Oscar Fantenberg: "Alltid kul att vara med när det avgörs"

31 mars 2016 13:45

Frölunda tog sig via 4-1 i matcher mot Djurgården till semifinal i SM-slutspelet. Där väntar Luleå, ett lag som klubben och backen Oscar Fantenberg de senaste åren fått en rivalitet till, då de stött på varandra otaliga gånger.


Frölunda tog den här säsongen sin tredje raka andraplats i SHL. Den skicklige backen Oscar Fantenberg gjorde sin andra säsong i klubben efter att värvats från HV71. Efter en godkänd första säsong har han i sin andra klivit fram och blivit en nyckelspelare hos göteborgarna.

– Förra året hade vi många duktiga spelare med Mikael Wikstrand och Erik Gustafsson och då hade jag inte samma roll i till exempel powerplay. Jag har fått spela en del powerplay trots att vår första uppställning är riktigt bra. Sedan spelade jag inte lika bra hockey förra året som jag gjort i år, säger han.

I slutspelet har han kanske lagt i ytterligare en växel och visat prov på framförallt fantastiskt försvarsspel. Under kvartsfinalerna mot Djurgården var Fantenberg Frölundas kanske mest framträdande back och imponerade inte bara i det defensiva spelet utan även i offensiven. Det gjorde att han fick ett stort förtroende av lagets tränarstab och 24-åringen var den spelare i laget med mest istid - närmare 23 minuter per match.

– Det var tufft och bra fart. En rolig serie att spela som jag tyckte att vi växte in i mer och mer. Från match två och tre började vi lita fullt ut på vårt spel och då tyckte jag att vi var bättre. Sedan har vi spetsspelare som kan avgöra matcher och det var till vår fördel att dem var där och avgjorde matcherna.

Är du nöjd med dina egna insatser i slutspelet hittills?

– Ja, det är klart att jag är nöjd. Det är alltid kul att känna att man presterar när det väl gäller. Jag tycker jag får mycket förtroende från tränarna och det spelar också in att man känner ett förtroende och får spela viktiga minuter, det är alltid kul att vara med när det avgörs. Jag tycker att jag har spelat bra och förjänat istiden.

Ytterligare en intressant faktor när det kommer till Fantenbergs spel under slutspelet är att han har börjat att skjuta betydligt mer. Under 43 matcher i SHL sköt 24-åringen 88 skott vilket i snitt är strax över två skott på mål per match. I slutspelet har han mer än dubblat det snittet med 22 skott på fem drabbningar.

– Det är en del tillfälligheter. Jag hade ju en match när jag sköt elva skott mot Djurgården och då höjs det ju. Sedan ska man inte jaga skott och bara spela offensivt. Först och främst ska jag försvara vårt mål och lägga fokus på det, men vi har pratat om att vi måste skjuta mer. Jag har fått höra från tränarna att även jag ska använda mitt skott mer då det skapar lägen till våra forwards. Jag tycker jag sköt mycket i början av säsongen, men sett till hela kanske inte tillräckligt mycket.

"Lång och tuff serie"

I och med segern mot Djurgården väntar nu nästa tuffa batalj för göteborgarna - nämligen Luleå Hockey. Lagen stötte på varandra i fjolårets kvartsfinaler och den matchserien var en riktigt tuff och grinig sådan. Det har följt med laget även in i den här säsongen. Frölunda kan dock glädja sig åt att klubben i fjol vände underläge 1-3 i matcher till 4-3 och avancemang. Även i årets SHL har Frölunda plusstatistik på norrbottningarna efter att ha segrat i tre av fyra möten.

– Det kommer att bli roliga matcher och har blivit en rivalitet mellan lagen. Det är som förr i tiden, tuffa bataljer. Luleå spelar på sitt sätt och vi på vårt. Det handlar om att lita på vårt sätt att spela som vi gjorde mot Djurgården, då tror jag vi tar det över sju matcher. Det gäller dock att vara mentalt redo för att det kommer bli en lång och tuff serie. Jag ser fram emot matcherna och jag tror resten av laget gör det med.

En intressant match i matchen mellan lagen kan vara målvaktsduellen mellan Frölundas Lars Johansson och Luleås Joel Lassinantti. Göteborgarnas burväktare har varit slutspelet allra bästa hittills med en räddningsprocent på 94,33, att jämföra med Lassinanttis 93,08. Fantenberg berättar att en stor del av hans och lagets starka säsong beror på Johanssons fina målvaktsspel.

– Det är klart att det är lättare att prestera när man har en storspelande målvakt bakom sig. Du litar på att han tar pucken så kan du fokusera på spelarna. Det är klart att det underlättar för oss när vi vet att han är i grym form. Vi försöker hjälpa han och han oss, det är ge och ta och det är skönt att vi har honom.