Experterna: Så slutar semifinalerna

14 april 2022 10:00
SHL-slutsplet

Semifinalspelet drar igång i morgon och det är högintressanta serier vi har framför oss. Vi ringde upp Håkan Loob, expert på SVT, samt SportExpressens Johanna Dahlén för att höra vad de tror om semifinalerna.


Rögle-Färjestad

Håkan Loobs tips: 4-2 i matcher till Färjestad
”Färjestad har fått fart på det mesta just nu. De är inne i en bra trend och jag tror att de vinner med 4-2 i matcher, men då är jag lite partisk också, haha. Framförallt har det hårda jobbet blivit effektivt. Dominik Furch spelar jättebra i målet. Färjestad har blivit en lagmaskin, och oftast är det ett fungerade lagspel som gör att man går långt i ett slutspel. Att ingen faller ur ramen och att alla strävar mot samma mål. Färjestad har lyckats med det.”

Vad säger du om Rögle som fick spela sju matcher mot Oskarshamn?

– De fick ett större hinder än vad de kanske trodde på förhand i Oskarshamn. Att ha klarat av det stärker dem naturligtvis. Det hade inte varit speciellt roligt för dem att åka ur redan i kvartsfinal som seriesegrare. Nu har de kommit förbi det och kommer in i den här serien med en positiv känsla. Men de har haft lite bekymmer med skador. Sedan har det varit lite sådär på målvaktssidan. Det var väl tänkt att Rifalk skulle stå, men sedan kom Calle Clang in och har gjort det jättebra. Nu är det upp till bevis. Givetvis går det inte att räkna bort Rögle, men ser man till trenden tycker jag det talar lite mer för Färjestad.

Johanna Dahléns tips: 4-2 i matcher Färjestad
”Jag tror inte att det är många som vill möta Färjestad just nu, dels sättet de spelar på och dels hur de hanterade Skellefteå, som är ett väldigt skickligt lag. Rögle är lite likt Skellefteå, även om Rögle har lite mer styrka. Jag tror att det blir en spännande matchserie, men om Färjestad fortsätter på samma spår och håller sig ifrån de onödiga utvisningarna tror jag att de tar hem det.

Är det någon i Färjestad som du har imponerats extra av under slutspelet?

– Om jag får nämna två säger jag Theodor Lennström och Gustav Rydahl. Theodor Lennström var bra senast han var i SHL, men nu är han på en ny nivå. Gustav Rydahl sticker också ut. Han är som en slutspelsspelare ska vara. Han är irriterande att möta och levererar offensivt.

Vad ser du som kan tala till Rögles fördel?

– Att det är ett extremt skickligt lag. Starkt av dem att ändå lyckas vända mot Oskarshamn. Rögle har många spelare som kan kliva fram och just deras skicklighet ser jag som deras största styrka.

Luleå-Frölunda

Håkan Loobs tips: 4-2 i matcher till Luleå
”Luleå är en lagmaskin och de maler bara på. Luleå har en förmåga att vinna de jämna matcherna, och det är något som de har gjort över tid, inte bara den här säsongen. De vinner ofta med 2-1 och 3-2 och det är viktigt att ha den förmågan i ett slutspel. Luleå har två bra målvakter. Efter att (Jesper) Wallstedt blev skadad tidigare har (Joel) Lassinantti klivit fram och gjort det jättebra. Luleå blir en jättesvår nöt att knäcka för Frölunda och jag tror inte att de klarar av det.

Ser du något som talar för Frölunda?

– Att de gick förbi Växjö med 4-0 i matcher och det stärkte deras självförtroende. De har haft en halvknackig vår och har allt att vinna. Båda de här serierna blir jättejämna, men jag tror på Luleå och Färjestad.

En match i matchen blir den mellan poängkungarna Linus Omark och Ryan Lasch. Vem håller du högre av dem?

– De är lite skilda spelare även om båda producerar poäng. Omark är mer komplett, både framåt och bakåt. Lasch är en otrolig spets, framförallt i powerplay. Där är Lasch nyckeln till det mesta, även om Frölundas powerplay inte var jättebra mot Växjö. Omark har varit extremt bra de senaste månaderna och han drar med sig hela den kedja med Tyrväinen och Andreasson. Det blir en bra kamp. Publiken älskar sådana spelare, som i ett lagspel kan göra det lilla extra och visa sig på styva linan.

Johanna Dahléns tips 4-3 i matcher till Luleå
”Nu har jag sagt från första början att Luleå vinner SM-guld och jag ser ingen anledning att ändra på det. Det säger jag inte bara för att man ska stå fast vid det man gör, för jag är en kappvändare, haha. Jag tycker att Luleå har ett lag som kan vinna SM-guld. De är starka på alla positioner. Luleå har gjort sig känt som ett defensivt bra lag. Vilket de fortsatt är, men de är väldigt bra offensivt nu också och har killar som kan bryta mönster. Frölunda kommer med bra självförtroende efter 4-0 i matcher mot Växjö, men jag tror ändå på Luleå. Jag tror det att det kommer att vara en matchserie där det blir mycket känslor. Den blir rolig att följa.

Du får samma fråga som Håkan Loob. En match i matchen blir den mellan poängkungarna Linus Omark och Ryan Lasch. Vem håller du högre av dem?

– Nej, men vad är det här för fråga? Det är ju omöjligt att svara på. Båda två är riktiga passningsgenier som spelare älskar att spela med och som är extremt viktiga för sina lag. Jag måste alltså välja? Då säger jag Linus Omark. Jag håller honom snäppet högre.