Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

30 januari 2023 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Timrå värvat både Simon Forsmark samt Olli Palola och sex spelare har förlängt sina avtal.


Dubbla värvningar av Timrå

Det har hänt mycket i Timrå den här veckan. Dels har Nick Halloran lämnat klubben för MoDo och dels har sportchefen Kimmo Kapanen värvat Olli Palola samt Simon Forsmark.

19-årige Forsmark SHL-debuterade i Örebro för två säsonger sedan. Totalt har han gjort 55 SHL-matcher, varav nio har kommit den här säsongen. Men nu lämnar alltså den Carolina Hurricanes-draftade backen Närke för spel i Timrå. Kontraktet gäller över säsongen 2024/25.

– Simon är en ung och lovande back som jag tror kan utvecklas väldigt mycket här i Timrå. Han har redan en hel del SHL-erfarenhet trots sin unga ålder och vi tror väldigt mycket på han över dom kommande säsongerna. Med Simons intåg i laguppställningen redan nu får dessutom en bättre konkurrens på backsidan, säger Kapanen till klubbens hemsida.

Olli Palola är ett bekant namn för alla som följer SHL. Den finske forwarden gjorde 48 poäng med Växjö säsongen 2016/17 och säsongen 2020/21 tillhörde han Rögle (26 poäng på 43 matcher). Därutöver har Palola bland annat gjort fyra säsonger i KHL samt spelat två VM med Finland. Han kommer närmast från HIFK.

– Olli är en väldigt rutinerad forward med framförallt ett bra skott som han kan utnyttja från flera olika positioner. Det är en hårt jobbande spelare som kommer passa bra in i vårt spelsystem och med rutinen och den spelstil han har så kan han spela i många olika roller där både powerplay och boxplay spelar in, säger Kapanen.

Glad till Djurgården och Borgman lämnar Frölunda efter säsongen

HV71 och Daniel Glad har gått skilda vägar. Backen var med och spelade upp HV71 i SHL förra säsongen och den här säsongen står han noterad för 27 SHL-matcher. Men nu är Glad klar för Djurgården i HockeyAllsvenskan.

En annan som lämnar sin SHL-klubb är Andreas Borgman – men det är först efter den här säsongen. Borgman kommer alltså att spela klart säsongen i Frölunda, men därefter väntar spel utomlands.

– Andreas har en option i sitt kontrakt som han utnyttjar för spel i utlandet nästa säsong. Det här har skötts på ett proffsigt och snyggt sätt från Andreas. Vi hade gärna haft honom kvar, men nu när det här är ute kände vi att det var lika bra att få det ur världen så att vi kan fokusera på resten av säsongen, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

Byter Linköping mot Färjestad

Jasse Ikonen, 32, har förstärkt Färjestads forwardsuppsättning. Finländaren har gjort över 500 matcher i Liiga, men skrev i början av december på ett korttidskontrakt med Linköping. På tolv matcher i LHC gjorde han fem poäng. Ikonen fortsätter nu karriären i SHL, då han har skrivit på för resten av säsongen med Färjestad.

– Vi har det läge vi har med våra skador, och när möjligheten att få loss Ikonen dök upp valde vi att agera och ta in honom. Han är väldigt allround och har spelat både ytterforward och center vilket vi tycker passar bra för att stärka upp laget, säger Färjestads sportdirektör Rickard Wallin.

Sex kontraktsförlängningar

Oskar Stål Lyrenäs var den första SHL-spelaren att förlänga sitt kontrakt den gångna veckan. Rögleforwarden har skrivit på ett nytt treårskontrakt, som börjar gälla från och med nästa säsong. Således har han kontrakt över säsongen 2025/26.

–  Oskar har visat en otrolig utveckling i sitt spel de senaste två säsongerna och är ett jättebra exempel för hur unga spelare anpassar sig till SHL, säger Rögles sportchef Chris Abbott.

Måns Lindbäck var med och spelade upp HV71 i SHL förra säsongen och den här säsongen har forwarden fortsatt att göra bra i från sig. Nu har han belönats med ett nytt tvåårskontrakt.

– Han är en energifylld spelare som har det hårda jobbet som signum och har vuxit in bra i SHL-kostymen, säger HV71:s sportchef Kent Norberg.

Under lördagens omgång blev det klart att Tim Erixon stannar i Timrå. Den rutinerade backen gör sin andra säsong i Timrå och han kommer att vara kvar i ytterligare tre säsonger.

– Jag är väldigt nöjd över att kunna förlänga med Tim över dom kommande säsongerna. Han är en viktig och stabil kugge i vår defensiv och är någon vi kan bygga vårt försvarsspel runt, säger sportchefen Kimmo Kapanen.

En annan back som har skrivit på ett nytt avtal är Luleås Pontus Själin. Han kom till Luleå 2015 och har gjort 345 matcher (grundserie+sluitspel) i klubben. Hans nya kontrakt med Luleå gäller över säsongen 2024/25.

– Pontus Själin är en ytterst laglojal spelare som har vuxit fram som en kärnspelare i truppen. Han är stabil som back och man vet alltid vad man får av honom när han är inne på isen, säger Luleås GM Stefan "Skuggan" Nilsson till klubbens hemsida.

Förra säsongen debuterade Anton Johansson i Leksands a-lag och nu har han kommit upp i över 100 spelade minuter i SHL. Därmed har han erbjudits ett rookiekontrakt och avtalet gäller resten av den här säsongen.

– Det känns nästan lite overkligt, det trodde jag inte när jag kom till Leksand. Det är fantastiskt kul, säger Anton Johansson till klubbens hemsida.

Emil Larmi kom till Växjö under den förra säsongen. Den här säsongen har finländaren imponerat stort och nu har parterna kommit överens om en förlängningen. Det nyta avtalet gäller till våren 2025.

– Vi är superglada att ha vårt målvaktsteam intakt de kommande två säsongerna. Emil har visat i år att han håller hög, jämn nivå, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till klubbens hemsida.