SHL-minnet: Pär Arlbrandts skridskomål 2012

3 november 2021 13:00
SHL-minnet

Pär Arlbrandt gjorde 111 mål under SHL-karriären. Det viktigaste? Förmodligen ”skridskomålet” mot MoDo, som gjorde att Linköping undvek kvalserien 2012. För SHL.se minns Arlbrandt tillbaka och berättar att han egentligen inte skulle vara på isen vid avgörandet, varför det inte blev något vilt firande efteråt samt att skridskon såldes för ett femsiffrigt belopp på en auktion.


Drygt fyra år har gått sedan Pär Arlbrandt bestämde sig för att lägga skridskorna på hyllan. Den högerfattad forwarden gjorde sig känd som en skicklig avslutare och på sina 409 SHL-matcher noterades han för 111 fullträffar. De flesta av dessa gjorde han förstås med klubban, men ett minnesvärt mål gjorde han med skridskon. Vi tänker förstås på styrningen mot MoDo i den 55:e och sista omgången 2012. Ett mål som Linköpingsfansen aldrig kommer att glömma.

– Senast i går blev jag påmind om det. Jag var i Saab Arena och kollade på Linköping. Då kom det fram en vakt och ville ta en selfie och tackade för skridskomålet. Det är nog det klart viktigaste mål jag har gjort för en förening. Vi kanske hade klarat oss ändå, men Djurgården, som hamnade i kvalserien i stället för oss, åkte ju ur, säger Arlbrandt.

"Då var det ridå – riktigt tungt"

Inför den sista omgången 2012 stod det mellan Linköping och Djurgården om vilket lag som skulle hamna i kvalserien, och det var fördel stockholmarna. Linköping behövde ta en poäng mer än Djurgården, som mötte HV71 i den sista omgången. Jönköpingslaget hjälpte Linköping och tog tre poäng, men det blev minst sagt dramatiskt mellan MoDo och Linköping.

– I slutet av vår match visste vi att HV71 hade vunnit. Eller jag visste det. Då visste vi att vi behövde en poäng, säger Arlbrandt.

MoDo hade ledningen med 1-0, 2-1, men Linköping kom i kapp och förbi. Pär Arlbrandt gjorde 3-2, men Mattias Ritola kvitterade och sedan gjorde Nicklas Danielsson 4-3 till hemmalaget när klockan stod på 55.45 – och i det läget var Linköping alltså i kvalserien.

– Det var ridå. Det var riktigt tungt. Jag kan inte svara på vad de andra kände, men själv tänkte jag att nu får vi ta den där jäkla kvalserien. Det var inga positiva tankar och det tror jag inte någon hos oss hade, minns Pär Arlbrandt.

Linköping gav dock inte upp. De tog timeout med två minuter och 13 sekunder kvar av tredje perioden och valde då också att plocka ut målvakten Fredrik Norrena. En dryg minut senare, med 72 sekunder kvar av tredje perioden, hade Pär Arlbrandt frälst Linköping genom att styra in Magnus Johanssons skott med skridskon.

– Jag skulle inte vara på isen när vi var sex spelare, men efter 30, 35 sekunder kom plötsligt Robin Figren för att byta. Vi hade inte förberett vem som skulle in och det var lite kaos. Han är rightare och jag kommer inte ihåg om jag blev tillsagd att hoppa in eller om jag bara hoppade in, säger Arlbrandt och fortsätter:

– Pucken gick upp till ”Mange” Johansson på blålinjen. Jag vet inte om ”Mange” såg mig eller halvmissade skottet, men jag kommer verkligen ihåg att jag tänkte ”shit, pucken kommer mot mig”, men jag hann inte få ner klubban. Jag vinklade med skridskon, vilket var tillåtet. Sedan är det såklart flyt att den gick in för jag hade lika gärna kunnat vinkla den några grader fel. Efter det blev det en ganska lång videogranskning, men jag var aldrig orolig för jag hade inte lyft skenan, säger Arlbrandt.

Mer lättnad än glädje

Att sedan MoDo vann matchen efter straffar spelade mindre roll. För Arlbrandts mål hade gett Linköping den poäng de behövde för att undvika kvalserien. Pär Arlbrandt bor fortfarande kvar i Linköping och som han var inne på tidigare är det inte ovanligt att folk kommer fram och tackar honom för ”skridskomålet”.

– Man märker hur mycket idrott och hockey betyder för människor och det tycker jag är häftigt. Det blir man påmind om varje gång när man är på en läktare, säger Pär Arlbrandt.

Hur var känslan efter målet?

– Det var ingen speciell glädje på vägen hem i bussen. Det var mer en stor lättnad. Man kan kanske tro att det var fest, tjo och tjim. Visst, det var kul att det hade fixat sig, men det var ingen direkt glädje, säger Arlbrandt.

Linköping hade ett bra lag den här säsongen, med spelare som Magnus Johansson, Andreas Jämtin, Niclas Hävelid, Jan Hlavac, Jaroslav Hlinka, Klas Dahlbeck och Mikael Håkansson, men de lyckades aldrig få ordning på det.

– Vi var nog tippade topp-4, men det var en sådan säsong när vi inte fick ihop laget. Det spretade åt alla håll och vi hade egentligen inte någon bra period under hela året, säger Arlbrandt.

Skridskon såld på auktion

Men tack vare Jönköpingsbördige Arlbrandt och hans vänsterskridsko slapp Linköping en kvalserie. En skridsko som för övrigt har sålts på auktion för 13 000 kronor, där pengarna gick till organisationen Tappra Barn.

– Det var kanon. Jag träffade dem som ropade in skridskon för ett tag sedan och fick veta att skridskon hänger kvar på deras kontor och det är häftigt, säger Arlbrandt.

Här kan du läsa fler artiklar i vår serie SHL-minnet.