SHL-REKORDET: "VIKTIGT ATT INTE VÄNTA PÅ DET PERFEKTA LÄGET"

4 oktober 2022 13:00

Den 20 september blev Joakim Lindström historisk. Han klev då upp som den meste poänggöraren i Skellefteå AIK genom tiderna. Även om individuell statistik inte intresserar 38-åringen finns det fler rekord inom räckhåll.


För de flesta är Joakim Lindström synonym med Skellefteå AIK och en symbol för klubbens framgångar under 2010-talet. Inte minst i powerplay har han och radarpartnern Oscar Möller gäckat SHL-försvar under lång tid. Men debuten i dåvarande Elitserien kom faktiskt i Modo 2001.

– Jag fick debutera i en match borta mot Leksand, och var med matchen efter borta mot Luleå också, berättar Joakim Lindström.

– Jag minns inte om det var i första bytet, men tidigt i den matchen gjorde jag i alla fall mitt första mål i Elitserien. Jag fick en passning av Anders Söderberg, kom mellan deras backar och lyckades lägga in den på backhand.

Joakim Lindström hade just fyllt 17 år och varken han eller någon annan kunde nog ana vilken inverkan han skulle komma att få på Sveriges högsta serie i ishockey de kommande decennierna. Att det skulle bli en poängspelare av Joakim Lindström var kanske däremot inget som förvånade de som hade följt honom som ungdomsspelare.

– Ända sedan jag började spela har jag tyckt att det varit kul att försöka sätta mig i chanser för att göra mål och skapa offensiva situationer. Att utveckla det har också varit nånting jag alltid haft som målsättning att bli bättre på, och är det än idag, berättar Joakim.

– När jag var yngre tittade jag bland annat på Markus Näslund, som jag även hade förmånen att få träna med några somrar. En sak jag jobbat mycket med genom åren är att kunna komma till snabba avslut och få pucken på mål även i trängda lägen. I dagens hockey med väldigt tight försvarsspel är det otroligt viktigt att inte vänta på det perfekta läget.

Skador störde karriären

Efter debuten 2001 tog Joakim Lindström en ordinarie plats i Modo och imponerade inte minst i slutspelet 2002, där Modo gick till SM-final (där man förlorade mot Färjestad). Framtiden såg ljus ut, men den skulle komma att grumlas av återkommande skadeproblem.

– Jag hade två väldigt skadedrabbade år med operationer och helt utan flyt i mitt hockeyspel, konstaterar Joakim. När jag kom tillbaka hade jag i princip missat två års spel, men valde efter säsongen 2004/05 att åka över till Nordamerika.

– Där hade jag två bra år i farmarligan och utvecklades mycket. Jag fick prova på spel i NHL och efter några år där borta gjorde jag en säsong i ryska KHL. Det gjorde att jag samlade på mig mycket erfarenhet och fick ett bra självförtroende.

Det märktes också när Joakim Lindström återvände till svensk hockey och moderklubben Skellefteå AIK säsongen 2010/11. Det blev totalt 60 poäng i grundserien och ytterligare elva i slutspelet.

– Jag kände mig hel och fräsch, var bra tränad men blev också satt i situationer för att lyckas, pekar Joakim på som anledningar till framgången. Jag fick mycket speltid och hade bra kedjekamrater i kombination med en hög tro på mig själv.

Hittade ”Lindströmpositionen” i PP

Några mycket framgångsrika år för Skellefteå AIK som förening följde, och Joakim Lindström hittade sin signaturposition vid toppen av högra tekningscirkeln i powerplay.

– I början var vårt powerplay ganska fritt, och vi spelare på isen fick styra ganska mycket, berättar Joakim. Nu på senare tid och även sedan Robban (Ohlsson) kommit in som tränare pratar vi mer detaljer och är mer noggranna. Det krävs ju bättre försvarsspelet blir.

En som varit högst delaktig i många av Joakim Lindströms powerplaymål – eller ja, SHL-mål över huvud taget – är Oscar Möller. Tillsammans jagar duon en plats bland topp fem av SHL:s bästa radarpar någonsin. De har spelat fram varandra till totalt 58 mål, fyra färre än Jörgen Jönsson och Pelle Prestberg (och ytterligare ett färre än Thomas Rundqvist och Håkan Loob).

– Oscar har en väldigt stor del i mina framgångar, konstaterar Joakim. Vi är väldigt bra kompisar utanför isen vilket gör det extra kul att spela ihop. Man känner ganska fort om man har kemi med någon, och det har vi haft i många år. Han är en duktig spelare.

Alla tiders bästa poänggörare i SAIK

En titt i SHL:s rekordböcker ger vid handen att Joakim Lindström ligger topp tio i flera kategorier. Förutom i kategorin bästa radarpar (med Oscar Möller, som ovan nämnts) är han på sjätte plats i bästa plus/minus (från 2006 och framåt), sjua vad gäller flest assist genom alla tider och åtta i SHL:s totala poängliga. Men vill du ha några exakta siffror är Joakim Lindström själv fel person att fråga.

– Jag tror att jag ligger på höga 400 i poäng i alla fall, säger han och skrattar lite. Annars kollar jag inte så mycket på statistik, det är nåt som säkert kommer vara kul att se tillbaka på efter karriären.

Ett rekord som var svårt till och med för Joakim Lindström att undgå var dock när han den 20 september borta mot Linköping satte 6–2, hans 466:e poäng i Skellefteå AIK vilket gjorde att han passerade tidigare rekordhållaren Pär Mikaelsson och blev bäst i klubbens historia.

– Det var så klart kul, det var roligt att jubla med grabbarna och vi hade kul på bänken efteråt, berättar Joakim. Samtidigt är det också lite skönt att få det överstökat när man vet att det är nära.

– I matchen efteråt hade klubben en liten ceremoni för mig och då fick jag en present av Pär Mikaelsson. Det var kul att träffa honom och byta några ord med honom. Han är en väldigt bra kille och var bara glad för min skull, säger Joakim.

Nya rekord inom räckhåll

Det var långt in på sommaren oklart om det där rekordet skulle slås, med tanke på att Joakim Lindström skrev på för en ny säsong i Skellefteå AIK först den 12 augusti.

– Jag ville försäkra mig om att jag hade den mentala kraften och energin för att kunna förbereda mig på bästa sätt för en ny SHL-säsong, anger Joakim som anledning till att beslutet dröjde.

– Ska jag spela vill jag göra det på en nivå jag tycker är bra och kunna ge allt, vilket jag känner nu att jag kan.

– Vi har bra kvalitet i laget och är en tight grupp som vill framåt hela tiden. För egen del vill jag bidra till lagets framgång, och se till att själv bli bättre varje dag, avslutar Joakim.

Och vem vet, kanske toppar Joakim Lindström fler rekordlistor när det är dags att summera karriären. Oavsett om han själv håller reda på det eller ej.