Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

16 maj 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Lars Johansson återvänt till Frölunda, Mathias Bromé har skrivit på för Örebro och HV71 har värvat två backar.


Finsk back till Timrå

Timrå har förstärkt backsidan med Elmeri Eronen. Det är en högerskjutande back som har spelat hela sin karriär i FInland. Han kommer närmast från TPS, där han den gångna säsongen var assisterande kapten. Han noterades för 28 poäng på 60 matcher. Kontraktet med Timrå är på ett år.

–  Jag ser mig själv som en tvåvägsback med ett bra hockeysinne. Mina styrkor är spelförståelsen där jag framförallt bidrar med en bra puckhantering och ett bra passningsspel och på så sätt ge laget en bra chans att vinna matcher, säger Eronen till Timrås hemsida.

Byter Växjö mot Malmö

Theodor Johnsson byter SHL-klubb. Efter fyra säsonger i Växjö går den 19-årige backen till Malmö. Han debuterade i SHL den gågnna säsongen och noterades sammanlagt för 18 grundseriematcher. Han var dessutom med i fyra slutspelsmatcher.

– I Theodor får vi in en ung och lovande högerfattad back, som har rötterna här i Skåne och det är givetvis extra kul att kunna förstärka med en kille från regionen. Sin unga ålder till trots har han byggt på sig erfarenhet via SHL-spel med Växjö under den gångna säsongen och nu under våren fick han också känna på slutspelshockey, säger Malmös sportchef Björn Liljander.

Kontraktet gäller över kommande säsong.

Växjö värvar två spelare

Lukas Bengtsson och Kalle Kossila är Växjös nyförvärv den gångna veckan. För Bengtsson blir det här en återkomst i SHL efter tre raka säsonger i KHL. Där han han representerat SKA St Petersburg i två säsonger och senaste säsongen spelade han i Dinamo Minsk. Han var även med och spelade OS i vintras. Kontraktet med Växjö gäller i tre säsonger.

–  Lukas tillhör det absoluta toppskiktet av backar utanför NHL. Behöver egentligen inte säga mer, ett tillskott som jag är oerhört nöjd med, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till klubbens hemsida.

Kossila, som både kan spela center och ytterforward, inledde den gångna säsongen i Jokerit (KHL), men avslutade den i schweiziska Rapperswil. Dessförinnan gjorde han nio raka säsonger i Nordamerika och under de här åren blev det 19 NHL-matcher.

– Vi har tittat på Kalle i flera år utan att tajmingen har varit rätt. Vi får en erfaren spelare som behärskar både center som vinge. Kalle är urtypen för en tvåvägsspelare, spelar alla moment i matcherna och kommer därigenom bli väldigt viktig för oss, säger Henrik Evertsson.

Backduo till HV71

Både Eric Martinsson och Rasmus Bengtsson har skrivit på för HV71, och båda är klara för tre år.

Martinsson är tillbaka i HV71 efter en säsong i KHL, där han gjorde elva poäng för Barys Nur-Sultan. Han gjorde 37 poäng i HV säsongen dessförinnan och har även ett SM-guld med Växjö på meritlistan.

– Vi såg senast Eric var i SHL att det är en back av högsta SHL-klass. Han är oerhört skicklig både i spelet med och utan puck och användbar i alla spelformer. Eric kommer att bli en viktig kugge i HV71, säger HV71:s sportchef Kent Norberg.

Under det gångna året gjorde Rasmus Bengtsson sin första hela säsong i SHL. 29-åringen gjorde 17 poäng på 50 matcher för Djurgården. Dessförinnan hade han spelat åtta raka säsonger i HockeyAllsvenskan.

– Rasmus har haft en otroligt fin utveckling de senaste åren och har höga kvaliteter både i offensiven och defensiven. Han har en härlig pondus i sitt spel och leder genom sitt sätt att vara på isen, säger Kent Norberg.

Oskarshamn plockar in två spelare

Även Oskarshamn har tagit in två nya spelare den senaste vecken. Först gjorde klubben klart med den finska centern Antti Suomela, 28. Han har de fyra senaste säsongerna spelat i Nordamerika, där det har blivit 51 NHL-matcher. Den gångna säsongen blev det dock bara spel i AHL, med Toronto Marlies. Nu blir det en flytt till Oskarshamn, där Suomela har kontrakt över kommande säsong.

– I Oskarshamn hoppas jag kunna ta steg i min utveckling och bli en bättre hockeyspelare, säger Antti Suomela.

Näste spelare som Oskarshamn skrev kontrakt med var kanadensaren Blaine Byron. En 27-årig center som den gångna säsongen blev tysk mästare med Eisbären Berlin. Han gjorde 42 poäng i grundserien och snittade sedan över en poäng per match i slutspelet.

– Det är en nivå upp från tyska ligan, men planen är att fortsätta på samma sätt som i Berlin. Jag vill komma in och försöka vara en stor del av laget. Man vill alltid vara killen som hjälper laget att vinna, göra ett gott intryck och vara bidragande till att laget får en bra säsong, säger Byron, som är klar för två år med Oskarshamn.

