Resultat: Skellefteå till SM-final mot Brynäs

7 april 2012 17:40

Det blir Skellefteå som möter Brynäs i SM-final med start på tisdag. Hemmalagets powerplay och Joacim Erikssons målvaktsspel avgjorde när man besegrade AIK med 5-3 på påskafton. "Nu gäller det att ladda om och vara redo för tisdag. Jag är stolt över grabbarna och deras insats", säger Skellefteås forward Lee Goren till TV4.

Det tog ett tag för Skellefteåmaskineriet att rulla igång som det gjort de senaste matcherna i Skellefteå Kraft Arena, men när laget fick chansen i powerplay lossnade det. Jimmie Ericsson satte av på en patenterad solorajd och lyckades på något sätt få in pucken bakom Viktor Fasth, sedan keepern räddat i förstaläget.

Stärkta av hemmapubliken red SAIK vidare på den vågen och satte 2-0 tätt därpå. Fjärdekedjan etablerade tryck i anfallszon och Johan Forsberg högg som en kobra på en retur framför Fasth.

Men, i sista minuten fick gästerna det så psykologiskt viktiga reduceringsmålet. Kent Mcdonell frispelade av Johannes Salmonsson och dunkade upp pucken i krysset utan krusiduller.

Skellefteås powerplay avgjorde

Den andra perioden handlade inledningvis nästan bara om utvisningar. Matchtempot blev lidande, och det var Skellefteå som drog nytta av det. Oscar Möller skickade in 3-1 i powerplay och därefter hade AIK väldigt svårt att hitta vägar in i hemmalagets zon. Och inte blev det bättre när David Lillieström-Karlsson visades ut två plus två minuter för en hög klubba - en hög klubba som skulle visa sig ödesdiger för AIK.

Christian Söderström vallade in 4-1 via en AIK-back i det efterföljande powerplay-spelet i tredje perioden, ett mål som blev matchavgörande. Tobias Viklund och Daniel Bång reducerade visserligen, men däremellan hade Lee Goren stuckit upp och satt 5-2 i öppen kasse när AIK chansade drygt tre minuter från slutet.

Det blir alltså Skellefteå AIK som möter Brynäs IF i SM-final.

– Det känns bra. Nu gäller det att ladda om och vara redo för tisdag. Jag är stolt över grabbarna och deras insats, säger Skellefteås Lee Goren till TV4.

– Jag har inte tänkt något på Brynäs, vi har haft fullt upp med de här grabbarna. AIK gjorde en bra serie och tog det till sju matcher. Nu ska vi njuta av det här någon minut och ladda om.