Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

18 oktober 2021 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Fredrik Händemark återvänt till Malmö, Växjö har värvat en NHL-meriterad tysk och Tobias Ekberg har skrivit på för Leksand.


Händemark tillbaka

En profil är tillbaka i SHL. Fredrik Händemark har nämligen återvänt till Malmö. Han spelade i Redhawks från slutet av 2015 till 2020. Som mest har han gjort 38 poäng under en säsong i SHL (2019/20). Efter den säsongen skrev han på för NHL-klubben San Jose Sharks. Han inledde förra säsongen på lån i SHL innan det blev en flytt till Nordamerika. Han gjorde åtta matcher i NHL samt 14 i AHL. Den här säsongen har han gjort sex poäng på 15 matcher i SKA St. Petersburg, men tiden i Ryssland är förbi. Nu är det Malmö som gäller igen för 28-åringen.

– Vi är självklart väldigt glada över att Fredrik kommer tillbaka till oss. Han var en av ligans bästa spelare när han var här senast och vi vet vad vi får i honom. Han är dessutom både en kravställare och en ledare i gruppen som kommer att stärka truppen både på och utanför isen, säger Malmö Redhawks sportchef Patrik Sylvegård till klubbens hemsida.

Kontraktet gäller resten av den här säsongen.

Byter Djurgården mot Leksand

Tobias Ekberg är klar för sin tedje SHL-klubb. Han har tidigare spelat i Malmö och Djurgården, men nu blir de spel i Leksand. Därmed är han tillbaka i dalalaget. Ekberg spelade juniorhockey i Leksand mellan 2010 och 2014. På sina fem säsonger i SHL har Ekberg spelat 176 matcher.

– I Tobias får vi en spelande back med bra rörlighet och skridskoåkning. Han kommer att passa bra in i vårt sätt att spela, och framförallt hjälpa oss i vårt spel bakifrån. Det känns skönt att vi breddar vår backsida som har varit hårt drabbad av skador, säger Leksands GM Thomas Johansson till klubbens hemsida.

Kontraktet gäller både resten av denna säsong samt nästa.

Växjö värvar från NHL

Det regerande mästarlaget Växjö har stärkt upp sin forwardssida – och det med en väldigt meriterad spelare. Tobias Rieder, 28, har under karriären noterats för 478 matcher i NHL. Han debuterade säsongen 2014/15 i Arizona Coyotes. Därefter har han representerat Los Angeles Kings, Edmonton Oilers, Calgary Flames och Buffalo Sabres. Förra säsongen blev det sju poäng på 44 matcher i Sabres. I landslagssammanhang har han spelat fem VM.

– Toby är en spelare som kommer passa perfekt in i hur vi spelar. Han jobbar hårt samtidigt som han har en mycket bra nivå på den skickliga delen av spelet, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till klubbens hemsida.

Kontraktet gäller över kommande säsong.

Lantosi till Linköping

Inför den här säsongen skrev Robert Lantosi på för Rögle. Den slovakiske landslagsforwarden fick dock det inte att lossna i Ängelhomslaget. Det blev ett mål på sex matcher. Nu har 26-åringen, som har spelat två VM med Slovakien, i stället skrivit på för Linköping.

– Det ska bli så kul. Jag är glad att vara här och jag hoppas jag kan bida mycket för laget, säger Lantosi till Linköpings hemsida.

Lantosi och Linköping är överens om ett avtal som sträcker sig över den här säsongen.

Trio har förlängt sina kontrakt

Örebro har skrivit kontrakt med både Elias Ekström och Oliver Eklind den gångna veckan. 20-årige Ekström spelade 28 SHL-matcher i fjol och den här säsongen har han gjort fem poäng (1+4) på tio matcher. Nu kommer belöningen: Ett kontrakt med Örebro till 2025.

– Vi är väldigt glada att skriva ett längre avtal med Elias. En kille från regionen som har gjort en häftig resa i vår verksamhet. Elias är en väldigt smart spelare och har extremt bra blick för spelet. Elias har startat säsongen starkt och vi ser honom som en viktig spelare över en lång tid framöver. Det ska bli kul att följa Elias fortsatta framfart i Örebrotröjan, säger Örebros sportchef Niklas Johansson till klubbens hemsida.

Oliver Eklind kom till Örebro förra säsongen och han noterades för tolv poäng under debutåret i högstaligan. Den här säsongen har han tagit ytterligare kliv och nu stårt det klart att han blir Närkeklubben trogen till 2024.

– Det känns jättekul att vi lyckas förlänga kontraktet med Oliver. Han har gjort en imponerande resa sedan han kom hit, vilket vi har fått se här under säsongsinledningen. Vi tror väldigt mycket på Oliver och ser en stor potential i hans spel, säger Niklas Johansson.

Skellefteå har under veckan förlängt kontraktet med Måns Forsfjäll, 19. Den talangfulle backen, som har Skellefteå AIK som moderklubb, debuterade i SHL förra säsongen. Den här säsongen har han spelat tio matcher i högstaligan.

– Måns har gjort det bra under säsongen och tar kliv varje dag. Det känns kul och självklart att förlänga och jobba ytterligare två år med honom, säger Skellefteås GM Erik Forssell till klubbens hemsida.

Avtalet mellan Forsfjäll och Skellefteå sträcker sig till våren 2024.

Duo flyttar utomlands – och Eriksson till BIK

Linköpings målvakt Niklas Lundström har inte spelat något i SHL den här säsongen. Nu står det klart att han flyttar till Österrike. Linköping skriver följande på sin hemsida: "Niklas Lundström kommer under de kommande två månaderna representera Graz99'ers i den österrikiska ligan"

Även Oskarshamn Oliver Larson kommer att byta liga. Han lånas nämligen ut till finska Jukurit.

– Vi har hård konkurrens på backsidan just nu och vi vill att våra spelare får så mycket speltid som möjligt. Jukurit är i behov av förstärkning på backsidan så det passar oss och Oliver väldigt bra. Lånet gäller fram till 17 december och vi har möjlighet att återkalla Oliver om det behovet finns, säger Oskrshamns sportchef Thomas Fröberg till klubbens hemsida.

En annan som lånas ut är Skellefteåbacken Oscar Eriksson. 21-åringen, som har sju SHL-matcher på meritlistan, lånas ut till allsvenska BIK Karlskoga.

– Det här blir en bra möjlighet för Oscar att få speltid och utvecklas genom det. Karlskoga har gjort ett bra jobb med sina spelare över tid och vi tror att det blir en bra miljö för honom där. Tanken är att utlåningen ska vara fram till jul till att börja med, sedan får vi se hur läget ser ut då, säger Skellefteås GM Erik Forssell.