Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

9 maj 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Pär Lindholm återvänt till Skellefteå, Linus Hultström har skrivit på för Linköping och Frölunda har gjort klart med fyra nya spelare.


Rögle värvar SHL-trio

Kim Rosdahl kommer från en väldigt bra säsong i Oskarshamn. Tillsammans med Fredrik Olofsson och Patrik Karlkvist har han bildat en av ligans bästa kedjor. Rosdahl gjorde 38 poäng (18+20) i grundserien, vilket är hans klart bästa notering. Nu lämnar Rosdahl Småland och flyttar söderut. Den 25-årige forwarden har nämligen skrivit på för Rögle till 2024.

– Han ville verkligen hit. Det är en etablerad spelare som tagit kliv i sin karriär och som vill ta ännu fler steg nu när han kommer hit. Han är en målskytt, är storväxt, har ett bra skott och vi tror att han kommer passa perfekt i vårt spelsätt, säger Rögles sportchef Chris Abbott.

Även Theodor Niederbach är klar för Rögle. Den Detroitdraftade 20-åringen har tillhört Frölundas organisation de fyra senaste säsongerna och under den här perioden har han gjort 71 SHL-matcher. Den gångna säsongen blev det 16 poäng på 51 matcher. Kontraktet gäller över kommande säsong.

– Han är en ung, spännande spelare som tagit steg de senaste åren. Vi är väldigt glada att vi får möjligheten att hjälpa honom i utvecklingen och ge honom chansen att bli en stor del av vår klubb. Han blir större och starkare och har en viktig sommar framför sig, säger Chris Abbott.

Rögle har även värvat Michael Kapla. En amerikansk back som kom till Västervik och HockeyAllsvenskan 2020. Där gjorde han stor succé och fick SHL-kontrakt med Skellefteå inför den gångna säsongen. Under sin debutsäsong i högstaligan gjorde han 19 poäng. Nu har 27-åringen skrivit ett tvåårskontrakt med Ängelholmsklubben.

– Michael är en SHL-back som har bevisat sig på den här nivån och som faktiskt skulle kunna betraktas som underskattad. Han har haft en mycket bra säsong uppe i Skellefteå och vi har följt honom under ett par säsonger. Vi har sett att han har tagit steg för steg i sin karriär och hoppas att han ska fortsätta göra det med oss här i Rögle, säger Chris Abbott.

Brynäs stärker backsidan

Brynäs fortsätter att bygga inför kommande säsong och den gångna veckan har klubben värvat två spelare Det handlar om backarna Samuel Johannesson och David Sklenicka. Den sistnämnde har spelat tre VM-turneringar samt ett OS med Tjeckien. Sklenicka inledde den gångna säsongen i KHL med Jokerit, men bytte sedan till finska Kärpät. Där gjorde han tre poäng på nio matcher. Kontraktet är skrivet på två år.

– David är en tvåvägsback som har sina bästa år framför sig trots att han redan har stora meriter på såväl klubb- som landslagsnivå. Han är en uppskattad lagspelare som är ambitiös i allt han gör och är otroligt professionell, säger Brynäs sportchef Johan Alcén till klubbens hemsida.

Samuel Johannesson har tillhört Rögles organisation sedan 2015 och han debuterade i högstaligan säsongen 2018/19. Tre säsonger i rad har han gjort 44 matcher eller fler i SHL. Den gångna säsongen gjorde 21-åringen, som är draftad av Columbus Blue Jackets, sju poäng på 48 SHL-matcher. Johannessons kontrakt med Brynäs gäller till våren 2024.

– Det är en puckskicklig back med en grym blick för spelet och som har varit en av ligans bästa på kontrollerade urspel under alla sina år i SHL. Han har trots sin unga ålder ett fantastiskt lugn i sitt spel, säger sportchef Johan Alcén.

Brynäs har även förlängt avtalen med backen Tom Hedberg samt forwarden Oskar Kvist. Båda har skrivit på för två nya år.

Ytterligare en Brynäsnyhet: Målvaktstränaren Henning Sohlberg, som kom till Gävlelaget från Malmö inför den gångna säsongen, och Brynäs går skilda vägar.

– Det är lätt att det uppstår spekulationer och jag vill vara väldigt tydlig med att beslutet helt grundar sig på hur vi i föreningen ser på den sportsliga framtiden, säger Alcén.

Fyra spelare till Frölunda

Frölundas sportchef Fredrik Sjöström har den gångna veckan offentliggjort fyra värvningar. Det handlar om backduon Lucas Nordsäter och Filip Hasa, målvakten Frederik Dichow samt den finske forwarden Jere Innala.

Den sistnämnde laddar just nu upp för VM i Finland och han kommer från en säsong med 48 poäng på 54 matcher med finska HIFK. Han var med och tog VM-silver med Finland förra säsongen.

– En intensiv och kreativ spelare med spetsegenskaper. Han är i en bra ålder och har gjort många produktiva säsonger i den finländska ligan, säger Sjöström.

