Poäng hit och poäng dit - detta gäller inför omgång 55

5 mars 2015 10:23

I stora drag är det klart vilka lag som hamnar var i tabellen och vad som väntar dem härnäst. Växjö, HV71, Linköping och Örebro kämpar dock om en hel del fortfarande. En placering bland topp fyra hägrar och vi redogör här i detalj hur förutsättningarna ser ut inför den sista omgången ikväll.


Det är sedan tidigare klart att MODO och Leksand hamnar på tolfte respektive elfte plats i tabellen och därför tvingas till Direktkval till SHL. Vilka lag de där får möta i bäst av sju matcher är i skrivande stund inte klart. Läs mer om hur kvalspelet går till här.

Det är också klart på samtliga platser 7-10 i tabellen då differensen mellan lagen på samtliga ställen är mer än de tre poäng som det återstår att spela om. Sjuan Färjestad kommer att möta tian Brynäs i Play In och åttan Luleå möter nian Djurgården. Play In spelas i bäst av tre matcher och vinnarna går vidare till kvartsfinal.

Skellefteå är sedan tidigare klara seriesegrare och på tisdagen blev också Frölunda klara tvåor i SHL 2014/2015.

Det som återstår att få klart är således placeringarna 3-6 i tabellen och här följer en redogörelse för förutsättningarna för respektive lag.

Växjö Lakers

Växjö innehar tredjeplatsen i tabellen och möter i sista matchen Färjestad på hemmaplan. Kan som bäst sluta trea och som sämst femma.

Växjö kan på egen hand säkra tredjeplatsen vid seger. Även vid annat resultat kan det gå. För att då vara säkra krävs det att HV71 högst tar en poäng mer än Växjö. HV71 kan då hamna på samma poäng men målskillnaden är så pass mycket sämre att det är osannolikt att den kommer ätas upp.

För att Linköping ska gå förbi i tabellen måste Växjö förlora och Linköping ta tre poäng och samtidigt ta in åtta mål i målskillnad.

HV71

Ligger nu på fjärde plats och möter i sista omgången Skellefteå. Kan nå en tredjeplats som bäst och i värsta fall hamna på sjätte plats. Laget har allt i egna händer för att behålla sin fjärdeplats.

För att klättra förbi Växjö krävs att laget tar två poäng mer än dem. Det skiljer visserligen bara en poäng men HV71:s målskillnad är betydligt sämre.

Samtidigt måste laget hålla undan nerifrån där Linköping och Örebro jagar. Vid förlust mot Skellefteå går båda dessa lag förbi om Linköping tar minst två och Örebro tre poäng i sina matcher. Just nu skiljer två poäng ner till Linköping och tre till Örebro, och målskillnaden gentemot dem är betydligt sämre.

För att HV71 ska behålla sin fjärdeplats får Linköping alltså som mest ta en poäng mer och Örebro som mest två poäng mer än HV71.

Linköping HC

Östgötarna parkerar på femte plats i SHL och ställs i sista omgången mot Leksand. Laget har en poäng tillgodo på jagande Örebro men två måls sämre målskillnad.

Linköping har två poäng upp till HV71 men klart bättre målskillnad samt tre poäng och åtta måls sämre målskillnad upp till Växjö.

För att behålla sin femteplats krävs att Linköping tar samma antal poäng som Örebro. Tar Örebro en poäng mer än Linköping passerar de i tabellen i kraft av sin målskillnad.

För att Linköping ska klättra förbi HV71 krävs att laget tar två poäng mer än dem. För att klättra förbi Växjö måste de ta tre poäng mer och dessutom alltså äta upp den åtta mål stora målskillnaden.

Örebro Hockey

Närkingarna har sin slutspelsplats klar för första gången i klubbens historia vilket förstås glädjer dem, men chansen finns att till och med nå en plats bland topp fyra.

För att gå förbi Linköping krävs att laget tar en poäng mer, för då träder målskillnaden in och där är alltså Örebro ett par mål vassare.

Upp till HV71 är det tre poäng, men lyckas laget slå Djurgården i sin sista match samtidigt som HV71 kammar noll mot Skellefteå är saken klar med hjälp av målskillnaden.