MÅNADENS SPELARE I NOVEMBER: LUKAS BENGTSSON

1 december 2022 15:00
Månadens spelare

Lukas Bengtsson är Månadens Spelare i november i SHL. Växjöbacken fick juryns röster och tilldelas nu Hejapriset av Svenska Spel. Vinstpengarna, 10 000 kronor, skänker han till Börje Salming ALS-stiftelse.


Varje månad hela säsongen kommer Månadens spelare i SHL att utses i samarbete med huvudsponsorn Svenska Spel. Vinnaren i november är Lukas Bengtsson, Växjö.

– Det känns såklart väldigt bra och roligt! Det betyder att man gör bra saker där ute på isen. Och det är något som man vill fortsätta bygga vidare på, säger Bengtsson.

Snart halvvägs genom säsongen. Hur ser du på din och lagets start på 22/23?

– Jag tycker att vi som grupp och lag har fått en fantastisk start på säsongen. Vi har kommit ihop väldigt bra och hittat vårt sätt att spela som varit väldigt stabilt. Vi är en härlig grupp som har otroligt kul tillsammans och det gäller att vi fortsätter som vi startat här. Det är en otroligt tuff serie där alla kan slå alla. Så det gäller att man är på tårna varje match. Personligen tycker jag också att jag har fått en bra start, sen vill man alltid mer och jag känner att jag hittat mitt spel ännu mer här på slutet. Ett spel som jag vill fortsätta spela och utveckla, säger Bengtsson.

Växjö är SHL:s bästa lag så här långt och de är serieledare delvis tack vare en stark november. Smålänningarna vann fem av sju matcher och det är inget snack om att Lukas Bengtsson har varit en nyckelfaktor till Lakers framgång. Den högerfattade backen har gjort poäng i fem av sju matcher den gånga månaden. Totalt noterades han för åtta poäng, fördelat på ett mål och sju assist, vilket var bäst av ligans samtliga backar under november. Faktum är att Timrås Emil Pettersson var den ende spelaren i SHL som gjorde fler poäng än Bengtsson under den gångna månaden. Ett ytterligare bevis på Bengtssons betydelse för Växjö är att han med sina åtta poäng var direkt inblandad i 35 procent av Växjös mål i november.

Bengtsson tilldelas nu Hejapriset av huvudsponsorn Svenska Spel. Vinstpengarna, 10 000 kronor, har Bengtsson valt att skänka till Börje Salming ALS-stiftelse.

– Jag har valt att skänka pengarna till Börje Salming ALS-stiftelse, för Börje hade en sådan stor påverkan på svenska hockey. Han är en sådan stor del i vår framgång på andra sidan och har banat väg för alla efter honom. Hur en människa/spelare med sådan passion kan utveckla sporten, det är en otroligt viktig lärdom för oss alla. Hur Börje var som person på isen men fram förallt utanför. Att vi är mån om alla runt om som gör det möjligt för oss att få hålla på med det vi älskar, säger Bengtsson.

Så röstade juryn

Lukas Bengtsson, Växjö, 19 poäng
Linus Söderström, Skellefteå, 17 poäng
Lars Johansson, Frölunda, 16 poäng
Anton Lander, Timrå, 14 poäng
Jiri Smejkal, Oskarshamn, 9 poäng

Vinnaren röstas fram av en jury som poängsätter de fem kandidaterna med 1-5, där 5 är bäst, dvs en siffra per kandidat. Kandidaten med den sammanlagt högsta röstsiffran vinner.

Juryn består av: Hans Abrahamsson (Sportbladet)
Johanna Dahlén (SportExpressen)
Mats Einarsson (Svenska Spel)
Johan Hemlin (SHL)
Måns Karlsson (Hockeysverige)

Mer om Månadens spelare hittar du här.