Det pratas ofta om att det är viktigt att få första målet i ishockey. Men är det så viktigt egentligen? Är det desto viktigare att göra sista målet i matchen? Det mentala spelets betydelse kan inte underskattas i ishockey och SHL.se har tittat närmare på vilken betydelse det kan ha att ta ledningen med 1-0 respektive att avsluta målskyttet i matchen.
Att hamna i förarsätet i en match genom att trycka dit första målet är såklart mentalt skönt för ett lag. Det är då framförallt motståndarna som behöver jaga i kapp. Men vilken roll spelar det när matchen summeras efter full tid, förlängning eller straffar?
En titt i statistiken för vilka lag som gjort första målet i matcherna gör gällande att det kan skilja sig mycket åt hur lagen inleder sina matcher. Bäst i SHL på att ta ledningen med 1-0 är också laget som huserar högst upp i tabellen, Skellefteå. De flesta lagens position i de båda tabellerna här bredvid skiljer sig inte sä häpnadsväckande åt, men vi kan ändå skönja några intressanta avvikelser på vissa lag.
Luleå och Växjö är två lag som hållt till på den övre halvan av tabellen större delen av säsongen. Båda dessa återfinns emellertid långt ner i listan över hur många gånger lagen gjort första målet i sina matcher. Samtidigt ligger såväl Örebro som HV71 betydligt högre upp i den listan jämfört med tabellen.
Den mentala biten har säkerligen en stor roll. Lag i medvind kan ha den mentala styrkan att vända på steken till sin egen fördel. Lag som haft det motigt med resultaten under en tid kanske går ut hårt i matcherna, men det kan möjligtvis sedan smyga sig in lite oro och en känsla av att de inte får tappa ledningen. Den kanske då mer blir något att förlora snarare än att dra nytta av.
Av alla 151 matcher som hittills spelats i SHL 2013/2014 har det lag som inlett målskyttet också gått segrande ur striden 99 gånger. Det är 66 procent så visst ökar chansen till seger om laget gör 1-0.
Är det viktigare att göra matchens sista mål?
Självklart är det viktigt att göra matchens sista mål, är den första tanken. Men det händer ofta att lag vinner med mer än ett mål och då är inte det sista målet matchavgörande. Det händer även att ett lag leder med två eller fler mål och motståndarna reducerar med matchens sista mål. Det sista målet blir då inte heller av vikt för hur poängen ska fördelas.
Om vi tittar på hur många matcher som slutat med uddamålsseger kan vi se att 48 stycken avgjorts i antingen förlängning eller straffar. Det är då självklart att det sista målet är avgörande i matchen. I ytterligare 20 matcher har ett lag som vunnit med uddamålet gjort matchens sista mål, alltså gått från likaläge till ledning. Fem av dessa har slutat 1-0 och målet har således varit både det första och det sista i matchen. För att krångla till det ytterligare har två av dessa mål gjorts i förlängning respektive straffläggning. Det har då inte bokförts som att laget gjort matchens första mål eftersom det varit direkt avgörande och motståndarna inte haft möjlighet att replikera.
Sammantaget gör det gällande att i 68 fall har det sista målet varit rent avgörande i matchen. Av 151 matcher har matchens sista mål alltså avgjort 45 procent av matcherna av de som slutat med uddamålsseger.
Om samtliga resultat räknas med, det vill säga även segrar med fler än ett mål, har det vinnande laget gjort sista målet i 129 av 151 matcher. Det är 85 procent.
Med den kunskapen är det lätt att slå fast att laget har betydligt större chans att vinna matchen om man gör det sista målet i matchen. Problemet är dock att det är svårt att veta när sista målet görs, fråga bara Skellefteå efter gårdagens match mot Brynäs då laget tog ledningen med 5-4 18.22 in i tredje perioden följt av att Brynäs kvitterade efter 18.33 och sedan kunde vinna i förlängningen.