Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

4 juli 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har HV71 värvat en NHL-meriterad forward, Jesper Sellgren har återvänt till Luleå och Lukas Wernblom har skrivit på för Malmö Redhawks.


Bödker till HV71

HV71 fortsätter att rusta inför återkomsten i SHL. I veckan gjorde Jönköpingslaget klart med ett meriterat nyförvärv, nämligen Mikkel Bödker. Den 32-årige dansken har spelat över 700 NHL-matcher och representerat Danmark i sju VM samt ett OS. De två senaste säsongerna har han spelat i schweiziska HC Lugano. Kontraktet med HV71 gäller över kommande säsong.

– En väldigt skicklig spelare både med och utan puck. Han gillar att bygga sitt spel med sin fina skridskoåkning och kommer att passa in bra i vårt spel med mycket fart. Han är oerhört motiverad över att komma till HV71 och det ska bli spännande att se honom i SHL och i HV-tröjan, säger HV71:s sportchef Kent Norberg.

Wernblom klar för Malmö

Forwarden Lukas Wernblom, 21, kommer att spela i Malmö de två kommande säsongerna. Wernblom har de två senaste säsongerna tillhört Mora och har där svarat för 87 poäng på 99 allsvenska matcher. Han var inlånad till HV71 under säsongen 2020/21 och gjorde då tre SHL-matcher.

– I Lukas får vi in en ung och lovande spelare som visat prov på att han är en toppspelare i HockeyAllsvenskan, där han varit en producerande forward under sin tid i Mora. Jag har haft möjligheten att följa honom länge och jag känner också honom väl efter att ha haft honom som spelare under min tid i U18-landslaget, säger Malmös sportchef Björn Liljander.

Frölunda värvar från AHL

Anthony Greco. Där har ni Frölundas senaste värvning och med honom har Frölunda sin forwardsbestättning klar inför kommande säsosng. Greco är en 28-årig forward som den gångna säsongen gjorde 59 poäng på 66 matcher med Hartford Wolf Pack. Amerikanen har under karriären noterats för två NHL-matcher samt 360 matcher i AHL.

– Det är en snabb spelare, rajtare, med förmåga att hitta nätet. En bra sista pusselbit på forwardssidan, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

Kontraktet gäller för kommande säsong.

Sellgren återvänder till Luleå

Jesper Sellgren, 24, är tillbaka i Luleå. Han spelade i klubben mellan 2018 och 2020 och under båda sina säsonger i Norrbotten fick han chansen i landslaget. Därefter har det blivit en säsong i Frölunda samt en i AHL med Chicago Wolves. Nu har Sellgren skrivit på för tre säsonger med Luleå.

– Med Jesper Sellgren vet vi att vi får in en väldigt bra back i laget. En spelare som har utvecklats ytterligare sedan han senast var hos oss och som fortfarande har utrymme för att bli ännu bättre. Dessutom vet vi redan nu att han fungerar mycket väl i vårt sätt att spela, så det skall bli kul att se honom tillbaka i Norrbotten igen, säger Luleås GM Stefan Nilsson.

Luleå meddelade i veckan Antti Alamäki, 35, tar klivet upp som assisterande tränare i SHL-laget. Den gångna säsongen var han tränare i klubbens J20-lag, men nu tar han över efter Roger Kyrö, som är sjukskriven tills vidare.

– Vi fick ett oerhört tråkigt besked efter säsongen kring Roger Kyrö, att han drabbats av utmattningssyndrom. Något som vi stöttar honom med i hans rehabilitering, så att han i lugn och ro kan bli bra igen. Detta har gjort att vi rekryterat Antti Alamäki som ny assisterande tränare för vårt SHL-lag och att vi har skrivit ett tvåårskontrakt med honom som assisterande SHL-tränare, säger Stefan Nilsson.

Linköping plockar in back

Elias Sjöström, med Kållereds SK som moderklubb, är Linköpings senaste nyförvärv. Den 18-årige backen gick till Södertälje 2019. Under de tre senaste säsongerna har han spelat juniohockey i SSK. Den gångna säsongen blev det 35 poäng på 50 matcher med klubbens J20-lag. Nu lämnar Sjöström Södertälje för spel i Linköping.

– Vi ser fram emot att få jobba med Elias under de kommande åren. Han har kvaliteter som vi tycker är intressanta att få kolla på närmare på och jobba vidare med. Vi vet att vi kommer att ha spelare borta på landslag under säsongen, bland annat kommer Mattias Hävelid med största sannolikhet spela dubbla Junior-VM och då behöver vi vara numerärt starka över tid, säger Linköpings GM Niklas Persson till LHC:s hemsida.

Kontraktet gäller i två säsonger.

Flera spelare lämnar sina klubbar

Alexander Molldén, som den gångna säsongen tillhörde Malmö, är klar för spel i Mora IK.

Även Richard Gynge kommer spela i HockeyAllsvenskan kommande säsong. Han har skrivit på för AIK.

Philip Samuelsson byter IK Oskarshamn mot tyska Fischtown Pinguins.

Emil Molin och Brynäs går skilda vägar. Han flyttar i stället till Finland och KooKoo.

Målvakten Filip Larsson lämnar HV71 för Kristianstad.

Emil Forslund, som har spelat i Växjö de senaste säsongerna, är klar för Östersund, nykomling i HockeyAllsvenskan.