Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

30 augusti 2021 10:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Leksand värvat en back och JC Lipon byter IK Oskarshamn mot HK Sotji.


Leksand värvar back

Den kanadensiske backen Ben Thomas, 25, är Leksands senaste värvning. Det blir första gången som Thomas tillhör en klubb utanför Nordamerika. Thomas draftades av Tampa Bay Lightning 2014 i fjärde rundan, som nummer 114 totalt. I mars 2016 skrev han kontrakt med NHL-klubben. Efter fyra raka säsonger med endast matcher i AHL gjorde han den gångna säsongen fem NHL-matcher. Dessutom blev det 16 matcher i AHL (nio poäng). Men ny byter han alltså Syracuse Crunch mot Leksands IF.

– Ben är en rörlig back med bra spelsinne. Hans styrkor ligger mer i det offensiva spelet och Ben kommer hjälpa oss mycket i spelet med puck. Han är i en bra ålder vilket är väldigt positivt för oss då det finns en stor utvecklingspotential att jobba med, säger Leksands GM Thomas Johansson till klubbens hemsida,

Ben Thomas och Leksand är överens om ett ettårskontrakt.

Lipon till Ryssland

JC Lipon avslutade förra säsongen i Oskarshamn. Han gjorde två poäng, 0+2, på åtta matcher i klubben. Tanken var att han skulle spela i Straubing Tigers i Tyskland, men så kommer det dock inte att bli. Kontraktet med den tyska klubben är brutet och i stället har Lipon skrivit på för KHL-klubben HK Sotji.

Lipon har under karriären gjort nio matcher i NHL samt 452 i AHL.

Bra start i CHL för SHL-klubbarna

Champions Hockey League har dragit igång i veckan och det har gått bra för SHL-lagen. Fem svenska klubbar spelar CHL den här säsongen – Växjö, Rögle, Leksand, Skellefteå samt Frölunda.

Växjö, Rögle och Leksand har vunnit båda sina matcher den här veckan. Medan Frölunda och Skellefteå står på en seger efter två omgångar.