Wallmark: "Vet inte om jag ska vara orolig eller glad"

29 mars 2016 16:00

Luleå Hockeys Lucas Wallmark gjorde i kvartsfinalen mot Färjestad 40 procent av lagets mål. På fem matcher gjorde nästan lika många mål som på 48 SHL-matcher och verkar ha tänt till på allvar i slutspelshettan.


Luleå slog i fredags in matchbollen i kvartsfinalen mot Färjestad. Det gav laget några extra dagars vila och förberedelsetid innan semifinalen drar igång på lördag.

En av slutspelets så här långt hetaste spelare, Lucas Wallmark, har precis avslutat ett träningspass och hunnit få i sig lite mat när vi når honom.

Grattis till vinsten i kvartsfinalen. Vill du berätta lite om den och hur du upplevde matchserien mot Färjestad? – Färjestad är ett bra lag och vi hade ordentliga problem med dem under SHL där vi förlorade alla fyra matcherna. Det var skönt att koppla greppet i den första matchen hemma, det betydde mycket för oss, säger han och fortsätter:

– I matcherna under säsongen har vi ofta haft spelövertaget, men de har kontrat på oss och gjort målen. Vi gjorde vår läxa och undvek det i kvartsfinalen.

Wallmark själv har hittat målformen ordentligt. På 48 matcher i SHL svarade han för åtta mål och 24 assist. Så här långt har det blivit sex mål och inte en enda assist på fem slutspelsmatcher.

Hur kommer det sig, Lucas? – Haha, ja det har alltid varit en övervikt till framspelningarna jämfört med målen. Jag vet inte om jag ska vara orolig eller glad, skojar Wallmark.

– Nejdå, men jag är inne i ett målstim och det är kul att göra mål. Jag känner att jag tar mer puckar mot målet nu än under SHL.

Hans notering med mål i fem slutspelsmatcher i rad är en riktigt vass bedrift. Sedan 1999 har ingen spelare lyckats med att göra mål i sex raka matcher.

Luleå Hockey sa lite framfusigt innan säsongen att det var tre segrar som gällde i år. Chanserna att vinna CHL och SHL har försvunnit, nu återstår SM-guldet.

– Det kanske finaste. Det siktar vi på, men har ändå fullt fokus på semifinalen. Först till fyra segrar gäller, säger han.

I semifinalen väntar Frölunda, ytterligare ett lag som Luleå haft problem med under säsongen och förlorat tre av fyra möten.

– De är bra, inget att snacka om. Mot Frölunda har det varit väldigt täta matcher och under de senaste åren har det byggts upp till lite av ett rivalmöte då vi mötts många gånger. Det blir en tuff uppgift, men framförallt kommer det nog att bli en väldigt rolig matchserie.

Vad behöver ni se upp med? – De har väldigt många skickliga spelare så det är viktigt att vi ligger rätt i banan, att vi jobbar hårt med skridskoåkningen och håller i vårt fysiska spel. Vi ska vara fysiska och jobbiga att möta. Det blir nog härlig och underhållande hockey, spår Wallmark.

Till sist, lycka till med att bli målskytt i sex raka slutspelsmatcher. – Tusen tack!