SHL-rekordet: "Ska man leda laget måste man vara närvarande"

28 september 2021 15:00
SHL-rekordet

Artikelserien "SHL-rekordet" tar upp rekordprestationer från nu och då. Den här säsongen snackar vi även med rekordinnehavarna i fråga. Först ut: Fredrik "Linkan" Bremberg – och hans rekordlånga poängsvit.


Denna artikel baseras på hur historiken såg ut i skrivande stund den 28 september 2021.

Mellan 1990 och 2013 spenderade Fredrik "Linkan" Bremberg 19 säsonger, under vilka han till störst del representerade Djurgården. Han spelade även för Malmö Redhawks, HV71 och Timrå. "Linkan" är den meste poängplockaren i SHL men det är inte därför vi samtalar den här gången. Han har även rekordet över den längsta poängsviten i ligan.

Melllan den 12 januari och 28 februari 2009 gjorde Bremberg poäng i 16 raka matcher

– Jag kommer knappt ihåg det där om jag ska vara ärlig. Jag vet att jag har det, men det är mer för att jag har sett det i tidningen, säger han när det kommer på tal.

Men vi dyker ändå in i det. På de 16 matcherna skickade Bremberg in 26 av de totalt 57 poäng han gjorde den säsongen. De 57 poäng tog honom till en andraplats i poängligan, bakom Modos Per-Åge Skröder. Vid fyra tillfällen gjorde han tre poäng i en och samma match; 1+2 mot Linköping 12 januari, 0+3 mot Modo fem dagar senare, 0+3 borta mot Rögle den 29 januari och 1+2 mot Färjestad den 19 februari. Därutöver blev det två poäng hemma mot Timrå den 17 februari och borta mot Frölunda den 28 februari. Sedan var grundserien över.

Vi småpratar och jag nämner bara att jag är osäker på om Bremberg gjorde fler poäng nästföljande säsong:

– Det gjorde jag nog. Skriv det! utbrister han. Om jag inte spelade med Fimpen, då blev det inga poäng alls. Men men… Så kan det vara.

Faktum är att Brembeg flyttade till Jokerit nästkommande säsong så vi får båda stryka på foten där. Åter till sviten.

När det gäller sviter och poängmakande generellt brukar man prata om spelare som kommer "in i zonen" där det bara flyter på. Skulle du hålla med om det?

– Ja, det tror jag. Det rullade på. Det var mitt jobb. Att skapa målchanser för mig och laget. Att leda powerplay. Du är ju påpassad när du är ett offensivt vapen. Det gäller att vara vaken, speciellt de som är poängstarka i olika lag. Titta på Omark i år, han kommer att vara hårt bevakad. Men när man är inne i matcherna försöker man bara göra sitt bästa och leverera.

Tänkte du något på det när du var mitt uppe i sviten, om du drar dig tillbaka?

– Där och då tänker man inte på att man har någon svit. Sedan är det ju kul att vara inblandad i lite rekord. Det betyder väl att man har gjort något bra. Jag har ju SHL-rekordet genom tiderna också. Det känns nästan ännu bättre att ha det rekordet. Men det var kul. Vi hade några tuffa år där i Djurgården. Det var tema “Överleva” där några år. Det var snudd på allsvenska trupper där en stund. Då kändes det extra skönt att man kunde hjälpa Djurgården.

Kändes det extra tungt i Djurgårdshjärtat att gå in i en säsong med vetskapen att det kunde bli en tuff säsong eller var det mer av "dags att kavla upp ärmarna"?

– Det är mer lite så. Man är redan inställd på att det kan bli tungt. Det är kanske inte lika enkelt att gå till träningarna. Det är lättare om du vinner, så klart. Det är tryck utifrån på olika sätt. Det gällde att hålla sig frisk och skadefri. Ofta höll jag mig i bra form och klarade mig hyfsat från skador. Man fick vara vaken på isen.

"Jag är förvånad"

Som synes i tabellen har ingen spelare varit i närheten av Brembergs svit på nio år sedan. Är det verkligen ett svårslaget rekord? Är det svårare att göra poäng idag?

– Nej, jag tycker inte att det är svårare att göra poäng. Hockeyn går mycket snabbare nu och det finns mycket ytor att göra poäng. Jag är ändå förvånad att inte vissa offensiva spelare gör mer poäng. Det är ett högre tempo men det är inte lika mycket hakningar. De offensiva har lättare att komma loss ur hörnen, som jag brukar säga. Regelboken är ju lika för alla och spelarna vet om det.

Finns det någon eller några spelare som du kan se klara det i årets SHL?

– Marcus Sörensen bör väl kunna klara det. Sedan har han ju haft några år i NHL. Han har ju haft en annan roll där än vad han hade här innan han åkte. Där hamnade han i ett fack. Det var samma när jag kom över. Du slåss ju om två offensiva platser. Har du haft en speciell roll därborta så blir det inte enkelt när du kommer hem. Men kommer han in i zonen, absolut, säger Bremberg som gjorde åtta matcher för Edmonton Oilers under 1998/1999. Värt att nämna i sammanhanget var att han den säsongen smällde in 54 pinnar, 18+36, i farmarligan AHL för Hamilton Bulldogs.

Någon annan?

– Omark är också notorisk. Han har gjort poäng var han än har varit: I KHL, eller Schweiz eller här. Det krävs en viss styrka att kunna göra det. Vilka mer finns det? Lasch i Frölunda… Sen är det ju många matcher du ska leverera i också, avslutar Bremberg.