Starkt boxplay nyckeln till Skellefteås seger

12 februari 2019 21:25
HV71:s Mattias Tedenby försöker överlista Skellefteås Mantas Armalis från nära håll. Tätt bakom följs han upp av Filip Berglund.
#HV71SKE

Trots två matchstraff och en rad stora möjligheter mot Mantas Armalis kunde Skellefteå AIK återigen segra borta i Kinnarps Arena. Med sin glödheta burväktare plockade västerbottningarna full pott mot HV71 och vann med samma siffror som när laget gästade Småland i januari.

Det var HV71 för hela slanten i stora delar av den inledande perioden. I framförallt lagets powerplayspel haglade chanserna mot Mantas Armalis kasse - men trots det var det gästerna som skulle sätta sig i förarsätet. När Kristofer Berglund visades ut utnyttjade Skellefteå sitt numerära överläge och gjorde - med sitt första skott för perioden - 0-1 genom Emil Djuse.

– Vi vet att HV kommer ut jäkligt hårt och jag tycker inte riktigt att vi är redo. De har alldeles för långa anfall och mycket tid i anfallszon. Mer skridskoåkning och mer kraft i närkamperna - det är mycket som vi kan förbättra, sade målskytten Emil Djuse i C More i pausen.

HV71 klev ut starkt även i den andra, med framförallt Simon Önerud i spetsen. Kaptenen var ständigt aktiv i hemmalagets offensiv, men knappt halvvägs in i perioden hade det istället kunnat ha blivit 0-2 för Skellefteå. Jimmie Ericsson fick helt öppet mål i slottet men lyckades inte få träff på pucken - och istället skulle hemmalaget till slut får utdelning. Mattias Tedenby blev ren mot Armalis, som räddade det första läget, men på efterföljande retur forcerade Markus Ljungh fram och tryckte in kvitteringen.

– Sämre period från vår sida, helt klart. Det är slarvigt med puck nerifrån, det går för sakta och vi gör det lite för svårt. Vi måste helt klart bli bättre, sade målskytten Markus Ljungh tlll C More.

"Lyckas rida ut vågen"

Den tredje perioden blev en lång boxplayhistoria för gästande Skellefteå. Först fick Fredrik Lindgren ett matchstraff efter en boarding på Markus Ljungh - och trots flera fina möjligheter för HV71 fick smålänningarna ingen utdelning. Istället förkortades det numerära överläget när Mattias Tedenby visades ut och då skulle istället Skellefteå utöka. Bud Holloway stod för förarbetet när han serverade Joakim Lindström som satte 1-2-pucken bakom en överspelad Jonas Gunnarsson. 1-2 blev 1-3 när Tim Söderlund revs ner i ett friläge och gästerna fick straff - en straff som Albin Eriksson satte distinkt.

Med mindre än fem minuter kvar kom nästa matchstraff för bortalaget. Denna gång var det Andreas Wingerli som tacklade Tedenby bakifrån - och HV hade ännu ett ypperligt läge att komma tillbaka. Likt under det första femminutersöverläget förkortades övertaget när Önerud visades ut och hemmalaget gjorde sin kamp om upphämtning svårare. Skellefteå kunde till slut hålla undan och vinna med samma siffror som i januari - och därmed också bryta HV71:s trend på fem raka segrar.

– Jag tycker att vi vinner på att vi spelar så pass bra i boxen. HV gör också ett bra jobb framför mål, vilket gör att jag får dålig sikt på skotten och får blockera farliga styrningar. Men vi lyckades alltid rida ut vågen, sade matchvinnaren Mantas Armalis till C More.