Frederik Dichow, 21, har Frölunda hämtat från Kristianstad. Där stod han 28 matcher (18 vinster) och hade på dessa 93 i räddningsprocent, vilket var bäst i HockeyAllsvenskan. Han stod en OS-match med Danmark i vintras och han var inlånad till Rögle under en sejour den gångna säsongen. Nu har han skrivit på ett kontrakt till 2024 med Frölunda.

Även Filip Hasa, 21, spelade den gångna säsongen i HockeyAllsvenskan. Han gjorde 28 poäng på 52 matcher med MoDo. För Hasa är det här en återkomst i Frölunda, i och med att han spelade i föreningen mellan 2015 och 2019. Under den här perioden gjorde han sju SHL-matcher. Kontraktet gäller till 2024.

– Det är en skridskoskicklig allround-back och en kanonkille. Det var läge att hämta hem honom, säger Sjöström.

Lucas Nordsäter har tidigare spelat SHL-hockey med Färjestad, Växjö samt Leksand. Den senaste säsongen tillhörde han Södertälje och där priducerade han åtta poäng på 33 matcher. Nu kommer 23-åringen att spela i Frölunda under de två kommande säsongerna.

– En skridskostark tvåvägsback. Lucas tävlar och har inget emot det fysiska spelet, han kommer att passa hos oss, säger Sjöström.

Lindholm återvänder till Skellefteå

Pär Lindholm skrev på för Skellefteå i slutet av säsongen 2020/21. Då var han och Skellefteå överens om ett kontrakt till 2025. Till den här säsongen gick han dock till Ak Bars Kazan (19 poäng på 29 matcher), men nu är han tillbaka i Skellefteå för att återuppta kontraktet.

– Det känns otroligt kul och inspirerande. Jag ser fram emot kommande säsong. Först och främst en härlig sommar men sedan att kunna gå på is i Skellefteå Kraft Arena igen, med fullsatta läktare, är något jag verkligen ser fram emot, säger Lindholm.

Lindholm har spelat 29 matcher i NHL samt varit med i ett OS och ett VM.

Hultström tillbaka i Linköping

Linus Hultström spelade i Linköping mellan 2008 och 2014, och nu är den offensivt skicklige backen tillbaka i LHC-tröjan. Sedan hans senaste match i klubben har han hunnit med att representera Leksand samt Djurgården i SHL, spelat två säsonger i KHL och gjort en OS-turnering med Tre Kronor. Nu har Hultström skrivit på ett kontrakt till 2026.

– Det har varit något väldigt spännande på gång i Linköping under säsongen med Klas som huvudtränare. Jag känner en del spelare i laget sedan tidigare och det är mycket positivt på gång. Jag vill verkligen vara en del av den resan med Linköping, säger Hultström till klubbens hemsida.

Clang och Edström skriver NHL-kontrakt

Den gånga säsongen var Calle Clangs första SHL-säsong och han imponerade. Han spelade 17 matcher i grundserien (91,5 i räddningsprocent) och vann tio av dessa. I slutspelet fick han chansen i tre matcher och hade över 91 i räddningsprocent. Nu har Clang skrivit på ett treårskontrakt med Dallas Stars.

– Det är verkligen en dröm som går i uppfyllelse, ett mål jag haft under lång tid så det känns fantastiskt, säger Clang till Rögles hemsida.

En annan Röglespelare har också skrivit NHL-kontrakt. Det handlar om forwarden Adam Edström, 21. Den gångna säsongen nio poäng i grundserien och fyra i slutspelet. Nu har han skrivit på ett treårskontrakt med New York Rangers, som tingade Edström i den sjätte rundan 2019.

Bröderna Davidsson stannar i HV71

HV71 tog klivet upp i SHL den gångna veckan efter att ha besegrat Bjöklöven i den sjätte finalmatchen. Nu har klubben påbörjat bygget inför kommande SHL-säsong. Bröderna Marcus och Jonathan Davidsson följer med Jönköpingslaget upp i högstaligan.

– Både Marcus och Jonathan är oerhört skridskostarka och jobbiga för motståndarna att möta. De är väldigt skickliga både i offensiven och defensiven och brinner starkt för att utvecklas både som individer och lag, säger Johan Lindbom, klubbdirektör i HV71, till klubbens hemsida.

Duon kom till HV71 inför den här säsongen. Jonathan svarade för 21 poäng medan Marcus noterades för 24 poäng i grundserien. Båda har skrivit på för ytterligare en säsong med HV71.

Några spelare lämnar sina SHL-klubbar

Markus Modigs bytte MoDo till Linköping under säsongen, men han blir inte kvar i Östergötland. I stället har han skrivit på för BIK Karlskoga i HockeyAllsvenskan.

Även August Berg, senast i Leksand, är klar för en klubb i HockeyAllsvenskan. Han kommer att fortsätta karriären i MoDo.

Julius Nättinen kommer inte att spela kvar i Växjö nästa säsong. Han har inte presenterats av någon ny klubb.

Nyligen stod det klart att Niklas Rubin lämnar Frölunda. Nu står det klart att han spelar i finska Ässät nästa säsong.