Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

15 februari 2021 10:00
Veckans SHL

Som vanligt inleder vi måndagen med att blicka tillbaka och det har hänt mycket den senaste veckan. Exempelvis har Ted Brithén återvänt till Rögle, Djurgården har plockat in en back, Josh Ho-Sang har gjort klart med en ny SHL-klubb och Robin Salo har skrivit NHL-kontrakt.


Niklas Johansson stannar i Örebro

Örebros sportchef Niklas Johansson blir kvar i föreningen till 2023. Han kom till Örebro 2016 från Västerås och har varit i Närkeklubben i fem säsonger. Nu har han alltså kontrakt över två år till.

– Det känns jättebra att vi har gjort klart med Niklas. Vi vill fortsätta bygga långsiktigt i hela organisationen och Niklas är en viktig pusselbit. Vi är nöjda med Niklas arbete och ser nu framemot att fortsätta jobba vidare på det vi har påbörjat, säger Örebros GM Stefan Bengtzén till klubbens hemsida.

Rubin förlänger med Frölunda

Niklas Rubin bytte Luleå mot Frölunda inför den förra säsongen och i Göteborgsklubben har 25-åringen fått ett lyft. Förra säsongen vaktade han kassen i 25 matcher och av dessa vann Frölunda 12. Den här säsongen har Rubin stått 27 matcher och han har 16 segrar. Han har imponerat så pass mycket att Frölunda nu förlängt hans kontrakt till våren 2022.

– Vi har haft en dialog länge och är glada över förlängningen. Niklas har haft en bra utveckling hos oss och vi vill jobba vidare med honom, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.

Brithén återvänder till Rögle

Ted Brithén är tillbaka i Rögle. 30-åringen lämnar sin schweiziska klubb SC Bern och har i stället skrivit på ett femårskontrakt med Rögle.

– Rögle BK är och har alltid varit klubben i mitt hjärta. Jag är oerhört glad och tacksam över att få möjligheten att återvända hem och få vara med i en spännande slutspurt och ett långt slutspel. Att flytta hem redan nu passar dessutom väldigt bra för hela familjen, säger Ted Brithén till klubbens hemsida.

30-åringen har Rölge som moderklubb, men efter att ha snittat över en poäng per match förra säsongen skrev han på för Bern inför den här säsongen. Där har det blivit 13 poäng på 22 matcher. Totalt i karriären har Brithén gjort 224 poäng på 351 SHL-matcher och 2017 var han med och vann SM-guld med HV71.

Barklund skriver a-lagskontrakt

Filip Barklund kom till Örebro 2018. Den här säsongen har 18-åringen, som är draftad av Arizona Coyotes, varit utlånad till Lindlöven i Hockeyettan. Där har det blivit fem mål och tre assist på sex matcher. Han har även noterats för tio SHL-matcher och nu har han skrivit på ett a-lagskontrakt som sträcker sig över säsongen 2021/22.

– Jättekul att vi kan lyfta upp ytterligare en spelare från våra egna led. Filip är en skicklig spelare som vi tror mycket på och det ska bli spännande att fortsätta följa hans framfart i vår miljö, säger Örebros sportchef Niklas Johansson,

Ho-Sang har hittat ny klubb

Josh Ho-Sang, 25, lånades ut från New York Islanders till Örebro, men det blev ingen succé i Närkeklubben. Efter fem matcher, och en assist, valde parterna att gå skilda vägar. Men nu har den 25-årige kanadensaren gjort klart med en ny klubb – och det blir Linköping.

– Jag ser fram emot att komma till Linköping och det är en bra möjlighet för mig. För mig handlar det om att komma hit och hjälpa laget, säger Ho-Sang till Linköpings hemsida.

Linköping lånar in Ho-Sang från Islanders för resten av säsongen.

Djurgården värvar back

Marc-André Gragnani. Där har ni Djurgårdens senaste värvning. Det är en 33-årig kanadensisk back, med fin meritlista. Gragnani har de fyra senaste säsongerna spelat i KHL (119 poäng på 223 matcher) och 2018 tog han plats i det kanadensiska OS-laget, som tog brons. Han har även noterats för 78 NHL-matcher (18 poäng).

– Han är en skridskostark offensiv spelskicklig back med mångårig erfarenhet från spel i Europa främst i KHL. I och med att han inte spelat och tränat med något lag denna säsong kommer det säkert att ta någon vecka eller två innan han kan förväntas spela nära sin normala nivå, säger Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson till klubbens hemsida.

Salo skriver NHL-kontrakt

Örebros Robin Salo har skrivit kontrakt med New York Islanders. Den finske backen kommer dock att spela klart säsongen i Örebro och därefter har han möjlighet att ansluta till Islanders.

– Vi är jätteglada för Robins skull. Han har haft en fin utveckling hos oss och förtjänar verkligen det här, säger Örebros sportchef Niklas Johansson till klubbens hemsida.

22-årige Salo anslöt till Örebro under förra säsongen. Då noterades han för sex poäng på tolv matcher. Den här säsongen har han fått stort förtroende i Närkeklubben. Han snittar 21:39 minuters istid per match, vilket är mest av samtliga spelare i Örebro.

Oskarshamn plockar in målvakt

Senare i dag stänger transferfönstret och i går valde Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg att skriva kontrakt med målvakten Alexander Sudnitsin, 33.

– Vi vill inte hamna där vi hamnade förra säsongen gällande målvaktsfrågan. Vi vill äga bollen själva och i Alexander får vi en målvakt som spelat på hög nivå under hela sin karriär. Under karriären har han visat en imponerande statistik och ger alltid sitt lag chansen att vinna hockeymatcher. Det är alltid viktigt att vinna hockeymatcher så klart men vi går in i en period på säsongen då varje poäng är viktig, säger Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg till klubbens hemsida.

Den ryske målvakten har under karriären spelat sju säsonger i KHL och noterbart är att han har haft över 90 i räddningsprocent under samtliga säsonger där. Den här säsongen har han gjort tolv matcher i denr ryska andraligan (VHL).

Kontraktet med Oskarshamn är skrivet för resten av den här säsongen.

Spelare lånas ut till allsvenskan

HV71:s JVM-spelare Jonathan Wikström lånas ut från Jönköpingsklubben till Tingsryd. Lånet gäller tills vidare.

– Med Christoffer Törngren och Max Wennlund tillbaka har vi en bred forwardssida. Därför är det bra för "Wikis" att komma till Tingsryd och får mer istid, säger HV71:s sportchef Johan Hult till klubbens hemsida.

Malmö väljer att låna ut backen Linus Cronholm. 20-åringen kommer i stället att spela i allsvenska AIK. Låner gäller först och främst februari ut.

Även Örebroduon Lukas Pilö och Elias Ekström kommer att få speltid i allsvenskan. I veckan blev det klart att de lånas ut till BIK Karlskoga, och lånen gäller tills vidare.

– Vi är väldigt tacksamma över att få till den här lösningen med BIK Karlskoga. Lukas och Elias behöver speltid och vi ser det här som en bra lösning för alla inblandade parter, säger Örebros sportchef Niklas Johansson till klubbens hemsida.

Linköpings William Worge Kreü, 20, har den här säsongen gjort 31 matcher i SHL, men nu lånas backen ut till Väsby.