”Ingen tid för smekmånad – gäller att leverera direkt”

26 augusti 2020 11:00
Lagpresentation

Leksand har kryddat laget med några spetsvärvningar i sommar, men något som Markus Bäckström, reporter på Dalarnas Tidningar, lyfter fram som minst lika viktigt är att stommen från förra säsongen är kvar. ”Leksand brukar byta ut väldigt många spelare och det har varit ”Tjommes” (GM Thomas Johansson) strategi, att ha kvar en kärna att bygga laget kring”, säger Bäckström.


Leksand har varit något av ett jojo-lag mellan SHL och HockeyAllsvenskan de senaste åren. Det här är femte sejouren i högstaligan sedan 2002, men under den här perioden har klubben aldrig lyckats hålla sig kvar i mer än två år. Frågan är om dalalaget ska lyckas med det den här gången?

Förra säsongen såg det återigen ut att bli kval för Leksand, som slutade på 13:e plats i tabellen, men coronaviruset avbröt säsongen innan Leksand hann gå in i kvalspelet.

– För många supportar var det nog skönt att det inte blev något kval. Det var nog många som andades ut, även om man inte pratade om det högt. Rent tabellmässigt var det nog många som hade förhoppningar om att laget skulle slippa kval, med tanke på de profilerade värvningarna som gjordes, säger Markus Bäckström, som bevakar Leksands IF för Dalarnas Tidningar.

Till den här säsongen har Leksands General Manager Thomas Johansson värvat fem nya spelare – backduon Patrik Norén och Matt Caito samt center-/forwardstrion Otto Paajanen, Carter Camper och Peter Cehlarik.

– Det är inget snack om att Caito, Camper och Cehlarik måste steppa upp och leverera om Leksand ska bli bättre än trettonde lag, säger Markus Bäckström.

Sätter frågetecken på målvaktssidan

Värvningarna i all ära – en sak Markus Bäckström gillar med årets lagbygge är att de har behållit stommen från förra året. Inför förra säsongen, då klubben visserligen tog klivet från allsvenskan till SHL, plockades ett dussintal nya spelare in. Den här säsongen är den siffran alltså fem, och övriga spelare i laget var med redan i fjol.

– Jag tror att det är viktigt. Leksand brukar byta ut väldigt många spelare och det har varit ”Tjommes” (Thomas Johansson) strategi, att ha kvar en kärna att bygga laget kring. Jag tror att det är väldigt bra att de inte har gjort om laget helt och tagit in 13 nya spelare, säger Bäckström.

Enda positionen där det inte har blivit några nyförvärv till den här säsongen är på målvaktssidan. Därmed är det återigen Janne Juvonen och Axel Brage som ska stoppa puckarna för dalalaget.

– Här är det stora frågetecknet i årets trupp. Janne Juvonen hade en väldigt tung säsong. Sedan om det var hans insats eller försvarsspelet som gjorde det låter jag vara osagt. Axel Brage hade bättre statistik och tog över förstaspaden på slutet. Janne Juvonen har väldigt mycket att bevisa och det ställs nog på sin spets redan från början, säger Dalarnas Tidningars hockeyreporter.

Om han håller målvaktssidan som den svagaste lagdelen väljer Markus Bäckström att lyfta fram forwardssidan som den starkaste.

– Marek Hrivik var väldigt lyckad förra året och bar fram laget. Oskar Lang var en av få forwards som tog kliv förra säsongen. På försäsongen tycker jag mig se att det finns ett annat tryck underifrån också. Nils Åman och Emil Heineman, 20 respektive 18 år, har visat att de kommer att sätta tryck på spelare som Sebastian Wännström och Andrée Hult. Att de måste upp i nivå för att ens få vara med i uppställningen. Det finns en bra bredd på forwardssidan, säger Bäckström.

"Leksand är en speciell förening att leda"

I takt med förlusterna, som ett tag duggade väldigt tätt, under förra säsongen valde Leksand i början av februari 2020 att byta tränare. Ulf Samuelsson ersatte Roger Melin, men det är inte Samuelsson som leder dalalaget den här säsongen. I stället har Leksand knutit till sig Björn Hellkvist, som de två senaste säsongerna har varit i Modo.

– Jätteviktigt att de fick in honom, sett till vad Björn har gjort tidigare. Han har byggt identitet i föreningar som lite har saknat identitet. De kan han. Sedan ska man ha klart för sig att Leksands IF är en speciell förening att leda och jag tror att det blir det även för Björn. Min känsla är att han är rak, tydlig och att han har en tydlig vision kring vad han vill göra. Med det sagt tror jag att det finns en stor möjlighet för honom att vända den här skutan, som har varit problematisk under 20 års tid, säger Bäckström.

Vilken tror du blir den största utmaningen för Hellkvist?

– Just att hantera det här historiska oket av misslyckanden. Det är inte helt enkelt att tvätta bort och det kommer att ta tid. Tålamodet har varit ett problem i klubben i många års tid. Skulle det börja gå dåligt kommer det att blåsa hårt snabbt. Det finns inte tid för någon smekmånad, utan det gäller att leverera direkt. Annars kommer det att bli jobbigt, säger Bäckström.

"Realistiskt att de slåss i botten"

Med tanke på den trupp som Leksand ställer på benen och Björn Hellkvists intåg i föreningen är Markus Bäckström positiv kring klubbens chanser att höja sig jämfört med förra säsongen.

– Jag tror att de kommer att försöka spela en offensiv hockey, även om Leksand blir ett lag i botten. Björn Hellkvist tror jag kommer att förfina det man ville göra förra säsongen, att det blir tydligare hur de vill spela. Jag tror att de kommer att släppa in färre mål, för försvarsspelet var inte alls bra, och jag tror också att de blir vassare framåt med tanke på spetsvärvningarna de har fått in, säger han.

Vilka förväntningar kan vi ha på Leksand den här säsongen tycker du?

– Får Leksand bitarna på plats, och då menar jag alla bitar, kan de i de bästa av världar vara i mitten eller nedre halvan. Jag tror dock att det är mer realistisk att de kommer att slåss i botten. Kan de undvika att bli trettonde eller fjortonde lag måste det ses som en framgång. Trots allt är klubben inne i en utvecklingsfas, säger Bäckström.

Markus Bäckström, reporter på Dalarnas Tidningar, tippar Leksands…

...placering i grundserien: "Tolva."

...poängkung: "Peter Cehlarik."

...mest värdefulle spelare: ”Det är svårt att inte säga Marek Hrivik. Han var lite för ensam förra året och han drev laget i stora sekvenser. Han är en ledare.”

...genombrott: Oskar Lang hade en fin fjolårssäsong och står på gränsen till ett stort genombrott. Jag tror att han blir en given SHL-spelare. Jag tror han har 30 poäng i sig i år.”

...bästa nyförvärv: I och med att Carter Camper är svårdefinierad säger jag att Peter Cehlarik blir bästa nyförvärv när vi summerar säsongen."