SHL-REKORDET: ”VAR SÅ LÄNGE SEN VI FÖRLORADE ATT MAN GLÖMT HUR TRÅKIGT DET ÄR"

18 januari 2023 15:00
#SHLREKORDET

Den 27 oktober inledde Skellefteå AIK en vinstvit som kom att vara till den 5 januari. Laget vann 16 raka SHL-matcher och tangerade därmed Färjestads rekordnotering från 2001. En som var högst bidragande till sviten var Andreas Wingerli, poängbäst under dessa 16 matcher.


Ser man till långa segersviter i SHL:s historia är det Färjestad och Skellefteå som dominerar. Färjestad har tre av de fem längsta sviterna, och Skellefteå övriga två. Förutom den nyligen avslutade sviten om 16 raka segrar hade Skellefteå en svit om tolv raka segrar hösten 2015.

– Jag minns inte jättemycket från den sviten, mer än att det kändes som om vi inte kunde förlora de gånger man var med där uppe och körde, säger Andreas Wingerli som på den tiden var junior och var med i åtta av de tolv segermatcherna.

I årets upplaga av Skellefteå är han en desto viktigare pusselbit, och hyllar lagsammansättningen.

– Det är en sjukt bra grupp som drar åt samma håll. Vi har ingen enstöring som kör sitt eget race utan alla vill vinna för varandra och köper spelsystemet. Det är en stor faktor bakom framgången den här säsongen, konstaterar han.

Bröt en trend – startade en annan

Med tanke på den rekordlånga segersviten är det lätt att glömma bort att oktober, månaden då sviten inleddes, i själva verket var beckmörk för Skellefteå. Fram tills sviten inleddes den 27 oktober hade laget förlorat sju av åtta matcher.

– Inom gruppen kände vi ändå att det skulle vända, intygar Andreas. Vi hade några matcher där vi statistiskt och spelmässigt borde ha vunnit men ändå förlorade. Eftersom vi levererade bra prestationer smög det sig aldrig in någon oro i gruppen.

Ironiskt nog inleddes sviten om 16 raka segrar samtidigt som man bröt en sex matcher lång förlustsvit. Detta skedde borta mot rivalen Luleå den 27 oktober.

– Innan matchen surrade vi om att det var en perfekt match att bryta förlustsviten i. Derby med mycket publik och energi där det bara var att gå ut och kriga. Jag minns att vi hamnade i underläge i början av matchen men lyckades komma tillbaka. Sen var det lite tillfälligheter eftersom vi vann på straffar, men kanske var det just det som bäddade för att vi sen tog 16 raka, resonerar Andreas.

Straffläggning må vara förenat med vissa tillfälligheter, men faktum är att Skellefteå under segersviten mött Luleå tre gånger – och samtliga tre gånger vunnit på straffar.

– Vi har bra straffskyttar och målvakter, så bara tillfälligheter är det förstås inte. När vi väl hade vunnit ett par straffläggningar har skyttarna fått ännu mer självförtroende och målvakterna likaså. Vi har nog känt att det räckt med att göra nåt mål på straffarna så kommer vi vinna, och rent mentalt har vi gått in i de senaste straffläggningarna mot Luleå med ett mentalt övertag, säger Andreas.

Slog rekord under rekordet

Samtidigt som Skellefteå byggt upp sin rekordsvit har målvakten Linus Söderström plockat ett personligt SHL-rekord. Han är nu den målvakt som hållit nollan längst sammanhållen tid, nämligen i 228 minuter och 39 sekunder – drygt tre matcher.

– Linus spel har så klart betytt väldigt mycket för oss, men även Alexander Hellnemo har kommit in och storspelat när Linus varit borta, påpekar Andreas.

– Linus är en väldigt lugn målvakt och man känner sig oerhört trygg med honom där bak. Att veta att han tar det han ska och lite till gör att vi utespelare inte behöver överarbeta försvarsspelet och skapar en stabilitet vi kan luta oss mot.

I det offensiva spelet har Andreas Wingerli växlat upp ordentligt, och under segersviten stod han för 14 poäng (6+8), vilket var flest i laget.

– Jag känner att jag är där jag vill vara spelmässigt. Även innan sviten tycker jag att min kedja spelade bra och skapade chanser, men inte fick dit pucken. Vi har jobbat på och byggt självförtroende och börjat få studsarna med oss.

– Ett mål som sticker ut är så klart det jag gjorde borta mot Växjö med fyra sekunder kvar av tredje perioden. Vi var utspelade hela matchen men fick in kvitteringen och lyckades vinna på straffar. Det var väl där sviten hängde som mest löst, och därför håller jag det målet lite extra högt, menar Andreas.

Inte ensamma på tronen – än

Allteftersom laget fortsatte vinna började segersviten omnämnas i media och bland fans. Även internt i laget var de flesta medvetna om sviten.

– Det var väl inte något stort samtalsämne på hallen, men det blev en del snack ändå, medger Andreas. Framförallt var det när vi närmade oss klubbrekordet på tolv raka segrar, då använde vi det som en extra morot. Sen var det klart att vi även såg chansen att skriva in oss i SHL:s historieböcker när vi närmade oss det rekordet, men poängen har alltid varit viktigare än att slå rekordet.

Efter 16 raka segrar och ett tangerat rekord tog det stopp den 5 januari borta mot Oskarshamn. I en jämn och tät match vann smålänningarna till slut med 3–1.

– Det är klart att det hade varit kul att vara själva på tronen, men när vi väl hade torskat var det förlusten i sig som sved mer än att vi missade rekordet, hävdar Andreas.

– Det var så länge sen vi förlorade att man hade glömt bort hur jäkla tråkigt det är.

Det blev ytterligare en förlust av bara farten borta mot Linköping, innan Skellefteå tog sig tillbaka upp på vinnarspåret hemma mot Malmö. Och ska man tro Andreas Wingerli finns alla möjligheter att det blir en ny fin svit och en rolig hockeyvår i Västerbotten.

– Vi ska ta med det vi gjorde bra under segersviten och bygga vidare på det och förhoppningsvis påbörja en ny segersvit. Vi har en oerhört bred trupp och härlig stämning så jag gillar våra chanser att gå långt väldigt starkt. Det är klart att vi siktar på att slåss om guldet, det finns ingen här som är nöjd med något annat, avslutar han.