20 FRÅGOR MED EMIL PETTERSSON

30 december 2022 11:00
20 frågor

Emil Pettersson har gjort succé sedan återkomsten i Timrå. Nu är det hans tur att få 20 frågor. Här hyllar Timråforwarden Skellefteås Joakim Lindström samt berättar varför han rankar segern i 2stad Hockey Cup med Ånge så högt.


1. Om du är sportchef i ett SHL-lag och får välja en målvakt, en back och en forward att bygga laget kring. Vilka väljer du? Max en spelare från ditt lag.

– Anton Lander som forward. Joel Persson tar jag på backplatsen. Målvakter finns det många bra, men jag går på Anders Lindbäck Det är en skön profil och en väldigt bra målvakt.

2. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-spelare, vad hade du valt?

– Jag hade velat säga Richard Gynges förmåga att vara på bortre stolpen och raka in den i öppen kasse, men nu spelar inte han kvar i SHL. Joakim Nygårds fart hade varit skönt.

3. Vilka sporter höll du på med som ung?

– Fotboll och golf när jag var yngre.

4. Vad hade du för spelstil på fotbollsplanen?

– Offensiv mittfältare. Fruktansvärt enfotad, haha. Fruktansvärt enfotad är kanske att vara lite hård mot mig själv, men när jag stod och nötte var det var roligare att skjuta den i mål med högern än att träna med vänsterfoten.

5. När har du varit som mest starstruck?

– Det måste vara när jag var barn och träffade Samuel Påhlsson första gången. Han är också från Ånge och jag har haft båda hans föräldrar som lärare i skolan. Det var häftigt att ”Samme” spelade i NHL. Det är det första som dyker upp när jag tänker på det.

6. Men du hade Påhlssons föräldrar som lärare?

– Ja, jag hade hans mamma lite när jag gick i ettan eller tvåan. Hans pappa Olle var idrottslärare på högstadiet.

7. Vem skulle du säga att du var i skolan?

– Jag gjorde det som krävdes och sedan kanske inte så mycket mer, haha. Jag var aldrig nära på att kugga något, men jag hade kanske inte den riktiga drivkraften för att nå toppbetyg.

8. Vilka rutiner har du en matchdag?

– Inga rutiner som jag känner att måste göra. Men jag gör ändå ungefär samma saker varje dag för att inte behöva tänka så mycket. Jag brukar komma hem och slå igång tv-spelet och spela en timme. Lägga mig och ta en nap i 45 minuter. Det är inte alltid jag sover, men jag lägger mig i sängen och tar det lugnt. Sedan åker jag till hallen rätt tidigt. Jag brukar vara en av de första som är där. Det är skönt att ta en kaffe i soffan och snacka skit med gubbarna.

9. Vilken är den bäste spelare du mött?

– När jag var Nordamerika var jag med någon träningsmatch med Nashville. Då mötte vi Tampa Bay med Steven Stamkos och Nikita Kucherov. Det var några nivåer till. Av spelare jag har mött i tävlingssammanhang i SHL håller jag Jocke Lindström som den bästa. Det är bara att kolla hans karriär. Han är grym. Sedan fanns det många bra i KHL förra året, men "Jocke" tycker jag sticker ut.

10. Vad är det med Joakim Lindström du gillar?

– Hela hans offensiv. Både målskytte och kunna hålla i pucken och hitta passningar. Han har hela paketet. Det har inte funnits många spelare i SHL som har varit så bra i så många delar offensivt som han.

11. Vilken person har betytt mest för din karriär?

– I första hand är det mamma och pappa. Sedan har jag haft en massa bra tränare genom åren, där jag knappt vet var jag ska börja. Jag skulle vilja ge mycket kredd till föräldrarna som var umgdomstränare när jag var ung i Ånge. De har hjälpt mig från Björnligan till att jag flyttade till Timrå. De ska ha all heder för den tid de la ner för att hjälpa oss, med att hålla i träningar och åka till cuper och allt vad det var.

12. Vem i laget åker du helst på semester med?

– Med Sebastian Hartmann hade det blivit en rolig semester.

13. Vad var det senaste du googlade?

– Golfsimulator i Växjö.

14. Hittade du något ställe?

– Ja, det gjorde vi. Det var snack om att vi skulle åka dit och slå lite bollar, men än har det inte blivit något.

15. Vilket ord använder du för mycket?

– Jävlar. Det använder jag lite för mycket. Sitter jag och spelar tv-spel med kompisarna då är det definitivt det ordet som åker fram för ofta.

16. Vilken är din största motgång?

– Jag startade ganska bra i Arizona efter att ha blivit bortbytt från Nashville, men bröt revbenet och missade sju, åtta veckor. Det var väldigt tufft för stunden. Jag har inte haft någon jättestor motgång där jag har varit borta ett år eller liknande. Just det är nog min största motgång, med tanke på tajmingen.

17. Vilken serie följer du just nu?

– Vi har precis sett House of the Dragon. Just nu har vi börjat med The Office. Den har jag faktiskt inte sett tidigare.

18. Var är hemma för dig?

– Alnö är hemma för mig nu. Hemma hemma är hos morsan och farsan i Ånge.

19. Vilket är ditt bästa barndomsminne?

– När vi vann 2stad Hockey Cup i Vänersborg och Trollhättan med Ånge när jag var tolv eller 13 år. Det var jättekul att lilla Ånge kunde komma och vinna. Men det har blivit ett minne som har betytt mycket för mig senare. En av ungdomsledarna som jag hyllade tidigare gick tyvärr bort. Den här cupen var en av de sista gångerna han var med. Hans son är en gammal kompis till mig och att hans pappa fick vara med om det innan han gick bort är något som har blivit väldigt fint. Det betyder mycket för mig i efterhand när jag tänker tillbaka på det.

20. När var du riktigt lycklig senast?

– När vi vann senaste matchen. Då var jag riktigt lycklig.