40 ögonblick: Leksands poängrekord i återkomsten

15 mars 2015 13:59

Säsongen 2013/2014 var Leksand tillbaka i hockeyns finrum med dunder och brak och gjorde en säsong som gav eko i hockeysverige. Detta är ett av alla 40 minnesvärda ögonblick som SHL.se kommer att uppmärksamma under säsongen med anledning av att det är den 40:e säsongen som spelas i SHL.

Till säsongen 2012/2013 satsade Leksand hårt för att en gång för alla ta klivet upp i SHL. Laget vann HockeyAllsvenskan efter att ha vunnit 31 matcher och gick in i kvalspelet som klar favorit.

Laget var ungt och hungrigt med talangfulla spelare som Filip Forsberg, Jacob de la Rose och Fredrik Händemark kryddat med rutinerade kuggar i Johan Ryno, Pelle Prestberg och Mattias Timander. Dessutom hade laget två riktigt starka målvakter i Erik Hanses och Oscar Alsenfelt.

Dagen alla väntat på

Dagen var kommen. Den 30 mars 2013 skulle bli dagen alla leksandssupportrar hungrat efter så länge - de visste dock inte om det ännu.

16.00 skulle pucken släppas i Tegera Arena mot Rögle BK och köerna ringlade sig långa flera timmar före nedsläpp runt om arenan. Inför matchen var förutsättningarna enkla - tre poäng och avancemanget var klart.

7650 personer hade fyllt arenan till sitt absoluta maximum, men hade arenan varit dubbelt så stor hade det inte varit några problem att fylla den då heller.

Matchen i sig började riktigt bra för hemmalaget och Pelle Prestberg gav Leksand ledningen efter 5:37 i den första perioden. Bara dryga minuten senare kom även 2-0 till hemmalaget och jublet nådde nya höjder inne i Tegera Arena. Dock skulle oron tillta när Viktor Lindgren i Rögle reducerade direkt i inledningen på den andra perioden - ett resultat som stod sig perioden ut.

Den tredje perioden var bara en minut och 39 sekunder gammal när Tobias Forsberg styrde in pucken bakom Jonas Fransson. Jublet visste inga gränser och hela Tegera Arena kokade, de sista fem minuterna var ett enda stort inferno inuti arenan och supportrarna hoppade fram till slutsignalen ljöd. De sista tio sekunderna av matchen började leksandsspelarna på isen att jubla och när sirenen ljöd exploderade allt i ett blått och vitt hav.

– Det går inte förklara vilka känslor jag har… äntligen. Vi har gjort så många försök och det gick åt skogen, men nu äntligen är vi tillbaka. Det har varit tufft, men jag har aldrig tvivlat, sa en gråtande Jens Bergenström efter slutsignalen.

Målrekord av Hersley

Inför säsongen 2013/2014 var Leksand efter sju år i HockeyAllsvenskan tillbaka i SHL. Äntligen hade Dalarna ett lag i ishockeyns finrum igen.

Inför säsongen hade laget tappat tunga pjäser i Michael Raffl, Pelle Prestberg och Mattias Timander. Dock gjorde laget flera smarta värvningar i Fabian Brunnström från Frölunda, Mikael Johansson från Färjestad och Jens Jakobs från Luleå Hockey.

Utöver det behöll laget flera viktiga spelare i Patrik Hersley, Kevin Kapstad och Johan Ryno. Det skulle visa sig att klubbledningen i Leksand lyckats bygga ett riktigt slagkraftigt lag för SHL.

Mikael Johansson blev den poängsspelare han värvades för och stod för 39 poäng, vilket räckte till en trettonde plats i SHL:s poängliga 2013/2014. Patrik Hersley slog Jan Hukkos rekord för antalet mål från en back under en säsong med sina 24 mål och Oscar Alsenfelt imponerade även i SHL och kom tvåa i målvaktsligan över räddningsprocent.

Poängrekordet

Allt detta ledde till att Leksand blev ett lag att räkna med under säsongen. För Leksands del spelade laget in hela 83 poäng och slog rekordet över antalet poäng för en nykomling. Växjö Lakers rekord på 77 poäng från två år tidigare hade blivit raderat med dunder och brak.

Den starka poängskörden ledde till en sjunde plats i SHL-tabellen och hela vägen till Play-In-spel mot HV71 om en plats i SM-slutspelets kvartsfinaler. Efter att ha förlorat den första matchen i Kinnarps Arena med 4-2 krävdes den en vinst i nästkommande match, i Tegera Arena, för att Leksand skulle ha en chans att gå vidare.

Leksand lyckades vinna med 2-1 och allt skulle avgöras inför ett fullsatt Tegera Arena dagen efter. Tyvärr för Leksands del räckte det inte hela vägen och en ny förlust med 4-2 var ett faktum.

Förlusten till trots, Leksands återtåg i SHL hade ett gett ett rejält eko i hockeysverige. Patrik Hersley slog målrekord för backar, klubben tog mest poäng av alla nykomlingar genom tiderna och laget lyckades nästan nå en kvartsfinal. En helt fantastisk bedrift av Dalarnas stolthet och klubben var med dunder och brak tillbaka i SHL och är en självklar del av 40 historiska ögonblick i SHL.