Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

7 februari 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Djurgården skrivit kontrakt med två återvändare, Frölunda har värvat en forward och Markus Modigs är tillbaka i Linköping.


Dubbelvärvning av Djurgården

Djurgården kom med ett glädjebesked till sina supportrar den gångna veckan. Klubben har skrivit kontrakt med Marcus Krüger samt Daniel Brodin. Båda avtalen börjar gälla från och med nästa säsong, och är skrivna över fyra säsonger.

–  Marcus och Daniel är förutom två väldigt kompetenta hockeyspelare också två mycket tydliga Djurgårdsidentiteter och starka informella ledare, säger Djurgårdens tf. sportchef K-G Stoppel till klubbens hemsida.

– Jag har under en tid uttryckt att vi tappat lite av vår identitet och vår kärngrupp de senaste åren. Det här blir därför två väldigt viktiga pusselbitar i den resa som vi är inne på, med att bygga och förädla Djurgården Hockey, säger Stoppel.

Krüger spelade SM-final 2010 med Djurgården. Därefter skrev han på för Chicago Blackhawks. Totalt har han gjort över 500 NHL-matcher och han har vunnit två Stanley Cup med Blackhawks. De tre senaste säsongerna har han spelat i ZSC Lions.

Även Daniel Brodin kommer närmast från spel i Schweiz. Han har de tre senaste säsongerna spelat i Fribourg-Gottéron. Den här säsongen står 31-åringen noterad för 18 poäng på 38 matcher. Brodin har två SM-silver med Djurgården, 2010 och 2019. Han har även ett finskt ligaguld från 2013 på meritlistan.

Nilsson stannar i Frölunda

Jacob Nilsson, 28, kom till Frölunda från Färjestad inför den här säsongen. Han fick en bra start i sin nya klubb och gjorde fyra poäng på fem matcher, men på grund av en knäskada har han inte spelat sedan slutet av september. Men Nilsson och Frölunda är ändå överens om ett nytt kontrakt, som sträcker sig till våren 2023.

– Säsongen har ju på grund av skadan inte blivit som vi och Jacob tänkt oss. Men han är en härlig kille som vi vill fortsätta att samarbeta med. Vi gillar Jacob och han har potential, det visade han om inte annat under inledningen av säsongen, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

Modigs återvänder till Linköping

Markus Modigs är tillbaka i Linköping. 2012 var det han som sköt J20-gudet till LHC efter ett mål i finalen mot HV71. Modigs spelade dock aldrig med Linköpings a-lag då. I stället har han representerat Vimmerby, Kallinge/Ronneby, Almtuna, Oskarshamn och nu senast MoDo. Han har gjort 32 poäng på 36 matcher med Öviksklubben den här säsongen. Men nu är han alltså tillbaka i Linköping, och kontraktet gäller resten av den här säsongen.

– Det känns jättekul. LHC har varit en viktig förening i min karriär och jag har många kompisar kvar i stan. Det känns extra kul att komma till ett lag som består av många tidigare lagkamrater från juniortiden och med Klas som huvudtränare, säger Markus Modigs till Linköpings hemsida.

OS-back till Rögle

Rögle har förstärkt laget med den finske OS-backen Valtteri Kemiläinen. Han ansluter till Ängelholmslaget när Finland har spelat färdigt i Peking.

– Det är en spelare som jag följt under ett par år. Han är en rörlig högerfattad offensiv back som gillar att vara med i det offensiva spelet och som har ett bra skott. Han har blivit en toppback i Europa, säger Rögles sportchef Chris Abbott.

Kemiläinen kommer närmast från Vityaz Podolsk. Den här säsongen har han gjort 26 poäng på 37 KHL-matcher. Dessförinnan har han spelat hela sin karriär i Finland. Höjdpunkten kom 2016/17 då var han var med och vann guld med Tappara. Då var han slutspelets poängbäste back.

Kontraktet gäller resten av den här säsongen.

Frölunda värvar från KHL

Frölunda har stärkt sin forwardsbesättning med tjecken Radan Lenc. Fram till den här säsongen har Lenc spelat i Tjeckien. Där hade han sin poängsmässigt bästa säsong 2020/21, då det blev 41 poäng. Han tog även plats i det tjeckiska VM-laget i fjol. Inför den här säsongen skrev han på för Amur Khabarovsk, och där har det blivit 17 poäng på 49 matcher.

– Vi har nosat på honom tidigare och nu klaffade det. Han har skrivit på ett kontrakt för resten av säsongen. Det är en rapp och intensiv forward som passar in i vårt spelsystem. Han har bra attack och ett vasst skott, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

Lenc är med i det tjeckiska OS-laget, men ansluter till Frölunda efter att OS är över.

Flera spelare dubbelregistreras

Som vanligt avslutar vi med att rapportera om ett gäng låneavtal som har skrivits.

Linköpingsduon Elliot Ekmark och Linus Cronholm har dubbelregistrerats i Västervik, vilket innebär att de kan gå mellan klubbarna resten av den här säsongen.

Västervik är även överens med Djurgården om att låna in målvakten Carl Lindbom, men skulle behov uppstå hos stockholmarna har de möjlighet att kalla hem Lindbom.

– Vi ser det som nödvändigt för Carls talangutveckling att få utvecklas i en seniormiljö under säsongens kvarvarande del. HockeyAllsvenskan och Västervik föll sig naturligt då vi haft ett utbyte sedan tidigare. Carl är en väldigt talangfull målvakt som gjort en oerhört bra säsong, förklarar Djurgårdens utvecklingschef Tobias Pehrsson till klubbens hemsida.

En annan som har dubbelregistreras är Isak Rosén. Den talangfulle forwarden kan gå mellan Mora och Leksand resten av säsongen.

– Isak Rosén har haft lite tuff att få istid hos oss senaste tiden och vi har tittat på alternativ framåt för honom nu när vi närmar oss transferstoppet den 15 februari. För att optimera Isaks möjligheter till spel har vi kommit överens med Mora att gemensamt nyttja möjligheten att ha en namngiven junior, vilket innebär att Isak kan gå i mellan klubbarna hur mycket som helst även efter att transferfönstret stängt, säger Leksands GM Thomas Johansson.

Växjö och Troja-Ljungby har gjort en liknande lösning när det gäller Victor Stjernborg, som är på väg tillbaka i spel efter en skada.

– Dispensen innebär att Victor kan gå fritt mellan Växjö och Troja resterande del av säsongen och vi kommer kunna erbjuda honom bra med istid när han är redo för spel igen, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till klubbens hemsida.

Rögle har dubbelregistrerat juniorerna William Strömgren i Björklöven och Oskar Hassel i Kristianstad.