Christian Berglund: "I år är vi underdogs"

26 mars 2014 16:45

Färjestad är ett av svensk ishockeys mest framgångsrika klubbar. Nu är laget framme i ännu en semifinal. Christian Berglund har varit med om mycket med karlstadlaget men efter en svängig säsong märker han att kraven och pressen ser lite annorlunda nu jämfört med innan.


Christian Berglund har precis som laget haft en säsong som gått både neråt och uppåt. Färjestad fick en jobbig start på säsongen och Berglund var ett tag helt utanför laguppställningen. Hans inställning tog honom tillbaka till laget och prestationerna har speglat den Christian Berglund vi blivit vana att se. I kvartsfinalerna har både tagit och gett i några riktigt tuffa situationer.

Nu är han där han som så ofta annars varit med sitt Färjestad, mitt i det brinnande slutspelet. Det har så här långt blivit 73 matcher i SM-slutspelet för honom så han vet vad som krävs. Han har efter alla år även god lokalkännedom om karlstadspubliken och kravbilden från fansen.

– Ja det är klart att det är höga krav. Men det har varit en väldigt märklig säsong. Vi fick en tuff start och fick kämpa hela säsongen för att hamna där vi gjorde. Vi lyckades komma upp till den övre halvan av tabellen först i slutet av säsongen så i år känns det som om vi är underdogs. Favoritskapet har vi absolut inte i år så pressen är mindre, menar han.

Hur känns det?
– Jag känner själv att jag spelar i Färjestad för att jag räknar med att ha chansen att vinna SM-guld varje år. Största pressen har man på sig själv. Sen märks det på omgivningen att vi inte är favoriter i år.

En fokuserad Berglund under kvartsfinalen mot Brynäs.

Hur är stämningen på stan i Karlstad?
– Det märks när jag möter folk att de är mer insatta i hur det går, att de har bättre koll. De stannar mer och pratar med en än de gör under seriespelet. De vill oftast prata om den senaste matchen och vill gratulera till semifinalplatsen vilket är skoj.

Ni vet inte vilka ni kommer att få möta, hur påverkar det uppladdningen? - Vi har inte pratat så mycket om det än eftersom vi varit lediga sedan i måndags när vi spelade sista matchen. Vi tränar idag igen så vi kanske kommer prata om det då, men det är inget vi kan styra över vad som komma skall.

Till sist, hur har det varit att spela inför hemmapubliken i slutspelet? - Det har varit fantastiskt! Publiken har verkligen stöttat oss och det märks att intresset har ökat i och med slutspelet, avslutar han.

Färjestads speldagar för semifinalerna är inte fastlagda ännu. Vilka dagar det blir beror på vilka de andra semifinallagen blir och hur Färjestads ranking efter seriespelet var i jämförelse med dem.