Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

4 januari 2021 09:00
Veckans SHL

Som vanligt inleder vi måndagen med att blicka tillbaka på vad som har hänt den senaste veckan. Exempelvis har HV71 lånat in en trio från allsvenskan, Växjö har värvat två NHL-meriterade spelare och Craig Schira har gjort klart med en ny klubb.


HV71 har lånat in trio

HV71 har dels haft fem spelare på JVM och dels haft några andra spelare på frånvarolistan. Därför har HV71 valt att låna in tre spelare från allsvenskan. Det handlar om Mattias Nörstebö, back, från Mora, Lukas Wernblom, forward, från Mora, samt Filip Cederqvist, forward, från Tingsryd.

Samtliga tre spelare är på lån över till kvällens match mot Leksand.

Folin till Växjö

Växjö förstärker truppen. Det handlar om backen Christian Folin, 29, som på sju säsonger har gjort 244 NHL-matcher.

– Vi har ett tag nu varit ute efter en ersättare till Peter Andersson, i Christian Folin har vi hittat en back med samma egenskaper som Peter. Christian är en stark och stabil spelare med sina styrkor i defensiv zon. Efter ganska många år i Nordamerika skall det bli spännande att få arbeta med Christian i SHL, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till klubbens hemsida.

Folin lämnade Sverige 2010, som 19-åring. Han debuterade i NHL säsongen 2013/14 med Minnesota Wild. Det blev ytterligare fyra säsonger i Wilds organisation. De senaste säsongerna har han i tur och ordning tillhört Los Angeles Kings, Philadelphia Flyers samt Montreal Canadiens. Totalt har det blivit 44 poäng på 244 NHL-matcher för Folin.

...som även värvat kanadensisk forward

Folin är inte den ende spelaren som sportchef Evertsson har plockat in till Växjö i veckan. Smålänningarna har även skrivit kontrakt med Brendan Gaunce, en 26-årig kanadensare med över 100 NHL-matcher på meritlistan.

– Vi kommer under de månader som är kvar spela väldigt tätt med matcher och behöver ha fler alternativ då tiden för återhämtning är klart mindre jämfört med en normal säsong. Från spelarmarknadens synvinkel kan man säga att den just nu är helt anpassad till Coronaläget med en annan prisbild gentemot normala förhållanden, säger Evertsson till klubbens hemsida.

Gaunce draftades i första rundan som nummer 26 totalt 2012, av Vancouver Canucks. Han debuterade i NHL 2015/16 och under de fem senaste säsongerna har forwarden gjort 118 matcher i NHL. Förra säsongen blev det en NHL-match med Boston Bruins samt 52 matcher i AHL (37 poäng på 52 matcher).

Schira har gjort klart med ny klubb

Craig Schira lämnar SHL och Rögle. Den 32-årige backen har istället skrivit på för tyska Adler Mannheim.

Schira har spelat de sex senaste säsongerna i SHL. Han spelade först två säsonger i Luleå och därefter har han tillhört Rögle. Han avslutade dock sin tid i SHL iHV71, där han var på lån i fyra matcher.