Toppmålvakt återvänder till Frölunda

OS-målvakten Lars Johansson är tillbaka i Frölunda. Senast han spelade i klubben var 2016 och då hjälpte han klubben till ett SM-guld. Därefter blev det en säsong i AHL innan flyttlasseg gick till KHL, och där han han varit en av ligans bästa målvakter. Under fyra av sina fem säsonger i ligan har han snittat minst antal insläppta mål per match och 2019 blev han mästare med CSKA Moskva.

– Vi har jagat Lasse i många år, men har inte fått chansen att sajna honom. Äntligen är han tillbaka och det är en toppmålvakt vi har fått hem, det har han visat de senaste åren, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

Kontraktet gäller till 2025.

Alsing flyttar till Leksand

Olle Alsing spelade i Leksand mellan 2016 och 2018. Efter två säsonger i Djurgården, en i Nordamerika (två NHL-matcher med Senators) samt en säsong i KHL är den 26-årige backen nu tillbaka i Dalarna. Kontraktet gäller över de två kommande säsongerna.

– Olles främsta egenskaper är hans underbara rörlighet, hans blick och passningsspel, hans förmåga att läsa spelet och hans kreativitet. Olle är väldig placeringssäker och sättet han löser trånga situationer i spelet med puck är en del som kommer hjälpa oss enormt mycket, säger Leksands GM Thomas Johansson.

Brynäs stärker backsidan

Den finske landslagsbacken Niklas Friman är klar för Brynäs. 28-åringen spelade OS tidigare i vintras och är nu med i Finlands VM-trupp. Han representerade Jokerit i KHL samt HPK i den finska högstaligan under den gångna säsongen. Kontraktet är skrivet till 2024.

– Niklas är en vältränad back som är stark i defensiven och det fysiska spelet. Han är en otroligt bra karaktär som är väldigt professionell och som är van att spela i matchavgörande situationer, säger Brynäs sportchef Johan Alcén till klubbens hemsida.

Sheen klar för Rögle

Unde de två kommande säsongerna kommer Riley Sheen att spela för Rögle. Det är en kanadensisk forward som under de två senaste säsongerna öst in mål i Tyskland. För två säsonger sedan stod han för 28 mål i den tyska andraligan. Den gångna säsongen blev det hela 40 fullträffar för Bietigheim Steelers i högstaligan.

– Han har en väldigt unik bakgrund. Det är spelare som vill ta nästa steg och spela i SHL. Han har en hunger att komma hit och bli en stor del av vårt lag. Jag ser väldigt mycket fram emot att få ta hit honom och hjälpa honom att anpassa sig till SHL-hockeyn. Det är en intelligent spelare som älskar att göra mål, men som sätter laget i första hand, säger Rögles sportchef Chris Abbott till klubbens hemsida.

En annan Röglenyhet: Calle Clang kommer att stanna kvar i klubben kommande säsong. Den talangfulle målvakten skrev nyligen kontrakt med Anaheim Ducks, men Clang lånas in till Rögle under den kommande säsongen.

Bromé återvänder till Örebro

Mathias Bromé är tillbaka i SHL och Örebro. Han gjorde 43 poäng på 52 matcher säsongen 2019/20. Under säsongen därpä lämnade han Örebro för spel i Detroit. Totalt blev det två poäng på 26 matcher i världens bästa liga. Den gångna säsongen tillhörde han Davos (49 poäng på 41 matcher). Nu har han skrivit på ett kontrakt över sex säsonger med Örebro.

– Vi är jätteglada över att kunna välkomna Mathias tillbaka till Örebro på ett långt avtal. Vi har haft en dialog under en längre tid, nu har det gått snabbt på slutet och det känns väldigt bra att vi lyckats ro det här i hamn. Mathias är en toppspelare i Europa, säger Örebros sportchef Niklas Johansson.

19-åring stannar i Linköping

Georg Weigelt, 19, stannar ytterligare en säsong i Linköping. Under de två senaste säsongerna har han sammanlagt gjort 46 SHL-matcher och den gångna säsongen var han lagkapten i klubbens J20-lag som vann SM-guld.

– Att fortsätta i Linköping ska bli riktigt kul. Jag har haft väldigt roligt under min juniortid och i mina första steg i SHL. Jag hoppas att jag fortsätter utvecklas som spelare under kommande säsong och jag ska göra allt för att ta vara på möjligheterna som dyker upp, säger Georg Weigelt till klubbens hemsida.

Flera spelare lämnar sina klubbar

Zion Nybeck följer inte med HV71 upp i SHL. Forwarden har i stället skrivit på för AIK. Även Daniel Norbe stannar i allsvenskan. Han är klar för Södertälje.

Stefan Loibl, senast i Skellefteå, flyttar hem till Tyskland. Han är klar för Adler Mannheim

Två Röglespelare styr flyttlasset till Schweiz. Leon Bristedt har skrivit på för Davos medan Lucas Ekeståhl Jonsson byter till Kloten.

Det står också klart att det inte blir någon fortsättning för Richard Gynge i Växjö.