HV71:s målvaktstränare: "En konstruktiv konkurrenssituation"

7 november 2014 09:40

När ungefär en tredjedel av SHL 2014/2015 är spelad kan vi konstatera att HV71:s målvakter Gustaf Wesslau och Erik Ersberg lyckats fantastiskt bra så här långt. Bakom dem står William Rahm som njuter av tillvaron som målvaktstränare för den just nu hetaste burväktarduon i SHL.


SHL 2014/2015 har kommit fram till det första uppehållet. 18 omgångar är spelade och det passar därför bra med ett nedslag i målvaktsstatistiken så här långt.

Gustaf Wesslau har haft en riktigt stark höst och har varit en starkt bidragande orsak till att HV71 återfinns i toppskiktet av tabellen. Den rutinerade burväktaren hade ett tufft fjolår då hela HV71 gick betydligt sämre än i år. Nu återfinns smålänningarna på en fin tredje plats i tabellen efter 18 omgångar och Wesslau själv på första plats gällande räddningsprocent.

Jönköpingslagets målvaktstränare William Rahm är inne på sitt tredje år i klubben.

– Visst är det kul och alla vill vinna. Det är mycket hårt jobb och slit som bäddat för framgångarna. Dessutom är det en hel stab av människor som ligger bakom, säger han till SHL.se.

"Som kollegor är de fantastiska att jobba med"

Även Erik Ersberg har fått en hel del förtroende i HV71:s mål av ledarstaben. Han har åtta matcher med speltid, 1.58 i snitt i insläppta mål och 92.90 i räddningsprocent. Anledningen till att han inte finns med i topplistorna är att han spelat strax under 40 procent av lagets totala speltid, vilket är gränsen för att vara med och konkurrera.

Det saknas ungefär en periods speltid för att han skulle finnas med i listorna och således slå sig in strax bakom Wesslau i räddningsprocent. Ett gott kvitto på att träningen fungerar och att det är harmoni hos HV71:s målvaktstränare Rahm.

Fokuserad Erik Ersberg. Foto: Peter Skaugvold, Bildbyrån

– Upplägget av matchningen har alltid varit densamma, nämligen att prestationen styr vem som står, menar han och berättar att samspelet mellan målvakterna och utespelarna fungerat fantastiskt hittills:

– Man kan säga att det finns flera aspekter i samarbetet där forwards ska täcka skottlinjen för motståndaren och backarna ska hålla undan spelare och klubbor framför målet. Funkar allt det så ser målvakten pucken trots att vi försöker befinna oss i skottlinjen.

Att HV71 den här säsongen har inlett betydligt bättre än förra säsongen har såklart målvakterna stor del i samtidigt som de goda resultaten också påverkar positivt mentalt och bygger ett starkt psyke för framtiden.

– Gustaf och Erik är konkurrenter om samma position men de tävlar och stöttar varandra på ett otroligt sätt. Som kollegor är de klockrena att jobba med och de har en väldigt konstruktiv konkurrenssituation, berättar Rahm.

Mer noterbart från målvaktsstatistiken

  • Vi kan konstatera att Leksands målvakt Oscar Alsenfelt fortsätter att ha en hel del att göra. Förra säsongen gjorde han flest räddningar av samtliga målvakter och den trenden håller i sig även nu.

  • Linus Fernström har varit riktigt stabil i frölundakassen så här långt. Han kan stoltsera med det lägsta snittet över insläppta mål per 60 spelade minuter av alla målvakterna i SHL.

  • Linköpings David Rautio har hållit nollan flest gånger, 4 stycken.

  • Skellefteås Markus Svensson har flest segrar med 10 stycken.

  • Markus Svensson har även stått längst av alla med 940 minuter och 15 sekunder.

  • Brynäs Bernhard Starkbaum har haft flest matcher med istid, 17 matcher av 18 möjliga.