberg, som har två SM-guld samt 393 SHL-matcher på meritlistan, skrivit på ett ettårskontrakt med Växjö.

– Vi är oerhört nöjda med att ha Arvid tillbaka i laget. En av ligans absolut bästa tvåvägsbackar. Arvid har visat att han passar bra in i vårt sätt att spela, på alla sätt känns detta väldigt bra, säger Lakers sportchef Henrik Evertsson till klubbens hemsida.

Tysk forward klar för Skellefteå

Den 24-årige forwarden Stefan Loibl spelade VM för Tyskland i våras. Där gjorde han fyra poäng på tio matcher och den kommande säsongen ska han spela i Skellefteå AIK.

– Det är roligt att vi kunnat göra klart med Stefan och ser fram emot att se honom i vår förening. Han är en duktig skridskoåkare, bra i spelet med puck och har ett bra skott. Vi tror att han kommer att ta ytterligare steg i sin utveckling i vår miljö och i den här ligan, säger Skellefteås GM Erik Forssell till klubbens hemsida.

Det här blir första gången som Loibl spelar utanför Tyskland. Han debuterade i den tyska högstaligan 2014/15 och den gångna säsongen spelade han med Adles Mannheim, där han gjorde 23 poäng på 34 matcher.

Två spelare slutar med ishockey

Den gångna veckan har både Anton Hedman och John Persson meddelat att de slutar med ishockey.

Anton Hedman gjorde sin första SHL-match säsongen 2010/11 i Modo och därefer blev det ytterligare nio säsonger i ligan. Förutom Modo har han representerat Luleå, Färjestad, Örebro samt Djurgården. Som mest gjorde han 23 poäng under en SHL-säsong (2018/19). På grund av en hjärnskakning spelade Hedman ingen match under den gångna säsongen och nu har han bestämt sig för att avsluta karriären. Totalt gjorde han 468 matcher i SHL.

Åven John Persson slutar med ishockey. Han återvände till Sverige efter sex år i Nordmamerika (tio NHL-matcher) 2015. Han representerade Färjestad sina två första säsonger i SHL. Därefter blev det två år i Mora och under de två senaste säsongerna har han spelat i Brynäs. Men i en intervju med Hockeysverige.se meddelar Persson att hjärnskakningen han ådrog sig i mitten av november tvingar honom att sluta.

Flera spela lämnar sina SHL-klubbar

I veckan blev det klart Alexander Lindelöf, Hugo Reinhardt, Jonathan Carlsson samt Jakob Ragnarsson lämnar Timrå.

Peter Cehlarik, som gjorde succé med Leksand den gångna säsongen, har gjort klart med Avangard Omsk i KHL.

Patrik Hersley byter Malmö mot Krefeld Pinguinge. Även Jonas Holös, senast i Linköping, flyttar till Tyskland. Han är klar för Kölner Haie.