VECKANS SHL – NYHETERNA FRÅN DEN GÅNGNA VECKAN

13 februari 2023 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Peter Cehlárik återvänt till Leksand, Linus Högberg har skrivit på för Skellefteå och Joel Lundqvist har meddelat att han slutar efter säsongen.


Cehlárik tillbaka i Leksand

Peter Cehlárik gjorde succé i Leksand säsongen 2020/21 när han stod för 40 poöng (20+20) på 45 matcher. Därefter blev det en säsong i Ryssland och den här säsongen har han tillhört EV Zug (24 poäng på 38 matcher). Men nu har Cehlárik, som har 40 NHL-matcher på meritlistan, skrivit på ett kontrakt som gäller till våren 2026 med Leksand.

– Äntligen fick vi till en lösning med Peter. Han var högt upp på vår lista ifjol, men då fanns det detaljer som vi inte kunde lösa. Nu kommer Peter tillhöra oss den här säsongen samt ytterligare tre år till vilket känns väldigt spännande. I Peter får vi en forward som vi känner sedan tidigare. Han är i en väldigt bra ålder och jobbar hårt över hela banan, säger Leksands GM Thomas Johansson till klubbens hemsida.

Back till Skellefteå

Linus Högberg är tillbaka i SHL, men han kommer inte att spela med Växjö, som han tillhörde mellan 2014 och 2020. I stället har den 24-årige backen skrivit kontrakt med Skellefteå för resten av säsongen.

– Känns kul att göra klart med Linus Han har bra erfarenheter från några år i Nordamerika. När vi tar in en spelare så här sent på säsongen så känns det bra att han kommer med erfarenhet från SM-slutspelet. Han kommer att göra vår backsida både bättre och bredare, säger Skellefteås GM Erik Forssell till klubbens hemsida.

Linus Högberg vann SM-guld med Lakers 2018 och samma säsong var han med och tog JVM-silver. De tre senaste säsongerna har han tillhört Philadelphia Flyers. Han har noterats för fem NHL-matcher och 103 AHL-matcher.

Joel Lundqvist avslutar karriären – efter säsongen

Joel Lundqvist debuterade i SHL säsongen 2000/01 och därefter har han gjort 905 SHL-matcher, men den här säsongen blir Frölundaikonens sista. Det gick 40-åringen ut med tidigare i veckan.

– Jag älskar fortfarande att tävla och spela hockey, men har sedan november förra året funderat på om jag skall fortsätta spela eller inte. Det har varit mycket tankar och känslor att hantera, men jag har landat i att det här blir min sista säsong. Jag vet vad som krävs på och utanför isen, i min roll, och jag känner mig klar, säger Joel Lundqvist till Frölundas hemsida.

Under sina 20 säsonger i klubben har Joel Lundqvist satt alla rekord som går att sätta: flest matcher, flest poäng, flest mål, flest assist och flest utvisningsminuter. På meritlistsan finns även fyra SM-guld, fyra CHL-titlar samt tre VM-guld.

– Jag är oerhört taggad inför resten av säsongen, den sista och viktigaste delen. Att få vinna är det självklara målet, samtidigt som jag vill njuta av att få representera Frölunda med allt vad det innebär. För mig är det fullt fokus på här och nu innan det är dags att blicka mot ett nytt kapitel i livet, säger Lundqvist.

HV71 lånar från SaiPa

Kalle Maalahti, 31, kommer att avsluta säsongen i HV71. Den vänsterfattade backen tillhör finska SaiPa, men lånas nu in av Jönköpingsklubben.

– Vi behöver säkra upp backsidan inför avslutningen av säsongen där vi för tillfället har sju backar att tillgå samt Niklas Hjalmarsson på skadelistan. I Kalle får vi en duktig allroundback som är van att spela mycket och ta stort ansvar i sitt klubblag, säger HV71:s sportchef Kent Norberg till klubbens hemsida

Maalahti debuterade i den finska högstaligan 2010/11 och har totalt gjort 487 Liigamatcher. De allra flesta har han gjort i moderklubben SaiPa och det här blir första gången han spelar i en klubb utanför Finland. Förra säsongen noterades Maalahti för sju landskamper.

Rögle stärker backsidan

Precis som HV71 har Rögle plockat in en finsk back. Ängelholmslaget är överens med Valtteri Viljanen, 28, om ett kontrakt resten av säsongen. Viljanen har spelat hela sin karriär i Finland. Han kommer närmast från Sport där han var assisterande lagkapten den här säsongen. På 48 matcher har han noterats för tolv poäng.

– Valtteri är en erfaren högerskjutande back med bra offensiva instinkter och en tävlingsinstinkt som kommer förstärka oss på backsidan. Vi ser fram emot att välkomna honom till vår grupp väldigt snart, säger Rögles sportchef Chris Abbott till klubbens hemsida.

Tre spelare lämnar SHL

David Rautio och Timrå går skilda vägar. Den 37-årige målvakten, som har stått fem matcher den här säsongen, fortsätter karriären i schweiziska SCL Tigers.

Leksand värvade Peter Cehlárik från EV Zug. I motsatt riktning går Carter Camper. Amerikanen har gjort 121 poäng på 137 SHL-matcher med Leksand spelar resten av säsongen i det schweiziska topplaget.

Även Tomi Karhunen flyttar till Schweiz. Den finske målvakten kom till Brynäs tidigare den här säsongen. Det blev sex matcher i Gävlelaget, men nu går flyttlasset till SC Bern.

Dessutom är det klart var Andreas Borgman spelar nästa säsong. Frölunda gick nyligen ut med att backen inte blir kvar efter den här säsongen och nu vet vi att han kommer att spela i Fribourg-Gottéron i Schweiz.

Fem kontraktsförlängningar

Växjö har förlängt med tre spelare: Målvakten Adam Åhman samt Dan Sexton och Ludvig Nilsson. Åhman, som gör sin andra säsong i Lakers, blir kvar i Växjö till 2026. Sexton, med nio KHL-säsonger i ryggen, står noterad för 24 poäng den här säsongen och nu är han och Lakers överens om ett nytt ettårskontrakt. Ludvig Nilsson kom till Växjö 2019 och har varit med och vunnit ett SM-guld. 28-åringen har skrivit på ett nytt tvåårskontrakt.

Alexander Ljungkrantz, 21, och Brynäs är överens om ett nytt kontrakt. Ljungkrantz stannar i Gävleklubben till våren 2025.

Backen Niklas Nilsson, 19, spelade fem SHL-matcher med Örebro förra säsongen. Den här säsongen har det blivit 18 matcher i a-laget och nu har han belönats med ett rookiekontrakt över säsongen 2023/24.

– Först och främst är vi jätteglada för Niklas skull, han har verkligen gjort sig förtjänt av kontraktet. Niklas är från Guldsmedshyttan och det är alltid lite extra kul när en spelare från närområden tar sig upp i A-laget, säger Örebros GM Stefan Bengtzén till klubbens hemsida.