20 FRÅGOR MED CARL-JOHAN LERBY

27 januari 2023 11:00
20 frågor

Carl-Johan Lerby är näste spelare vi ska lära känna bättre med hjälp av 20 frågor. Här berättar Malmöbacken om frieriet i somras, när han hamnade på samma restaurang som Neymar samt att han var en större talang i fotboll, men valde hockey för att slippa kalla höstträningar.


1. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-spelare, vad hade du valt?

– Jag hade nog valt Oliver Lauridsen styrka. Han är ruggigt starkt. Han är som en jätte i Sagan om Ringen.

2. Vem är svårast att möta i SHL?

– Det finns många skickliga, men jag har mer strul med de som är stora och starka. Joel Lundqvist är bra på att täcka pucken exempelvis. Timashov i Brynäs är skicklig.

3. Om du inte hade varit hockeyspelare, vilket yrke hade du haft då?

– Först och främst hade jag fått plugga vidare för jag var inte så mycket i skolan under gymaniset, haha. Jag hade helst velat bli fotbollsproffs.

4. Hur talangfull var du i fotboll?

– Jag var faktiskt bättre i fotboll än i hockey när jag var yngre. Det var alltid en dröm att bli fotbollsproffs, men nu valde jag en annan väg. Det fungerade det också.

5. Varför valde du hockey?

– Jag kom in på Malmö FF:s akademi och skulle precis börja träna med Redhawks. Jag tror jag var 14 år ungefär. Pappa och jag satt vid köksbordet minns jag och då sa han att jag var tvungen att välja sport för att jag skulle inte hinna med båda. Då tyckte jag att hockey var skönare för att det alltid var inomhus. Då valde jag bort fotboll för att jag tyckte att det var så sjukt kallt att spela fotboll på höst och vinter.

6. Vädret fick avgöra ditt val alltså?

– Då tänkte jag tydligen så. Hade jag fått välja om hade jag nog faktiskt valt fotbollen. Jag älskar fotboll.

7. Kan det gräma dig att du inte valde fotboll?

– Nej. Hade jag inte lyckats med hockeyn kanske jag hade tänkt tillbaka och ångrat mig. Nu ångrar jag det inte alls. Men jag kan sakna fotbollen. På somrarna vill jag alltid spela fotboll och dra ihop ett gäng och spela lite.

8. Vad hade du för spelstil på fotbollsplanen?

– Antingen innermittfält eller vänsteryttern. Jag är vänsterfotad så ofta fick jag slå inlägg eller frisparkar.

9. Vem har känsligast respektive minst känsligast fötter i ert lag?

– Här får man inte säga fel, för det här är viktigt, haha. När vi spelar på sommarträningarna är det jag, Johan Olofsson och Christoffer Forsberg som har mest känsla. När vi spelar ihop är vi en farlig anfallstrio. Men vem är okänsligast? Oliver Lauridsen säger jag, bara för att han är så stor. Jag har inte sett honom spela så mycket, men det känns som att han skulle vara en mittback som mest bara rensar.

10. När har du varit som mest starstruck?

– När vi var i Barcelona på en lagresa efter en säsong. Vi hade VIP-bord på ett uteställe. Det var under tiden Messi och Neymar spelade i Barcelona. Neymar hade var där och han och hans kompisar hade sitt bort bredvid oss. När jag såg att det var Neymar som gick där med luvan uppdragen och med livvakter skrek jag till alla i laget. Neymar är en av mina favoriter och jag var helt lyrisk den kvällen. Jag hade inte fokus på någonting annat på hela kvällen. Jag kollade vad Neymar gjorde och vad han drack.

11. Var dina lagkamrater lika uppspelta?

– Nej, de brydde sig inte så mycket. Johan Olofsson älskar också Neymar. Det var jag och han som kollade in honom. De andra tyckte inte att det var så speciellt.

12. Vad var det senaste du googlade?

– Jag ska kolla. Jag hamnade på köket.se efter att att jag hade skrivit: ”Hur får man bacon som knaprigast?”.

13. Hur är du på matlagning?

– Bra skulle jag säga. När jag bodde själv var jag inte så förtjust i det. Då tänkte jag att det var lika dyrt att åka och handla mat och laga den som att beställa från Foodora. Men sedan jag kom hem från Kanada har jag börjat tycka att det är roligt att laga mat. Nu gör jag det gärna.

14. Vad äter du till frukost?

– Det varierar. Ibland är det mackor och en kaffe. Ibland är det fil med granola. Oftast blir det något lättare. Tidigare käkade jag alltid gröt, men det tröttnade jag på.

15. Vilket är ditt sämsta köp?

– Säkert bilen som jag köpte sommaren innan jag åkte över till Kanada. Då tänkte jag att jag skulle ha bilen över sommaren, men när jag sålde tillbaka den till bilfirman efter sommaren hade den sjunkit rätt mycket i värde.

16. Om du kunde återskapa en dag i ditt liv, vilken skulle det vara?

– Det är nog när jag friade till min tjej i Spanien i somras.

17. Hur gick det till?

– Vi var på Palma på semester. Vi hade vi bokat bort på La Perla, (Emilio) Ingrossos restuaruang. Det var inte så lätt att smuggla med ringen till restaurang, men det gick. Jag gick med handen i fickan hela vägen, hela taxiresan och min flickvän funderade nog på vad jag höll på med. Jag kände ingen på restaurangen, men jag ville att någon skulle filma. Jag pratade med hovmästaren, som var svensk. Jag sa till henne att när de hade dukat av förrätten skulle jag låtsas gå på toa och då var det dags. De hade förberett champagne och lite sådant, och sedan stod de och filmade mig från två olika vinklar. Då satt min gumma med telefonen såklart. Jag sa till henne att hon var tvungen att lägga ner telefonen och hon frågade varför hon var tvungen att göra det, haha. Sedan gick jag ner på knä och som tur var sa hon ja. Då blev det applåder, skumpa och god mat. En riktigt fin dag.

18. Hur ligger ni till planeringsmässigt inför bröllopet?

– Min flickvän har jättebra koll. Jag säger mest "ja" och "nej". Vi har ställe bokat, kyrka bokat och save the date-kort är skickat. Nu håller vi på med inbjudningskorten och sedan är det lite personal som behöver fixas. Vi har några månader på oss.

19. Har du något som du verkligen vill få in kring bröllopet?

– Jag skulle vilja ha en gospelkör i kyrkan, men det är svårt att få tag på. Det hade varit pricken över i:et. Jag tycker att det är mäktigt med en stor kör som sjunger låtarna som man själv har valt ut. Men vi får nöja oss med någon soloartist.

20. Vem var du i skolan?

– Vågar man säga det här? Haha. Jag var inte den bästa eleven. Jag var inte svinbra i skolan och tyckte inte det var jättekul. Jag gjorde det jag skulle och gick ut med mina betyg. Men jag var rätt busig och gillade att skämta. Jag hade mycket energi, sprang mest runt och gjorde hyss och skrattade. Men det blev bra ändå.