Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

20 juni 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Andreas Wingerli återvänt till Skellefteå, Andy Miele har skrivit på för HV71 och Mattias Ritola har meddelat att han avslutar karriären.


Miele klara för HV71

HV71 har gjort klart med ett meriterat nyförvärv till kommande säsong. Det handlar om Andy Miele, som närmast kommer från spel i schweiziska Lausanne. Tidigare i karriären har han spelat 15 NHL-matcher, sju säsonger i AHL samt tre säsonger i KHL. Säsongen 2017/18 representerade han både Malmö och Växjö i SHL.

– Andy är en väldigt skicklig center som gjort mycket poäng i hela sin karriär och som kommer att ge vår offensiv en ytterligare dimension, men bidrar också med hårt jobb och är tuff i närkampsspelet. Han har är en naturlig ledare både på isen och i omklädningsrummet och vi är glada att han väljer HV71 som sin nästa klubb, säger HV71:s sportchef Kent Norberg till klubbens hemsida.

Kontraktet gäller kommande säsong.

Wingerli återvänder

Ännu en återvändare är klar för Skellefteå. Andreas Wingerli är nämligen tillbaka i klubben. Efter sex raka säsonger i Skellefteå valde han inför den förra säsongen attt skriva på för Colorado Avalanche. Det blev dock aldrig någon match i NHL. I stället gjorde han 22 poäng på 64 matcher i klubbens farmarlag. Men nu återupptar Lyckselesonen kontraktet med Skellefteå, och det sträcker sig till våren 2023.

–  Wingerli är en kille som kommer att bidra både på och utanför isen. Han är en spelare som är viktig både i det defensiva och offensiva spelet, och spelar både boxplay och powerplay, säger Skellefteås GM Erik Forssell till klubbens hemsida.

Byter Linköping mot Färjestad

Max Lindroth lämnar Linköping, men han blir kvar i SHL. Den 25-årige backen har skrivit på ett ettårskontrakt med Färjestad. Lindroth har gjort tre raka SHL-säsonger med LHC och som mest har han gjort tolv poäng under en säsong.

– Max är en back med ett antal säsonger i SHL under bältet och som letat efter en ny miljö. Vi känner att det finns istid att tävla om hos oss med tanke på de skador vi har på backsidan (Westin och Wikstrand) där vi inte vill gå in i en säsong och redan från start vara skadekänsliga. Vi tycker att Max har en stark skridskoåkning först och främst, men även andra egenskaper som han ska kunna ta till vara på och utveckla tillsammans med oss, säger Färjestads sportdirektör Rickard Wallin till klubbens hemsida.

Ritola avslutar karriären

Mattias Ritola har gjort tio säsonger i SHL under karriären. Totalt har det blivit 324 matcher i högstaligan. Han har representerat Leksand, MoDo samt Skellefteå. Utöver det har han spelat fyra säsonger i Nordamerika (43 matcher i NHL). De sex senaste säsongerna har han spelat i Leksand, men förra säsongen blev det inga matcher alls och nu väljer RItola att avsluta karriären.

– Jag är otroligt tacksam för allt jag fått uppleva under min karriär, och för all support som jag, och alla lag jag spelat i genom åren, fått. Det har givetvis även funnits många tunga och jobbiga stunder under min karriär, men när jag till exempel minns tillbaka på avancemanget till SHL med Leksands IF och firandet tillsammans med alla underbara supportrar känner jag en otrolig tacksamhet och stolthet, säger RItola till Leksands hemsida.

Ritola kommer nu att jobba som spelarutvecklare i Leksands IF.

Duo till Leksand

Leksand har värvat två spelare den gångna veckan – Marcus Karlberg samt Kalle Östman.

Östman spelade i Malmö den gångna säsongen och där gjorde han 13 poäng. Han skrev därefter på för Västerås, men det blir inget spel i HockeyAllsvenskan för Östman. I stället har han skrivit på ett kontrakt till 2025 med Leksand. För Östman blir det en återkomst i Leksand, då han spelade juniorhockey i klubben.

– Kalle är en otroligt härlig karaktär. Han besitter ett vasst spelsinne, han är en bra skridskoåkare och en skicklig passningsspelare. Kalle har dessutom en arbetsmoral och tävlingsinstinkt som verkligen sticker ut, säger Leksands GM Thomas Johansson.

Även för Marcus Karlberg blir det en återkomst till Leksand. Han debuterade i Leksands a-lag säsongen 2017/18 och tillhörde klubben fram till förra säsongen. Den gångna säsongen blev det 46 poäng på 40 matcher med Borlänge i HockeyEttan.

– Det är härligt att Marcus är tillbaka i Leksands IF. Vi har tappat en hel del spelare och behövde se över vår numerär, och få in spelare som accepterar att ta roller långt ner i vår hierarki. Mackan är en Leksandskille från grunden som besitter en bra speed och kan göra poäng, säger Thomas Johansson.

Filip Johansson skriver NHL-kontrakt

Filip Johansson kom till Frölunda från Leksand 2020 och under sina två säsonger i Göteborg har 20-åringen haft en fin utvekclingen. Nu kommer belöningen: Ett NHL-kontrakt med Vancouver Canucks. Men kommande säsong kommer Johansson att lånas ut till Frölunda.

– En dröm. Jag har haft en bra utveckling under mina två säsonger i Frölunda och det har förstås hjälpt till, säger Johansson om NHL-kontraktet.

Flera spelare lämnar SHL

Kristers Gudlevskis gick till Brynäs under förra säsongen, men nu lämnar målvakten Gävleklubben för spel i MoDo i stället.

Målvakten Jesper Eliasson, som har tillhört Färjestad de senaste säsongerna, är klar för Stjernen Hockey.

Pontus Åberg lämnar Timrå för spel i BK Mladá Boleslav.

Roberts Mamcics avslutade den gångna säsongen i Linköping. Nu är han klar för HC Nove Zamky.

Det står också klart att Ryan McKiernan lämnar Rögle.