Lista: 5 noteringar från gårdagen

23 februari 2022 10:00
I backspegeln

För första gången under 2022 spelades det i går en full omgång i SHL. Den innehöll bland annat förlängda poängsviter, över 30 000 åskådare och hela fyra matcher som gick till övertid. Här är fem noteringar från gårdagen.


Full omgång igen – efter 73 dagars väntan

11 december. Det var senast vi hade en full omgång i SHL, men i går – 73 dagar senare – var det alltså dags igen. Och vilken kväll det blev! Vi bjöds på vändningar, övertidsdramatik, 38 mål och sammanlagt var det 30 953 åskådare på de sju arenorna.

Powerplayspecialister fortsätter leverera i numerärt överläge

Richard Gynge, Växjö, Linus Karlsson, Skellefteå, och Ty Rattie, Timrå. Där har ni ligans målfarligaste spelare i powerplay den här säsongen. Inför gårdagens omgång stod alla tre på nio fullträffar i numerärt överläge – och det är inget snack om att det är en trio som trivs i den spelformen. Richard Gynge gjorde två mål i numerärt överläge mot Linköping, Linus Karlsson satte 1-0 mot Djurgården i spel fem mot fyra mot och såklart nätade även Ty Rattie i powerplay mot Luleå.

Roséns fina poängsvit

Robert Rosén är en av ligans hetaste spelare för tillfället. Mot Linköping nätade han efter drygt fyra minuter och följde upp det med ytterligare en assist. Han har nu gjort poäng i åtta raka matcher och med det är han den spelare i ligan som har den längsta pågående poängsviten. En annan som har gått starkt den senaste tiden är Frölundas Elmer Söderblom. Han gjorde mål i går mot Leksand, vilket betyder att han har nätat i fyra matcher i följd och poängsviten är uppe i sju matcher.

Lasch är först till 50 poäng

Frölunda mötte Leksand i går. På förhand målades det upp som en kamp mellan ligans poängkungar Ryan Lasch och Max Veronneau, och båda skulle visa sig vara på spelhumör. Veronneau gjorde ett mål och en assist och Lasch stod för hela fyra poäng, däribland det matchavgörande 5-4-målet på övertid. Därmed är Lasch den förste spelaren att nå 50 poäng den här säsongen. Amerikanen står på 53 poäng, fyra fler än Veronneau.

Fem uddamålssegrar

Det påpekas rätt ofta att SHL är en väldig jämn liga, och det är gårdagens omgång ett bevis på. På de flest håll var det tajt och spännande. Egentligen var det bara matchen mellan Linköping och Växjö som var mer eller mindre avgjord inför den tredje perioden. I slutperioden mellan Skellefteå och Djurgården gjorde hemmalaget ett ryck och vann med 3-0. Övriga fem matcher slutade med endast ett måls skillnad. Varav fyra matcher avgjordes efter övertid. Med tanke på hur viktiga poäng som står på spel i morgon kan vi nog räkna med en minst lika spännande torsdagskväll, då det också är full omgång i SHL.