Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

27 september 2021 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Djurgården värvat Peter Holland och Frölundas talangfulle back Simon Edvinsson har skrivit a-lagskontrakt.


Djurgården värvar NHL-meriterad center

30-årige Peter Holland är Djurgårdens senaste nyförvärv. Det är en center som har fina meriter. Exempelvis har han noterats för 266 NHL-matcher. Som mest har han gjort 27 poäng under en NHL-säsong (2015/16 med Toronto Maple Leafs). Utöver Maple Leafs har han representerat Anaheim Duck, Arizona Coyotes samt New York Rangers i världens bästa hockeyliga. Det två senaste säsongerna har han tillhört Avtomobilist Yekaterinburg i KHL. Där har han gjort 79 poäng på 119 matcher.

– Med tanke på Jacob Josefsons skada känns det mycket bra att kunna addera en erfaren och spelskicklig center till vårt lagbygge. Matt Lorito har hittills spelat center i inledningen av SHL, men hans ordinarie position är som bekant ytterforward. Peter har en bred erfarenhet av spel på högsta internationella nivå i NHL och KHL och vi känner oss trygga i att han ska kunna acklimatisera sitt spel till SHL relativt snabbt som en av våra två toppcentrar, säger Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson till klubbens hemsida.

Kontraktet är skrivet över kommande säsong.

– Om inget oförutsett inträffar räknar vi med att Peter ska vara spelklar till matchen mot Rögle den 7:e oktober, säger Joakim Eriksson.

A-lagskontrakt för Edvinsson

Simon Edvinsson, 18, debuterade i SHL förra säsongen. Totalt blev det tio framträdanden i högstaligan för Frölundabacken. Den här säsongen har han gjort tre assist på fem matcher och eftersom han har kommit upp i 100 minuter i SHL har han skrivit på sitt första a-lagskontrakt.

– Underbart. Det har ju alltid varit ett mål. Sjukt roligt med den belöningen, att bara få vara med i A-laget är ju den dröm, säger han till klubbens hemsida.

Edvinsson draftades som nummer sex i sommarens draft av Detroit Red Wings, men innan han åker över till Nordamerika är det SHL som gäller. Hans kontrakt med Frölunda gäller till 2023.

– Simon har inlett säsongen på otroligt hög nivå. Att han spelat till sig ett rookiekontrakt är synnerligen välförtjänt och han kommer att ta ytterligare steg framöver, säger sportchefen Fredrik Sjöström.

Duo lämnar SHL för spel utomlands

Backen Anton Karlsson tillhörde både HV71 och Linköping förra säsongen. Totalt har 28-åringen gjort 290 SHL-matcher, men nu lämnar han Sverige för spel i Vienna Capitals.

Även Matt Puempel har gjort klart med en ny klubbadress. Förra året gjorde kanadensaren fem poäng på 15 SHL-matcher för Malmö Redhawks. Den här säsongen kommer han att spela i tyska Augsburger Panther.

Två spelare lånas ut till HockeyAllsvenskan

20-årige Oscar Lawner debuterade i SHL med Färjestad 2018/19. Totalt har det blivit 43 SHL-matcher för forwarden, men med tanke på konkurrensen i Färjestads trupp har det blivit lite speltid den här säsongen. Därför lånas Lawner nu ut till BIK Karlskoga.

– Nu är det väldigt trångt i laget då vi - peppar peppar - har alla friska, och det blir inte så mycket speltid hos oss. Det känns därför fint att vi kan låna ut Oscar till BIK Karlskoga. I den åldern behöver man spela och spela mycket, annars är det svårt att ta nästa steg i sin utveckling. Vi har möjlighet att kalla tillbaka honom om vi skulle få långvariga skador bland våra forwards, men för kortare frånvaro så finns det juniorer som kan hoppa in och täcka upp. Det viktigaste nu är att Oscar får spela, säger Färjestads GM Peter Jakobsson till klubbens hemsda.

Även Malmös Eric Engstrand kommer att spela en del i allsvenskan framöver. Han har nämligen registrerats för spel i Troja/Ljungby.

– Eric behöver speltid och det här är en jättebra lösning, där han kan kliva in och hjälpa Troja samtidigt som han själv får en större roll. För Erics fortsatta utveckling passar det här perfekt, säger Malmö Redhawks sportchef Patrik Sylvegård till klubbens hemsida.

I och med att Engstrand är dubbelregistrerad kan han flytta fram och tillbaka mellan klubbarna från en dag till en annan.