Lista: 5 saker att hålla koll på inför kvällens matcher

3 november 2022 13:00
I kikaren

Ytterligare 14 SHL-matcher ska spelas innan säsongens första landslagsuppehåll och i kväll spelas sju av dessa. Här är fem noteringar att hålla koll på inför kvällens fulla omgång.


Malmö hoppas hitta hemmaformen

Borta bra, men hemma bäst brukar det heta. Men den här säsongen stämmer inte det ritkigt in för alla lag. Särskilt inte för Malmö. Skåningarna har tagit 14 poäng på sex bortamatcher. På hemmaplan har det däremot bara blivit sex poäng på åtta matcher. De fem senaste matcherna i Malmö Arena har slutat med förlust för Redhawks, som i kväll gästas av Linköping. Ett annat lag som jagar trendbrott på hemmaplan är Frölunda, som har två raka förluster i Scandinavium inför kvällens match mot HV71.

Spräcker någon fler sin målnolla i kväll?

I tisdags gjorde Frölundas back Petteri Lindbohm säsongens första mål och det betyder att 223 spelare har nätat i SHL den här säsongen. Frågan är vem som blir den 224:e? Bland spelarna som fortfarande har en nolla i målprotokollet hittar vi exempelvis Oskarshamns Cameron Brace, Sam Vigneault (HV71), Stefan Matteau (Linköping) samt Victor Stjernborg (Växjö).

Ligans bästa försvar mot ligans sämsta

I Coop Norrbotten Arena ställs Luleå mot Brynäs. Visserligen skiljer bara fyra poäng mellan lagen, men kollar vi in kolumnen för insläppta mål är det desto större skillnad. Luleå är det lag som släpper in minst antal mål. Norrbottningarna har släppt in 28 mål på 15 matcher, vilket ger ett snitt på 1,87 mål per match. Den siffran är uppe på 3,47 insläppta mål per match för Brynäs. Gävlelaget har släppt in 52 mål, vilket är mest i hela ligan.

Extra viktigt med första målet i Tegera Arena?

När Leksand gör första målet i matchen är de uppenbarligen svåra att slå. Av dalalagets 14 matcher har de tagit ledningen i sex av dessa. När Leksand har gjort det första målet har de vunnit 83,33 procent av matcherna. Nu ställs de mot Rögle, som å sin sida har haft väldigt svårt att vinna när de har släppt in första målet. Sex gånger har Cam Abbotts manskap släppt in det fösta målet – och inte en enda gång har de lyckats vända det till tre poäng. En gång har Rögle vänt 0-1-underläge till oavgjort efter ordinarie matchtid och fem gånger har det blivit förlust.

Poängsviter att hålla kolla på

Oskar Stål Lyrenäs är precis som förra veckan den spelare som har den längsta pågående poängsviten. Han har gjort poäng i åtta raka matcher. På dessa har han noterats för tio poäng. I Örebro har båda backarna Kristian Näkyvä och Philip Holm gjort poäng i sex matcher i följd. Kan de förlänga den sviten i kvällens bortamatch mot Skellefteå? En annan back som har presterat bra på slutet är Julius Honka. Luleås finländare har gjort poäng i fem matcher i följd. Något även Rögles William Wallinder samt Färjestads Victor Ejdsell har lyckats med.