Frölunda första lag till final

15 april 2019 21:58
Frölundas Anders Grönlund i vit tröja jublar och kramas om av lagkamrater inför Luleås fans
#LHFFHC

Frölunda hade skaffat sig matchboll via 3-1 i matcher mot Luleå inför måndagens drabbning i Coop Norrbotten Arena. Efter en i det närmaste perfekt genomförd bortamatch var det göteborgarna som vann matchen med 6-2 och därmed blev första lag att avancera till SM-final säsongen 2018/19.

Kanske var det matchens betydelse som fick spelarna i båda lagen att inleda en aning skakigt, pucktapp åt båda håll höll på att leda till lägen - men bara nästan. Det var trots allt hemmalaget Luleå som inledde med mest pondus och tog sig till ett antal lägen framför Johan Mattsson i Frölundas mål. Men precis som tidigare i semifinalserien hade Luleå svårt med effektiviteten och i stället var det bortalaget som tog ledningen. I en snabb spelvändning släppte Patrik Carlsson pucken till backen Anders Grönlund som fyllde på och knäppte upp ett handledsskott rakt upp i krysset bakom Joel Lassinantti. Målet föll efter 13.09 i den första perioden och därifrån och in till periodpaus var det Frölunda som styrde och ställde. Och efter att Luleås Einar Emanuelsson bränt ett friläge kom 0-2. Ryan Lasch hittade upp till Brandon Gormley som från vänstra tekningscirkeln sköt ett skott som touchade Samuel Fagemos klubba och gick in. Det var med ena benet i SM-final som Frölunda gick till pausvila efter första akten.

– Grymt pass av "Purre" och det var skönt att se den gå in. Vi håller disciplinen helt okej, vi jobbar för varandra och har lärt oss från förra matchen här uppe vad vi ska göra och vad vi inte ska göra, sa Frölundas första målskytt Anders Grönlund i den första periodpausen.

Ifrågasatt poängkung levererade

Inför den andra perioden var Luleås tränare Thomas "Bulan" Berglund säker på sin sak: "Vi kan inte släppa in ett enda mål till", sa han till C More. Det var som att hans mannar blev paralyserade av det prekära läget, för man skapade inte mycket framåt. I stället hände det som, enligt "Bulan", inte fick hända. Frölunda vände spelet snabbt och Samuel Fagemo fick et friläge som Lassinantti räddade. När situationen såg ut att vara över grävde Simon Hjalmarsson fram pucken bakom kassen och hittade ifrågasatta poängkungen Ryan Lasch som från nära håll skickade in 0-3, hans andra poäng i matchen. Och värre blev det för hemmalaget. Joel Mustonen bröt en puck i offensiv zon, tittade upp och hittade över till Max Friberg som direktsköt 0-4. Med bara sekunder kvar av perioden åkte Johan Harju på ett matchstraff efter en tackling nära sargen på Frölundas Chay Genoway vilket satte hemmalaget i en än sämre sits.

– Vi kan inte släppa till fler chanser och måste hänga dit de få chanser vi skapar. Vi måste tro på det vi gör fast det är en väldigt svår uppgift, sa Luleås lagkapten Erik Gustafsson när bara 20 minuter av Luleås säsong återstod.

För någon upphämtning blev det inte. I den tredje perioden inledde Frölunda med fem minuters powerplay och passade på att göra sitt femte mål för kvällen när Rhett Rakhshani hittade Simon Hjalmarsson som satte ett direktskott. Luleå fick lite luft under vingarna när Isac Lundeström på egen hand kontrade in 1-5 i box play kort därefter. Men efter de snabba målen - det gick ganska precis två minuter mellan dem - blev det avslaget. Frölunda bestämde sig för att stänga ner matchen och Luleå orkade inte göra något för att öppna upp den. Med fyra minuter kvar reducerade visserligen Petter Emanuelsson i powerplay, men när hemmalaget plockade målvakten kort därefter avgjorde Anders Grönlund definitivt matchen med sitt andra mål för kvällen vilket betydde 2-6. Därmed plockade Frölunda hem serien med 4-1 i matcher och blev första lag att kvalificera sig för SM-final.

– Offensiven har vi haft nästan hela säsongen, defensiven har suttit från CHL-finalen och framåt. En bra defensiv kommer man långt på, när vi ligger rätt i planen får vi omställningar och är ett bra lag, summerade Frölundas lagkapten Joel Lundqvist.